Yüksek İdare Mahkemesi Numara 28/2013 Dava No 34/2015 Karar Tarihi 04.12.2015
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 28/2013 Dava No 34/2015 Karar Tarihi 04.12.2015
Numara: 28/2013
Dava No: 34/2015
Taraflar: Emir Hüseyin Emirkanı ile Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve diğerleri arasında
Konu: Göreven alma - Üçlü kararname ile görevden alma - Göreve iade - Üst Kademe Yöneticisi atanmadan önceki göreve döndürülme - Maaş - 2 yıl süre ile üst kademe yöneticiliği yapan kamu görevlisi, üst kademe yöneticiliği yaptığı mevkiinin maaşını almaya devam eder.
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 04.12.2015

-D.34/2015 YİM: 28/2013


Yüksek İdare Mahkemesinde
Anayasanın 152. Maddesi Hakkında


Mahkeme Heyeti: Narin F. Şefik, Mehmet Türker, Tanju Öncül


Davacı: Emir Hüseyin Emirkanı, 11, Onay Fadıl Demirciler
Sokak, Va-dili, Gazimağusa.


- ile -


Davalı: 1. Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı vasıtası
ile KKTC, Lefkoşa.
2. İlköğretim Dairesi Müdürlüğü vasıtası ile KKTC,
Lefkoşa.
3. Maliye Bakanlığı vası-tasıyla KKTC-Lefkoşa.
4. Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı vasıtasıyla
KKTC-Lefkoşa.


A r a s ı n d a.


Davacı tarafından: Avukat Hasan Yücelen.
Davalılar tarafından: Kıdemli Savcı İlter Koyun-cuoğlu.


---------------


K A R A R


Narin F. Şefik: Bu davada, Mahkemenin kararını, Sayın Yargıç Mehmet Türker okuyacaktır.

Mehmet Türker: Davacı, Davalılar aleyhine dosyalamış olduğu bu da-va ile;

"A- Davalı No.2 ve/veya Davalılar tarafından alınan
ve Davalı No.2'nin, Davacıya muhatap İOD.
0.00.P.P.1935/12-1747 sayı ve 25.12.2012 tarihli
yazısında belirtilen Davacının eski görev yeri
olan Eşref Bitli-s İlkokulunda göreve başlaması
gerektiği hususundaki kararın hükümsüz ve
etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç
doğuramayacağına karar verilmesi;

B- 11.08.2010 tarihli üçlü kararname ile Kamu
Hizmeti Komisyonu -Dairesi Sınav İşleri Dairesi
Müdürü mevkiine atanmış olan Davacının 02.10.2012
tarihinden itibaren bu mevkiden alınmasına karar
verildikten sonra Davacının müşavir olarak
atanması ve Kamu Hizmeti Komisyonu Dairesi
- Sınav İşleri Müdürü mevkiinin maaşını çekmeye
devam etmesi tadil edilmiş şekliyle 53/77 sayılı
Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin
Atanması Hakkında Yasa'nın 4. maddesinin
fıkrası gereği zorunlu olduğu halde Da-vacının,
Davalı No.2 ve/veya Davalılar tarafından alınan
ve Davalı No.2'nin İOD. 0.00.P.P.1935/12-1747
sayı ve 25.12.2012 tarihli yazısı ile Davacının
bilgisine getirilen Davacının üst kademe
yöneticisi olarak- atanmasından önce yapmakta
olduğu öğretmenlik görevine döndürülmesi ve
öğretmenlik görevi maaşının ödenmesi hususundaki
kararın ve/veya işlemin hükümsüz ve etkisiz
olduğuna ve herhangi bir sonuç doğurmayacağına
- karar verilmesi;

C- Davalı No.1 tarafından alınan ve Davacının
bilgisine MEB.0.00.P.P.1935/13-20 sayı ve
04/01/2013 tarihli yazı ile getirilen Davacının
07/01/2013 tarihinden itibaren Maliye
Bakanlığına görevle-ndirilmesine ilişkin
kararın hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve
herhangi bir sonuç doğurmayacağına karar
verilmesi"

taleplerinde bulunmuştur.

Davanın duruşmasına başlandığı gün Davacı, Talep Takririnin "A" ve "C" paragraf-larındaki taleplerini geri çekmiştir.

TALEP TAKRİRİ
Davacı, Talep Takririnde davasını dayandırdığı hukuki durumu belirttikten sonra, özetle: Öğretmen olarak görev yaptığı bir zamanda, 11/8/2010 tarihinde Kamu Hizmeti Komisyonu Dairesi Sınav İşleri -Dairesi Müdürü Mevkiine atandığını, 2/10/2012 tarihinde Üçlü Kararname ile atanmış olduğu bu mevkiiden alındığını, atanma tarihinden görevden alındığı tarihe kadar 2 yılı aşkın bir süre bu göreve devam ettiğini, görevden alındıktan sonra eski görevi olan ö-ğretmenliğe, eski görev yeri olan Eşref Bitlis İlkokulunda başlaması için kendisine 25/12/2012 tarihli yazı ile bildirimde bulunulduğunu, 53/1977 sayılı Üst Kademe Yöneticileri Yasası'nın 4. maddesinin 1. fıkrasına göre, 2 yıl süre ile bu görevi yaptığı ne-deniyle görevden alındıktan sonra eski görevine döndürülmeyip müşavir kadrosuna atanması ve görevden alındığı üst kademe yöneticiliği mevkii maaşının kendisine verilmesi gerektiği halde, eski görevine döndürülerek, kendisine öğretmenlik maaşı ödenmesi ile -ilgili Davalıların kararının 53/1977 sayılı Yasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğurmadığına karar verilmesini talep etmektedir.

MÜDAFAA TAKRİRİ
Davalılar, dosyalamış oldukları Müdafaa Takririnde-, 53/1977 sayılı Üst Kademe Yöneticileri Yasası'nın 4. maddesine göre, üst kademe yöneticiliğine atanan bir kamu görevlisinin kendisini bu göreve atama isteminde bulunan Bakanın görev süresi içerisinde görevden alınması halinde eski görevine döndüğünü, Dav-acının da görevden alınması ile, Yasa'ya uygun olarak eski görevine döndürüldüğünü ve eski görevindeki mevkiinin maaşının Davacıya ödendiğini, bu kararın yürürlükteki yasal mevzuata uygun olduğunu, bu nedenlerle Davacının davasının ret ve iptal edilmesi ge-rektiğini ileri sürmektedirler.



MESELE İLE İLGİLİ OLGULAR
Davanın duruşmasında taraflar herhangi bir tanık celbetmemişlerdir. Taraflar mutabakat ile 11/8/2010 tarihli Atama Kararnamesini Emare 1, 2/10/2012 tarihli Görevden alınma Kararnamesini Em-are 2, 25/12/2012 tarihli yazıyı Emare 3, 4/1/2013 tarihli yazıyı ise Emare 4 olarak Mahkemeye sundular. Davacı Avukatı, Talep Takririndeki iddiaları çerçevesinde, Davalılar adına bulunan Savcı ise Müdafaa Takririndeki savlarına uygun olarak hukuki argüma-nlarını ileri sürmüşlerdir.

Layihalar, sunulan emareler ve tarafların beyanlarına göre davanın olguları kısaca şöyledir: 25/4/1995 tarihinde öğretmen olarak tayin edilen Davacı, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Dairesine bağlı olarak ilkokul öğretm-enliği görevi yaptığı bir sırada, 11/8/2010 tarihinde Üst Kademe Yöneticileri Yasası'na uygun olarak Üçlü Kararname ile Kamu Hizmeti Komisyonu Dairesi Sınav İşleri Müdürü Mevkiine atanmıştır. 2/10/2012 tarihinde aynı Bakanın görev süresi içerisinde Üçlü Ka-rarname ile görevden alınması ve eski görev yerine dönmemesi üzerine, 25/12/2012 tarihli yazı ile, Davacıya, 26/12/2012 tarihinden itibaren eski görev yeri olan Eşref Bitlis İlkokulunda öğretmen olarak göreve başlaması bildirilmiş ve kendisine eski görevin-deki mevkiiye uygun olarak maaş ödenmeye başlanmıştır.

DAVACI AVUKATININ ARGÜMANLARI
Davacı Avukatı, Davacının 11/8/2010 tarihinde Üçlü Kararname ile Kamu Hizmeti Komisyonu Dairesi Sınav İşleri Dairesi Müdürü Mevkiine atandığını, bu mevkide 2/10/20-12 tarihine kadar görev yaptığını, bu tarihte Üçlü Kararname ile görevden alındığını, 53/1977 sayılı Üst Kademe Yöneticileri Yasası'nın 4. maddesinin 1. fıkrasına göre, 2 yıl süre ile
üst kademe yöneticiliği yapan Davacının müşavir olarak görevlendirilmesi- ve görevden alındığı üst kademe yöneticiliği mevkiinin maaşının kendisine verilmesi gerektiği halde, Davalıların Davacıya göndermiş oldukları 25/12/2012 tarihli yazı ile, Davacının 26/12/2012 tarihinden itibaren eski görevi olan öğretmenlik görevine, eski- görev yeri olan Eşref Bitlis İlkokulunda başlaması gerektiğini bildirmelerinin, üst kademe yöneticiliği görevinden alındıktan sonra müşavir kadrosuna atanmaması ve görevden alındığı Kamu Hizmeti Komisyonu Sınav İşleri Dairesi Müdürü Mevkii maaşının Davacı-ya ödenmemesinin ve eski görevi olan öğretmenlik görevine döndürülerek, bu mevkideki maaşın ödenmesinin, 53/1977 sayılı Yasa'nın
4. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğu nedeniyle, Davalıların bu kararının hükümsüz ve etkisiz kılınması gerektiğini ileri sü-rmüştür.

DAVALILAR ADINA BULUNAN SAVCININ ARGÜMANLARI
Davalılar adına bulunan Savcı, 53/1977 sayılı Üst Kademe Yöneticileri Yasası'nın 4. maddesine göre, üst kademe yöneticiliğine atanan bir kamu görevlisinin kendisini bu göreve atama isteminde bulu-nan Bakanın görev süresi içerisinde görevden alınırsa yasa gereği eski görevine dönmesi gerektiğini, Davacının Üçlü Kararname ile Kamu Hizmeti Komisyonu Sınav İşleri Müdürü Mevkiine 11/8/2010 tarihinde atandıktan sonra 2/10/2012 tarihine kadar bu görevi ya-ptığını, bu tarihte Üçlü Kararname ile görevden alındığını, Davacının görevden alınmasının kendisini atayan aynı Bakanın görev süresi içerisinde olduğu nedeniyle eski görevi olan İlkoğretim Dairesindeki görevine iade edildiğini, maaşının da mevzuata ve dön-düğü mevkiiye uygun olarak kendisine ödendiğini, 53/1977 sayılı Yasa'nın 4. maddesinin 1. fıkrasında, "2 yıl süre ile üst kademe yöneticiliği yapan bir kamu görevlisi üst kademe yöneticiliği yaptığı mevkiinin maaşını almaya devam eder"
kuralının bulunması-na rağmen, Davacının kendisini atayan Bakanın görev süresi içerisinde görevden alındığı ve eski görevine döndürüldüğü nedeniyle Davacıya görevden alındığı üst kademe yöneticiliği mevkiinin maaşının verilemeyeceğini, eski görevine iadesinin de yasa gereği o-lduğu nedeniyle Davalıların kararının ilgili yasa ve mevzuata uygun olduğunu, bu nedenle Davacının davasının reddedilmesi gerektiğini ileri sürmektedir.

