Yüksek İdare Mahkemesi Numara 74/2009 Dava No 11/2010 Karar Tarihi 24.03.2010
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 74/2009 Dava No 11/2010 Karar Tarihi 24.03.2010
Numara: 74/2009
Dava No: 11/2010
Taraflar: Aygen Enin ile Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu ve diğerleri arasında
Konu: Göreve son verme - Yetki ön itirazı
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 24.03.2010

-D.11/10 YİM:74/09

Yüksek İdare Mahkemesinde
Anayasanın 152.Maddesi Hakkında.

Mahkeme Heyeti: Necmettin Bostancı,Talât D.Refiker, Narin F.Şefik.

Davacı:Aygen Enin, Kemaneci Mehmet Ali Tatlıyay Sok.-No.12
Göçmenköy, Lefkoşa
-ile-
Davalı:1.Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu vasıtasıyla
K.K.T.C., Lefkoşa
2.Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu
vasıtasıyla K.K.T.C., Lefkoşa
3.Tarım Bakanlığı vasıtasıyla K.-K.T.C.,Lefkoşa

A r a s ı n d a.

Davacı namına :Avukat Şefik Aşçıoğluları
Davalı 1 ve 2 namına:Av.Oktay Feridun ve Ortakları adına
Avukat Hale Ahmet Raşid
Davalı 3 namına :Savcı İlter Koyuncuoğlu.

----------
ARA KARAR

Nec-mettin Bostancı:Bu başvurunun ara kararını Sayın Yargıç Talât D.Refiker okuyacaktır.

Talât D.Refiker: Davacı, Davalılar aleyhine ikâme ettiği bu
davada Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumunda Genel Müdür Muavini olarak ifa ettiği göreve son verilmesi ve k-urum ile olan ilişkisinin sona erdirilmesine ilişkin olan Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulunun 29.6.2009 tarihli ve 33 no'lu kararının iptal edilmesi isteminde bulunmuştur.

Davalılar ise dosyaladıkları Müdafaa Takririnde ön itiraz olarak Davacı ile S-üt Endüstrisi Kurumu arasındaki iş ilişkisinin özel hukuk alanına girdiğini ve bu bağlamda Yüksek İdare Mahkemesinin bu davaya bakma yetkisinin bulunmadığını iddia etmişlerdir.
Davanın duruşması sırasında öncelikle ön itirazın dinlenmesi konusunda tarafla-rın beyanda bulunması ve Mahkemenin de uygun görmesi üzerine dinlenen ön itirazda Davalılar adına Mahkemeye yapılan sunumda sair şeyler meyanında, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasasında Genel Müdür Muavini kadrosunun yer almadığı gibi böyle bir mevk-iin nasıl doldurulacağına ilişkin olarak da bir düzenleme bulunmadığını ve buna bağlı olarak da Davacının atanmasının Emare 9 olarak ibraz olunan ve KKTC Kamu İşçileri Sendikası Kamu-İş ile Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu arasında 1.1.2008-31.12.2009 dön-emi için yapılan Toplu İş Sözleşmesine göre yapıldığını ve Davacı ile Kurum arasında meydana gelen bu iş ilişkisinden kaynaklanan ihtilâfın 22/92 sayılı İş Yasası kapsamında ele alınması gerektiğini ve bu bağlamda da yetkili Mahkemenin Kaza Mahkemesi olduğ-u iddia edilmiştir.

Davacı taraf ise Mahkemeye yaptığı hitabında, Davacının 1/77 sayılı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasasının 19.'ncu maddesinin Genel Müdürün ne şekilde atanacağını gösterdiğini, ilgili tarihte Genel Müdür Muavini olan Davacının is-e kurum personelinin atanması ile ilgili olan 20.'nci maddeye göre atandığını ve 21.'nci maddeye göre de atanan personelin hizmet koşullarının devletin genel personel politikasına uygun olacağının belirtildiğini, bu bakımdan Davalılar tarafından yapılan ön- itirazın gerçeklerle bağdaşmadığını ve reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Genel prensip olarak bir anlaşmaya veya sözleşmeye istinaden bir kişinin kamu görevi ifa eden bir makam tarafından işe alınması, işten çıkarılması ve bunun neticesinde ihtilâ-f doğması halinde bu konunun özel hukuk sahasına gireceği idare hukuku müelliflerince (gör:YİM 79/04 D.1/06) ve keza YİM 103/87 D.36/92 sayılı davada Yüksek Mahkeme tarafından da belirtilmiş olmakla beraber önümüzdeki meselede böyle bir olgunun mevcût olma-dığı görülmektedir.
Şöyle ki;
Emare 3 olarak ibraz olunan ve ilgili tarihte Davacının kurumun Genel Müdür Muavinliği görevine atanmasını öngören K.T.Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu kararı ile Emare 5 olarak ibraz olunan ve Davacının Süt Endüstrisi -Kurumunda Genel Müdür Muavinliğine tayin edildiğini bildiren yazı sırasıyle şöyledir:

(Emare 3)
" K.T.SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU
YÖNETİM KURULU TOPLANTI KARARLARI

Toplantı No:13/2007Lefkoşa, 04.07.2007

Hazır Bulunanlar:

Sn.Tulgay S-avaşanBaşkan........................
Sn.Salih YücesoyluÜye...........................
Sn.Akay İnceÜye...........................
Sn.Osman AtanurÜye...........................
Sn.Mustafa NaimoğlularıÜye...........................
Sn.M-ehmet S.GürtekinÜye...........................
Sn.Kemal ÖztürkGenel Müdür
Sn.Aygen EninGenel Müdür Muavini (v)

Hazır Bulunmayan:

Sn.Mustafa AkçabaBaşkan Yrd.(Mazeretli)


Genel Müdür Münhal kadroların doldurulması için Yönetim
Kurul-una öneri getirmiş, Yönetim Kurulu gelen önerileri değerlendirip aşağıdaki kararları almıştır.

KARARYönetim Kurulu, Münhal bulunan Genel Müdür Muavinliği
(Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler)
Mevkiine bu görevi Vekaleten yürüten Sn.Ayg-en Enin'in 05.07.2007 tarihinden itibaren 17 A maaş baremiyle atanmasına karar vermiştir.
Bu karara Sn.Osman Atanur çekimser, diğer üyeler olumlu oy kullanmıştır. "









(Emare 5)
" K.T.SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU

Sayımız:SÜTEK GM 74Ta-rih:05/07/2007

Sn.Aygen Enin,
SÜTEK.

1/1977 sayılı Kurum Yasasının 20.Maddesine atfen Kurum Kadrosunda Münhal Bulunan Genel Müdür Muavinliği (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) Mevkiine bu görevi Vekâleten yürüten Sn.Aygen Enin'in 0-5.07.2007 tarihinden itibaren 17 A maaş baremiyle atanmanız Tarım Bakanlığınca onaylanmıştır.
Bu tayini kabul edip etmediğinizi 3 gün içerisinde beyan etmeniz gerekmektedir.

Bilgi ve Gereği rica olunur.


......................
Kemal ÖZTÜRK,
Genel Müdür.
-
Dağıtım:Genel Müdür Muavini ( Bilgi ve gereği için)
Mali ve İdari Şube Amiri (Gereği için)
Teknik Şube Amiri (Gereği İçin)
Kalite Kontrol Bölüm Sorumlusu (Gereği için)"



1/77 sayılı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasasının "Pers-onel" başlığı altındaki 3.'ncü kısmında yer alan 20.'nci maddesi ise aynen şöyledir:

" Üçüncü Kısım
PERSONEL


Kurum20.Genel Müdürün iş, tanımı, görev, yetki ve
personelinin sorumlulukları belirten önerisi- üzerine atanması Kurum Yönetim Kurulu Kararı ve Bakanlığın
onayı alınarak gerekli personel Genel
Müdür tarafından atanır."



Görüleceği üzere kurum personeli, genel müdürün önerisi, yönetim kurulunun ka-rarı ve bakanlığın onayı ile genel müdür tarafından atanmaktadır.

Yukarıda yeralan Emare 3'teki Yönetim Kurulu kararından ve Davacıya gönderilen Emare 5'teki tayin yazısından Davacının yasanın 20'nci maddesine uygun olarak Genel Müdür Muavinliği görevine- tayin edildiği görülmektedir.

