Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2839 S. K. m. 17, 18, 19) (2820 S. K. m. 40) (2972 S. K. m. 17, 36) 
Karar No: 307  
Demokrat Parti Genel Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına verilen 25/11/2008 tarihli, DP.08.07.16-1119 sayılı yazıda; Yüksek Seçim Kurulunca 16/11/2008 tarih ve 276 sayı ile mahalli idareler seçimde görev yaptıkları yerden aday olmak isteyen siyasi partilerin il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de en geç 01 Aralık 2008 Pazartesi günü saat: 17.00’ye kadar istifa etmeleri gerektiğine karar verildiği, oysa 2972 sayılı Kanunda istisnaların düzenlendiği, aday olacak siyasi parti başkan ve yöneticilerinin görevlerinden ayrılmaya ilişkin bir düzenleme getirilmediği, yalnız özel kanun niteliğinde olan 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 18. maddesinde, milletvekilliğine aday olabilmek için kamu görevlileri, siyasi parti yöneticileri ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının görevlerinden ayrılması gerektiğine ilişkin düzenleme yapıldığı, hal böyle iken belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliği adaylıklarının gerek seçim usullerindeki farklılık, gerekse 2820 sayılı Kanunun 40. maddesi gereğince mahalli teşkilat yönetim kurulu başkan ve yöneticilerinin görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyenlerin görevlerinden istifa etmelerine ilişkin usul ve esasların siyasi partilerin tüzüklerinde belirleneceği hükmü karşısında, parti yönetici ve başkanlarının belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliklerine aday adayı olabilmek için görevden ayrılmalarına ilişkin hükümlerin siyasi partilerin tüzüklerine yetki tanıdığının anlaşıldığı, parti tüzüklerinde teşkilat mensuplarının belediye başkanlığı için istifa usul ve esasları düzenlenirken, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliklerine aday olabilmek için istifa şartı bulunmadığından, Yüksek Seçim Kurulunun 276 sayılı kararında belirtilen siyasi partilerin il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliğine aday olabilmek için en geç 01/12/2008 Pazartesi günü saat 17:00’ye kadar istifa etmelerine yönelik bir değerlendirme yapılarak, siyasi partilerin bulundukları yerden aday olmak isteyen il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliğine aday olabilmek için belirtilen sürede istifa etmelerine yönelik bir mecburiyetin bulunmadığı yönünde karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Kurulumuzun 15/11/2008 tarihli ve 276 sayılı kararının sonuç kısmının 3. maddesinde; 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimleri nedeniyle, görev yaptıkları yerden aday olmak isteyen siyasi partilerin il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin en geç 01 Aralık 2008 Pazartesi günü saat: 17.00’ye kadar istifa etmeleri gerektiğine ve istifa etmelerine ilişkin esas ve usullerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 40. maddesi uyarınca belirlenmesine karar verilmiştir.
2820 sayılı Kanunun 40. maddesinin dördüncü fıkrası; Mahalli teşkilatın yönetim kurulu başkan ve üyelerinden, görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyenlerin görevlerinden istifa etmelerine ilişkin usul ve esasların siyasi partilerin tüzüklerinde belirleneceği hükmüne amirdir.
Söz konusu kararımızda belirtildiği üzere; 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 17. maddesinde; milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmeleri veya aday gösterilebilmeleri için görevlerinden istifa etmek zorunda olmadıkları belirtilmiş, ancak kamu görevlileri, siyasi parti yöneticileri ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının adaylığı konusunda bir hükme yer verilmemiştir. Bu durumda kamu görevlilerinin, siyasi parti yöneticileri ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının adaylığı konusunda 2972 sayılı Kanun’un 36. maddesi ile atıf yapılan 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 18., 19. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 40. maddelerinin uygulanması gerekmektedir.
2839 sayılı Yasanın 18. maddesinde, görevden ayrılması gerekenler ile ilgili genel kurala yer verilmiş olup, mahalli idareler seçimlerine katılacaklar açısından istisnalar 2972 sayılı Kanun’un 17. maddesinde sayılmıştır. İstisna hükmünde kendilerine yer verilmediğinden görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyen siyasi partilerin il, ilçe ve belde teşkilatlarının yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de istifa etmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.
Bu nedenle, siyasi parti yöneticilerinin adaylık için görevlerinden ayrılmalarına gerek olmadığına ilişkin Demokrat Parti Genel Başkanlığının talebinin reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Siyasi parti yöneticilerinin adaylık için görevlerinden ayrılmalarına gerek olmadığına ilişkin Demokrat Parti Genel Başkanlığının talebinin reddine,
2- Karar örneğinin bilgi için Demokrat Parti Genel Başkanlığına gönderilmesine,
 29/11/2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy