Yüksek İdare Mahkemesi Numara 87/1984 Dava No 2/1986 Karar Tarihi 27.01.1986
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 87/1984 Dava No 2/1986 Karar Tarihi 27.01.1986
Numara: 87/1984
Dava No: 2/1986
Taraflar: Mehmet Rasıh ile Eğ. Gnç. Kül. Ve Spr. Bak. Vd
Konu: Nakil kararının iptali istemi
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 27.01.1986

-

D.2/86 YİM.87/84
Yüksek İdare Mahkemesi Olarak Oturum Yapan
Yüksek Mahkeme Huzurunda.
Mahkeme Heyeti: Şakir Sıdkı İlkay, Başkan, Salih S. Dayıoğlu, Aziz- Altay.
Anayasanın 118. maddesi hakkında.

Müstedi: Mehmet Rasıh, Karaoğlanoğlu, Girne.
- ile -
Müstedaaleyh: 1. Eğitim Gençlik Kültür ve Spor Bakanlığı,
2. Kamu Hizmeti Komisyonu vasıtasıyle KKTC.
- A r a s ı n d a.

Müstedi namına: Rifat Reis.
Müstedaaleyh namına: Mehmet Ali Şefik.



Yasa Maddesi: 57/77 sayılı Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri Yasasının 25. mad- desinin (2). fıkrası, KTFD Anayasasını-n 93(3) maddesi, KKTC Anaya- sasının 121(2) maddesi ve 1960 Anayasasının 125(1) maddesi.

İstemin Özeti: Müstedaaleyhin, Müstedinin Girne'deki görevinden alınıp Lef- koşa'ya naklini öngören kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve her- hangi bir sonuç do-ğurmayacağına karar verilmesi istemi.

OLAY: Girne'de Eski Eserler ve Müzeler sorumlusu olarak görev ifa eden Müstediye, Müstedaaleyh gönderdiği yazı ile Lefkoşa'ya Merkez Örgü- tünde görevlendirildiği bildirildi. Bu başvuru Müstedaaleyhin bu kararın- dan -yapılmıştır.

SONUÇ: Müstedinin Girne'den Lefkoşa'ya gelmesi daimi ve ayni zamanda ikamet yerini değiştirmesini mucip bir işlemdir. Bu böyle olduğuna göre de bu işlem gerek KTFD gerekse KKTC Anayasası kapsamında bir nakil olduğundan, bunun Kamu Hizmet-i Komisyonu tarafından yapılması gerekirdi. Bundan hareketle Müstedaaleyh (1)'in kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğrumayağına karar verilir.

Atıfta Bulunulan Yargısal İçtihatlar:
1- Nedjati v. The Republic, 2 RSCC p.78-82-.
2- Kalisperas v. The Republic and Other, 3 RSCC p.146.
____________________


K A R A R

Şakir Sıdkı İlkay, Başkan: Müstedi, Girne'deki görevinden alınıp Lefkoşa'da görevlendirilmesini öngören ve kendisine 10.1.1983 tarihli bir yazı ile bildirilen müste-daaleyh (1)'in kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğuramayacağına karar verilmesini istemiştir. Müstedaaleyh ise dosyala- dığı itiraznamede öngörülen işlemin bir nakil olmayıp bir görevlendirme olduğunu ve binaenaleyh müstedaaley-h (1)'in bu yönde bir karar almaya 57/77 sayılı Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri Yasasının 25. maddesinin (2). fıkrası altında yetkili olduğunu ileri sürmüştür.

Konu işlemin yer aldığı devrede yürürlükte bulunan KTFD Anayasasının 93(3) maddesi ve şimdi yür-ürlükte olan KKTC Anayasasının 121(2) maddesine göre kamu görevlilernin nakillerini yapmaya yetkili makam Kamu Hizmeti Komisyonudur. Bu durumda ilk olarak yapılan işlemin bir görevlendirme yoksa Anayasanın ilgili maddesi kapsamında bir nakil olup olmadığın-ı karara bağlamayı uygun gördük.

1960 Anayasasının 125. maddesinin (1). fıkrası da kamu görevlilerinin naklinin Kamu Hizmeti Komisyununun yetkisi dahilinde olduğuna dair bir madde içermekte idi. Bu maddenin yapılan tefsirine göre bir kamu görevlisinin ay-nı Daire içinde nakli daimi ve ikamet yerini değiştirmesini mucip ise böyle bir nakil maddenin kapsamında bir nakil olup Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılması gerekir. -Gör: Nedjati v. The Republic, 2 RSCC p.78 ve Kalisperas v. The Republic and Other-, 3 RSCC p.146.

Bu meselede müstediye, Girnede Eski Eserler ve Müzeler sorumlusu olarak görev ifa ettiği bir sırada, Emare III yazı gönderilmiş ve Lefkoşa'da Bakanlık Merkez Örgütünde görevlendirildiği bildirilmiştir.

Söylenenlerden anlaşılacağı gibi -müstedinin Girne'den Lefkoşa'ya gelmesi daimi ve aynı zamanda ikamet yerini değiştirmesini mucip bir işlemdir. Bu böyle olduğuna göre de bu işlemin gerek KTFD Anayasasının 93(3) maddesi gerekse KKTC Anayasasının 121(2) maddesi kapsamında bir nakil olduğuna- karar verilir.

Mehmet Ali Şefik: Bu karar ışığında iddialarımda ısrar etmiyorum ve başvuru uyarınca karar verilmesine razıyım.

Rifat Reis: Başvuru uyarınca karar verilmesini talep ederim.

Mahkeme: Yapılan beyanlar ışığında müstedinin Girne'den Lefkoşa'-ya naklini önören ve 10.1.1983 tarihli bir yazı ile kendisine bildirilen müstedaaleyh (1)'in kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğuramayaca- ğına karar verilir.


(Şakir Sıdkı İlkay) (Salih S. Dayıoğlu) - (Aziz Altay)
Başkan Yargıç Yargıç

27 Ocak 1986



Full & Egal Universal Law Academy