Yüksek İdare Mahkemesi Numara 96/2009 Dava No 1/2011 Karar Tarihi 18.03.2011
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 96/2009 Dava No 1/2011 Karar Tarihi 18.03.2011
Numara: 96/2009
Dava No: 1/2011
Taraflar: Cypriot Communication Ltd. ile KKTC Bakanlar Kurulu ve diğerleri arasında
Konu: CDMA Şebekesi işletme hakkı - Bu hakkı iptal eden Bakanlar Kurulu kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna dair emir verilmesi istemi.
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 18.03.2011

-D.1/11 YİM:96/09
Yüksek İdare Mahkemesinde
Anayasanın 152.Maddesi Hakkında.

Mahkeme Heyeti: Necmettin Bostancı, Talât D.Refiker, Narin F.Şefik.
Davacı:Cyport Communication Ltd., 11 Memduh Asaf Sokak,
- Köşklüçiftlik, Lefkoşa
-ile-
Davalı:1.KKTC Bakanlar Kurulu, KKTC Başsavcılığı vasıtası ile,
Lefkoşa
2.KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, KKTC
Başsavcılığı vasıtası ile, Lefkoşa
3.KKTC Telekomünikasyon Dairesi, KKTC Başs-avcılığı
vasıtası ile Lefkoşa
A r a s ı n d a.

Davacı namına:Avukat Hasan Balman adına Av.Nil Dimililer
Davalılar namına: Savcı Meryem Beşoğlu.

----------
K A R A R
Necmettin Bostancı:Bu başvuruda Mahkemenin kararını Sayın Yargıç Talât D.Refiker ok-uyacaktır.

Talât D.Refiker: Davacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 14.1.2009 ve S(K-11) 200-2009 sayılı kararı tahtında elde ettiği CDMA Şebekesi işletme hakkının 26.8.2009 tarihli ve E-580-2009 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile iptal e-dilmesi üzerine Davalılar aleyhine ikâme ettiği bu davada Telekomünikasyon Dairesine ait CDMA Şebekesinin kurulması, geliştirilmesi ve gelir ortaklığı esasına göre işletilmesinin sağlanması amacıyle çıkılan ihale neticesinde Telekomünikasyon Dairesi tarafı-ndan kurulmuş olan mevcût sistemin tüm maliyetlerini belirlenecek bir ödeme planı çerçevesinde karşılamaları koşulu ile sistemin işletme hakkının 10 yıllığına "işlet devret" modeli ile yukarıda bahsi geçen Bakanlar Kurulu kararı ile kendilerine verildiğin-i ve bu bağlamda KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve KKTC Telekomünikasyon Dairesi ile Lefkoşa'da 13.2.2009 tarihinde CDMA Sabit/Mobil Telefon Sistemi sözleşmesi akdolunduğunu ve bu sözleşme ışığında çalışmalarını başlatarak gerekli olan yatırımlar-ı ve parasal harcamaları yaptıklarını ve mezkûr sözleşmenin ise bugüne kadar Davalılar tarafından feshedilmediğini iddia ederek yukarıda bahsi geçen ve CDMA Şebekesi işletme hakkının iptal edilmesine ilişkin olan ve yetkilerin kötüye kullanılması sonucu al-ınan ve bu hali ile keyfi ve yasal dayanaktan yoksun olan söz konusu Bakanlar Kurulu kararının tamamen hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğuramayacağına karar verilmesi isteminde bulunulmuştur.

Davalılar ise dosyaladıkları ve bilâhare -11.6.2010 tarihli Mahkeme emri ile tadil ettikleri Müdafaa Takririnde yukarıda bahsi geçen ihalenin sonuçlanmasını veya karara bağlanmasını beklemeden Bakanlar Kurulunun 14.1.2009 tarihinde mezkûr kararı aldığını, 26.1.2009 tarihinde ise çıkılan ihalenin M-erkezi İhale Komisyonu tarafından değerlendirildiğini ve ihalenin zaman aşımına uğraması ve eldeki verilere göre karar üretilmesinin mümkün olmamasından dolayı Devlet İhale Tüzüğünün 14(2) maddesi uyarınca ihalenin iptaline karar verilmesine karşın Davacı -ile rekâbet prensiblerine aykırı bir şekilde mezkûr sözleşmenin imzalandığını ve bu suretle devletin haksız rekâbeti koruma yükümlülüğünün bulunduğunu belirten Rekâbet Yasasına ve sair mevzuata aykırı hareket edildiğini ve bu bağlamda 14.1.2009 tarihli Bak-anlar Kurulu kararının ve bu karara istinaden akdolunan mezkûr sözleşmenin yasal dayanaktan yoksun olduğunu, Bakanlar Kurulunun ise bu hukuka aykırılığı ortadan kaldırmak amacıyle dava konusu iptal kararını aldığı iddia edilmekte ve buna bağlı olarak davan-ın red ve iptal edilmesini talep etmektedirler.

Yukarıda bahsi geçen 14.1.2009 ve 26.8.2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararları ile 26.8.2009 tarihli Bakanlar Kuruluna dayanak teşkil eden 1654/2009 nolu önerge aynen şöyledir:

"KARAR NUMARASI:S(K-11)200-2-009
CDMA ŞEBEKESİ İŞLETİM HAKKI VERİLMESİ

(Önerge No:171/2009)
(B.U.B)
Bakanlar Kurulu, Telekomünikasyon Dairesine ait
CDMA şebekesinin kurulması, geliştirilmesi ve gelir
ortaklığı esasına göre işletilmesi ile ilgili çıkılan
İhale neticesi-nde aşağıdaki kararı aldı:

1.Telekomünikasyon Dairesi tarafından kurulmuş olan
mevcût sistemin tüm maliyetlerinin belirlenecek bir
ödeme planı çerçevesinde Cyport Firması tarafından
karşılanması koşuluyla, sistemin işletme hakkının
10 yıllığına -"işlet-devret" modeli ile Cyport
Ltd.firmasına verilmesi;
2.İhaleye konsorsiyum olarak teklif veren firma Ayza
Net Relytech Konsorsiyumu'na kendilerinin temin edip
Kuracağı CDMA 2000 şebekesinin "yap-işlet-devret"
modeline göre ve diğer firmayla- ayni şartlar altında
10 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi ve bu çerçe-
vede gerekli sözleşmelerin yapılması amacıyla
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığının yetkili kılınması.



"




"KARAR NUMARASI:E-580-2009
S(K-11)200-2009 SAYI VE 14.-1.2009 TARİHLİ KARARIN İPTALİ

(Önerge NO:1654/2009)
(B.U.B)

Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenler ışığında S(K-11)200-2009 sayı ve 14.1.2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesine karar verdi.



26.8.2009"




-



" KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

BAKANLAR KURULU'NA ÖNERGE
Önerge No:103/09
Dosya No:BUB 00 12/3-12/8-09
Konu:CDMA Sistemi konusunda İmzalanmış Sözleşmeler.

Bakanlıkça elden teklif alma yönteminin ardından CD-MA
Sistemi Huawei Telekomünikasyon Dış Ticaret Ltd'den, Telekomünikasyon Dairesi(TD) tarafından satın alınmış ve
kurulmuştur. Ancak tüm baz istasyonları kurulmamıştır. Daha sonra maddi kaynak yetersizliği ve yetkin personel yetersizliği gerekçeleri ile si-stem gelir paylaşımına dayalı işlet-devret yöntemi ile çalıştırılmak üzere ihale edilmiştir. Ancak ihale komisyonu iki başvuru arasında kararsız kalmış ve 14 Ocak 2009 tarihli ve S(K-11)200-2009 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 13 Şubat 2009 tarihinde C-yport Communication Ltd ve 6 Mart 2009 tarihinde Ayza Net-Reiltech Konsorsiyumu ile birer sözleşme imzalanmıştır.

Konu ile ilgili bakanlığımıza KKTcell ve Kıbrıs Vodafone şirketlerinden ek'teki şikâyet yazıları gelmiştir. Bu yazılarda söz konusu işletmel-erin lisans ücreti ödemedikleri gerekçesi ile lisans sözleşmeleri aleyhine haksız rekabet oluşturduğuna işaret edilmekte ve konuyu hukuka taşıyacaklarını bildirmektedirler.

Mevcût sözleşmelerin rekâbet yasasının 4(5) maddesine aykırı olduğu ve böyle bir -aykırılığın ise bu sözleşmeleri hukuken geçersiz kıldığı görülmektedir.

