Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 55/A, 149/A) 
Karar No: 815
Şahinbey 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuza gönderilen 23.03.2004 günlü, 2004/217 sayılı yazıda; Gaziantep’te yayın yapan Hisar TV, Antep Mega TV ve Olay TV adlı kuruluşlarının yayınlarına ilişkin olarak düzenlenen raporlar ve eki kasetler gereğinin takdiri için Başkanlığımıza gönderilmiş olmakla;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
06.01.2004 gün ve 21 sayılı kararımızda belirtildiği gibi, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, işitsel ve görsel basını, yazılı basından ayırarak farklı ilke ve kurallara bağlamıştır. Anılan yasal düzenlemeye göre, hukukun üstünlüğüne uygun biçimde kamu hizmeti anlayışıyla faaliyetlerini sürdürmeleri gereken radyo ve televizyon kuruluşları, siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak; tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapmamak zorundadırlar.
Nitekim, Kurulumuzun ilke kararının sonuç kısmının 1. maddesi “Tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü radyo ve televizyon kuruluşları, tek yönlü, taraf tutan, yalnızca tek bir siyasi partinin propagandasına yönelik yayın yapamazlar. Bu kuruluşlar yayınlarında, kamunun siyasal beklentilerini dikkate alarak, siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorundadırlar.” hükmünü içermektedir.
298 sayılı Kanunun 55/A maddesinin ikinci fıkrasında; yerel düzeyde yayın yapan özel radyo ve televizyonlar için yayının yapıldığı yer ilçe seçim kurullarının görevli ve yetkili olduğu, aynı kanunun “Özel radyo ve televizyon yayınlarına ilişkin suçlar” başlıklı 149/A maddesinin 4928 sayılı Kanunla değişik birinci fıkrasında da; Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen esaslara aykırı yayın yapılması halinde, ... yerel yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayının yapıldığı yer ilçe seçim kurulunca uyarılacağı veya aynı yayın kuşağında açık bir şekilde özür dilemesini isteyeceği, bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde yayının yapıldığı yer ilçe seçim kurulunca, ihlale konu programın yayınının bir ila oniki kez arasında durdurulacağı, aykırılığın tekrarı halinde ilçe seçim kurulunca üç günden yedi güne kadar durdurulmasına karar verileceği ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında da; yerel yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının sorumluları, üçyüzellimilyon liradan dörtmilyar liraya kadar ağır para cezasıyla, yetkili mahkemesince cezalandırılacağı, tekerrürü halinde bu cezaların üç misli olarak uygulanacağı, bu fıkraya göre verilecek cezalarda Türk Ceza Kanunu’nun 119 uncu maddesinin uygulanmayacağı ve bu kararların ilgili en yüksek mülki amirlerce derhal yerine getirileceği, hüküm altına alınmıştır.
Hisar TV, Antep Mega TV ve Olay TV adlı yayın kuruluşlarının yerel düzeyde yayın yaptıkları Kurulumuza gönderilen raporlardan anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, yerel düzeyde faaliyette bulunan kuruluşla ilgili dosya muhteviyatının 298 sayılı Kanunun 55/A ve 149/A maddelerince gereği yapılması için ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine karar verilmesi gerekmiştir.
Sonuç: Açıklanan nedenlerle;
1 - Karar örneğinin ve dosya muhteviyatının gereği için Şahinbey 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
2 - Bu konuda ilgili İlçe Seçim Kurulunca karar verildiğinde karardan bir örneğinin de bilgi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığına gönderilmesi gerektiğine,
27.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy