Yüksek İdare Mahkemesi Numara 65/2005 Dava No 2/2009 Karar Tarihi 30.01.2009
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 65/2005 Dava No 2/2009 Karar Tarihi 30.01.2009
Numara: 65/2005
Dava No: 2/2009
Taraflar: Onur Ali Acar ile İçişleri Bakanlığı ve diğerleri arasında
Konu: Sınır dışı kararı - Yasaklı göçmen
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 30.01.2009

-D. 2/2009 YİM: 65/2005

Yüksek İdare Mahkemesinde
Anayasanın 152. Maddesi Hakkında.

Mahkeme Heyeti: Şafak Öneri, Talât D. Refiker, Narin F. Şefik.

Davacı: Onur Ali Acar, Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olup halen Merkezi Cezaevi - L-efkoşa

- ile -

Davalı: 1- KKTC İçişleri Bakanlığı Lefkoşa
2- İçişleri Bakanlığı ve/veya Başmuhacir ve/veya Muhaceret Dairesi Müdürlüğü vasıtasıyle KKTC, Lefkoşa
3- Bakanlar Kurulu vasıtası ile KKTC, Lefkoşa
-
A r a s ı n d a.

Davacı namına: Avukat Menteş Aziz adına Avukat Çağdaş Par
Davalılar namına: Savcı İlter Koyuncuoğlu.


-------------

K A R A R

Şafak Öneri: TC uyruklu olan davacı, 2000 yılında yüksek tahsil amacı ile KKTC'ye gelerek, -DAÜ'de öğrenime başladı. DAÜ'de Halkla İlişkiler ve Reklâmcılık Bölümünde öğrenim görmekte olduğu sırada, 23/9/2004 tarihinde Girne'de karıştığı bir uyuşturucu madde tasarruf suçundan, Girne Ağır Ceza Mahkemesince 226/2005 sayılı davada yargılanarak suçlu- bulundu ve 23/3/2005 tarihinde 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Davalı 2, davacının hapis cezasını tamamlamasından bir gün önce Mahkemeye emare 2 olarak ibraz edilen 27/4/2005 tarihli kararı alarak, davacının derhal tutuklanıp KKTC'den ihraç edilmesin-i emretti. Mezkûr emir, davacının hapisten tahliye olması üzerine, emare 3'e göre 29/4/2005 tarihinde uygulanmış ve davacı Girne Turizm Limanından KKTC'den ihraç edilmiştir.
Davacı, davalılar aleyhine dosyalamış olduğu bu davada, emare 2'deki kararın ipt-alini talep etmektedir. Talep takririndeki iddialara göre, emare 2 karar maksatlıdır ve davalı 2 tarafından yasalara aykırı olarak alınmış bir karar olup, yasal dayanağı yoktur.
Davalılar adına davayı müdafaa eden Başsavcılık ise, müdafaa takririnde, da-vacının iddialarını reddederek, emare 2 kararın Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası (bundan böyle kararın ileri safhalarında sadece "yasa" olarak anılacak) hükümlerine uygun olarak alındığını ileri sürmektedir.
Davanın duruşmasında taraflar herhangi b-ir tanık dinletmedikleri gibi Mahkemeye herhangi bir yasal argüman da sunmamışlar, sadece talep takriri ve müdafaa takririndeki iaddialarına atıfta bulunmakla yetinmişlerdir. Dava konusu emare 2 karar aynen şöyledir;
"Polis Genel Müdürlüğü,
Lefkoşa.

TUT-UKLAMA - İHRAÇ EMRİ


İlgi: a)Merkezi Cezaevi Müdürlüğünün 25.4.2005 tarih ve M.C. 39/77/13 sayılı yazısı.

Adana 4.11.1981 doğumlu Onur Ali Acar isimli TC uyruklu şahsın "Uyuşturucu Madde Tasarrufu v.s" suçundan 2 aya mahkum olduğu belirti-lmektedir.

Adı geçenin K.K.T.C. bölgesinde ikâmeti sakıncalı görülmüş olup Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası, Madde 14(1)'in bana verdiği yetkiye dayanarak tutuklanıp derhal adadan ihraç edilmesini ve isiminin belgelenmiş şahıslar listesinde muhafa-za edilerek tekrar K.K.T.C.'ye girişine izin verilmemesi işbu emirname ile emrolunur."


Davalı 2'nin kararı, yasanın 14(1) maddesinde dayanmaktadır. Mezkûr maddeye göre başmuhaceret memuru, "yasaklı göçmen" tanımına giren bir yabancının KKTC'den sınırd-ışı edilmesini ve sınırdışı edilinceye kadar tutuklanıp, gözetim altında tutulmasını emredebilir.

Yasanın 2. maddesine göre, "yasaklı göçmen" bu yasa kuralları uyarınca Kıbrıs'a girişi yasaklanmış göçmen sayılan herhangi bir kişiyi anlatır. Kimlerin yas-aklı göçmen sayılacağı, yasanın 6. maddesinde düzenlenmektedir.
"6(1)................
(a).............
(b).............
(c).............
(d)taammüden adam öldürmekten hüküm giyen veya işlediği bir suçtan mahkûm edilerek bir süre hapis cezas-ına çarptırılan ve cezası kayıtsız şartsız affedilmemiş bulunan ve taammüden adam öldürmekle veya işlediği suçla ilgili durum dolayısıyle Muhaceret Memurunca istenmeyen bir göçmen sayılan herhangi bir kişi;
(e).............."

Buna göre, işlediği bir suç-tan dolayı hüküm giyerek, hapse mahkûm olanlar yasaklı göçmen sayılır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, davacı, 226/2005 sayılı davada Girne Ağır Ceza Mahkemesince mahkûm edilip, 2 ay hapis cezasına çarptırıldığından, yasanın yukarıda iktibas edilen 6(1)(d) -maddesi uyarınca "yasaklı göçmen" sayıldığı cihetle, davalı 2'nin yasanın 14(1) maddesi altında verdiği dava konusu karar hatalı ve hukuken sakat değildir.

Sonuç olarak dava red ve iptal edilir. Dava masraflarının davacı tarafından ödenmesine emir veril-ir.


Şafak Öneri Talât D. Refiker Narin F. Şefik
Yargıç Yargıç Yargıç

30 Ocak 2009.



3






Full & Egal Universal Law Academy