ÖNERİMİZ:Bakanlık tarafından teklif alma yöntemi ile CDMA sisteminin işlet-devret yöntemi ile çalıştırılması için Cyport Communication Ltd ve Ayza Net-Reiltech Konsorsiyumu ile imzal-anan sözleşmeler, KKTcell ve Kıbrıs Vodafone şirketleri tarafından haksız rekabet ortamı oluşturduğundan gerek AB uzmanlarının raporları gerekse KKTC Başsavcılığın görüşleri doğrultusunda, konunun Bakanlar Kurulunda değerlendirilip, sözleşmelerin iptali yö-nünde karar alınmasıdır.

Bakanlar Kurulunun tezekkür ve tensiplerine saygılarımla arzederim.

Hasan Taçoy
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı
EKLER:
1.TC Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan Gelen Yazı Sureti
2.AB Uzmanı Nicholas Hi-gham'dan Gelen Yazı Sureti,
3.KKTürkcel'in Şikayet Yazısı Sureti,
4.Kıbrıs Vodafone'un Şikayet Yazısı Sureti,
5.Bakanlığımızın Başsavcılığa Yazdığı Yazı Sureti
6.Başsavcılık Yazı Sureti

Lefkoşa:25 Ağustos,2009"


Yukarıda yer alan öner-genin içeriğinden de görüleceği üzere dava konusu kararın alınmasında gerekçe olarak gösterilen yegâne husus mevcût sözleşmelerin Rekâbet Yasasının 4(5) maddesine aykırı olduğu ve böyle bir aykırılığın ise bu sözleşmeleri hukuken geçersiz kıldığıdır.

Mah-kemeye sunulan olgulardan dava konusu sözleşmenin yapıldığı 13.2.2009 tarihi itibarıyle Rekâbet Yasası diye bir yasanın mevcût olmadığı ve böyle bir yasanın ilk kez 30.3.2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığı görülmektedir.

Yüksek İdare Mahkemesinin- D.40/90 ve 13/90 sayılı kararında da belirtildiği üzere genel hukuk ilkelerine göre bir yasa ileriye dönük olarak uygulanmaktadır. Meğer ki, yasada geriye dönük olarak uygulanacağı hususunda sarih hükümler bulunsun.

Yukarıda bahsi geçen 36/09 sayılı Rek-âbet Yasasının 9'ncu, 31'nci, 32'nci ve 33'ncü madde kurallarının bu yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı 30.3.2009 tarihinden bir yıl sonra, diğer madde kurallarının ise bu yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı mezkûr tarihten başlayarak yürürlüğe girdiği -30.3.2009 tarihli Resmi Gazete'nin Ek I'nde yayınlanan 59'ncu sayısından görülmektedir.

Dolayısıyle mezkûr yasanın geriye dönük olarak uygulanması ve mezkûr sözleşmenin bu yasaya aykırı bulunması suretiyle geçersiz kılınması genel hukuk ilkelerine aykırı-dır ve bu hukuki olgu karşısında dava konusu Bakanlar Kurulu kararının geçersiz ve hükümsüz kılınması gerekmektedir.

Davacılar, dava konusu sözleşmenin yapılmasından önceki süreçte sözleşme konusu ile ilgili olarak ihaleye çıkıldığını, ancak ihalenin so-nuçlanmasını beklemeden ve bilâhare de ihale iptal edilmiş olmasına rağmen mezkûr sözleşmenin aktolunduğunu iddia etmelerine karşın bu hususların hiçbiri Bakanlar Kurulu kararının iptaline sebep teşkil eden mezkûr önergede birer gerekçe olarak yer aldığı -görülmemektedir.

Önümüzdeki meselede idari yargı denetiminin dava konusu Bakanlar Kurulu kararının iptalinde gösterilen gerekçe ile sınırlı olması bağlamında Davalıların yukarıda yer alan iddialarının bu dava bakımından nazar-ı itibare alınması olası değ-ildir.

Sonuç olarak yukarıda temas edilenler ışığında Talep Takririnin (A) paragrafı gereğince Davacıya CDMA Şebekesi işletme hakkı verilmesine ilişkin olan 14.1.2009 tarih ve
S(K-11) 200-2009 sayılı Bakanlar Kurulu kararını iptal eden 26.8.2009 tarihli- ve E-580-2009 sayılı Bakanlar Kurulu kararının ve bu karara ilişkin olarak yapılan tüm işlemlerin tamamen hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğuramayacağına karar verilir.
Dava masraflarının Davalılar tarafından ödenmesine emir verilir.
-

Necmettin Bostancı Talât D.Refiker Narin F.Şefik
Yargıç Yargıç Yargıç



18 Mart,2011



6






Full & Egal Universal Law Academy