Bu bakımdan Davacının Genel Müdür Muavini olarak atanmasının ve kurum ile olan ilişkisinin Toplu İş Sözleşmesinden (Emare 9) kaynaklanmadığı ve atanmasının K.T.Süt Endüstrisi Kurumu Yasasının 20'nci maddesine göre yapıldığı- ve buna bağlı olarak görevine son verilmesi ve kurum ile olan ilişkisinin kesilmesi sebebiyle meydana gelen ihtilâfın kamu hukuku kapsamında olduğu ve bu bağlamda ise Yüksek İdare Mahkemesinin bu davaya bakma yetkisini haiz olduğu sonucuna varmaktayız.

-Dolayısıyle bu tablo karşısında Davalıların ön itiraz bağlamındaki iddialarına itibar edilmesi ve önümüzdeki meseleye yukarıda bahsi geçen içtihat kararlarındaki prensibin uygulanması olası değildir.

Sonuç olarak yukarıda belirtilenler ışığında Davalılar-ın ön itirazı reddolunur.


Necmettin Bostancı: Sayın Yargıç Talât D.Refiker'in kararında belirttikleri ve vardığı sonuç ile hemfikir olmakla birlikte aşağıdaki hususları da ek görüş olarak serdetmeyi uygun gördüm:

Bir konunun özel hukuk sahasına mı yoksa- kamu hukuku sahasına mı girdiğini belirleyen kesin ve kat-i bir ölçüt yoktur. Bu konuda çeşitli ölçütlerden bahsedilmektedir. Doktrinde ve Mahkeme kararlarında ifadesini bulan bu ölçütlere bu kararda konu yeterince açık olduğu için yer vermeyi gereksiz gö-rürüz.
Kıbrıs Türk Endüstrisi Kurumu Yasasının 20'nci maddesinin metninden görüldüğü gibi personel, müdürün önerisi ile yönetim kurulu tarafından atanır. Ancak bu atama kararları bu safhada icrai nitelikte kararlar değildirler. Bunlar Tarım Bakanlığı taraf-ından onanınca icrai kâbiliyeti haiz olmakta normal bir idari karar statüsünü kazanmaktadır. Burda yasa ile kurulmuş bir kamu tüzel kişisinin organının kararının başka bir kamu tüzel kişisinin onayı ile yürürlüğe girmesi söz konusudur. İdare Hukukunda bu d-urum "İdari Vesayet" müessesesi ile izah edilmektedir. Bu nokta tek başına konunun idare hukuku sahasına girdiğini gösteren bir noktadır. Bu tür kararlarla ilgili geniş açıklama için gör:İdare Hukukunun Umumî Esasları, Cilt 1, Sayfa 303, Or.Prof Dr.Sıddık -Sami Onar.

Öte yandan kurum çalışanları Anayasamızın 121'nci maddesinde tanımlanan kamu personelidir. Anayasamıza göre bunların atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ödenekleri ve diğer özlük işleri bağlı oldukları kurumlarca yü-rütülen hizmetlerin özelliklerine göre yasalarla düzenlenir. 1/77 sayılı yasa atamayı düzenlemiş olmakla birlikte göreve son verme, azil konuları yanında aylık ödenek gibi haklar ile sair özlük haklarını düzenlememiştir. Göreve son verme ve azil işlemleri -hariç yasa ile düzenlenmeyen bir takım haklar toplu iş sözleşmesi ile düzenlenme yoluna gidilmiştir. Bu şekilde davranılması konuyu kamu hukuku sahasından çıkarmamaktadır. Kaldı ki, görevden alma ve azil Toplu İş Sözleşmesinde düzenlenmemiştir.

Bu madded-e görevden almanın yasal olup, olmadığı tabii ki davanın esasında karara bağlanacaktır.

Narin F.Şefik:Sayın Yargıç Talât D.Refiker'in ara kararını ve Sayın Yargıç Necmettin Bostancı'nın ek görüşünü okudum. Ek görüşte belirtilen hususlarla birlikte ara kar-ar ile hemfikir olduğumu belirtirim.

Mahkeme:Sonuç olarak Davalıların ön itirazı reddolunur.
Dava masrafları Davacı aleyhine olmamak üzere dava
neticesini takip edecektir.



Necmettin Bostancı Talât D.Refiker Narin F.Şefik
Yargı-ç Yargıç Yargıç


24 Mart,2010
-


7



-


Full & Egal Universal Law Academy