İNCELEME
Davanın duruşmasında, tarafların da üzerinde durduğu ancak farklı şekilde değerlendird-ikleri 53/1977 sayılı Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Yasa'nın 4. maddesinin 1. fıkrası aynen şöyledir:

"4.(1) Üst kademe yöneticiliği kadrolarından birine,
üst kademe yöneticisi olarak atanan bir kamu
- görevlisi, kendisini bu göreve atama isteminde
bulunan, aynı Bakanın görev süresi içinde tekrar
eski görevine döndürülmediği ve ilgili Bakanın
değişmiş olması nedeniyle aynı yöntemle üst
kademe yöneticiliği -görevinden alındığı takdirde
bu göreve atanmadan önce iktisap ettiği bareme
bakılmaksızın, barem 17B üzerinden müşavirliğe
getirilir ve bu baremde üst kademe yöneticiliği
yaptığı her hizmet yılına karşılık bir kade-me
ilerlemesi alır.
Ancak, üst kademe yöneticisi olarak atanmadan
önce, bulunduğu kadronun baremi en az barem 17B
olan veya atanmadan önce bulunduğu kadronun
baremine bakılmaksızın asgari iki yıl üst kademe
- yöneticiliği yapan bir kamu görevlisi, üst kademe
yöneticiliği yaptığı mevkiin maaşını almaya devam
eder."


Davacı davasında, üst kademe yöneticiliği görevinden alındıktan sonra üst kademe yöneticisi olarak atanmasından- önce yapmakta olduğu öğretmenlik görevine döndürülmesinin ve kendisine öğretmenlik maaşı ödenmesi yönündeki kararın ve/veya işlemin 53/1977 sayılı Yasa'nın 4. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğu nedeniyle hükümsüz kılınmasını talep etmektedir.

Dav-acı Avukatı, Davacının en az 2 yıl süre ile Kamu Hizmeti Komisyonu Dairesi Sınav İşleri Müdürü Mevkiinde
Üst Kademe Yöneticiliği yaptığı nedeniyle, üst kademe yöneticisi atanmadan önce yaptığı öğretmenlik görevine döndürülemeyeceğini, statüsünün üst kademe- yöneticisi olarak (müşavir) devam ettirilip, görevden alındığı üst kademe yöneticiliği mevkiinin maaşının Davacıya ödenmesi gerektiğini iddia etmektedir.

53/1977 sayılı Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Yasa'nın gör-evden alınan üst kademe yöneticilerinin görevlendirilmesi ve maaşı ile ilgili 4. maddesinin 1. fıkrasının 1. paragrafındaki düzenlemeye göre; üst kademe yöneticisi olarak atanan bir kamu görevlisi, kendisini bu göreve atama isteminde bulunan aynı Bakanın g-örev süresi içinde tekrar eski görevine döndürülerek görevden alınabilir. Bu şekilde görevden alınan kişi müşavir olmaz. Bu paragraftaki ikinci bir görevden alma şekli ise ilgili Bakanın değişmesi ve yeni Bakanın isteği ile üst kademe yöneticisinin, görevd-en alınma kararnamesi ile görevden alınmasıdır. Bu ikinci şekildeki görevden alma ile görevden alınan bir üst kademe görevlisi ise, müşavirliğe getirilir. Böyle bir görevden alınma sonucunda müşavir olan kişi, iki yıldan fazla bir süre Üst Kademe Yöneticil-iği yapmışsa veya Üst Kademe Yöneticisi olarak atanmazdan önce bulunduğu kadro Baremi 17B veya fazlasıysa, Üst Kademe Yöneticisi iken aldığı maaşı almaya devam eder. Ancak müşavir olan kişinin Üst Kademe Yöneticiliği görevi iki yıldan az ise veya Üst Kadem-e Yöneticisi atanmazdan önce bulunduğu kadronun Baremi 17B'den az ise, kişi 17B'den maaş alma hakkı kazanır.

53/1977 sayılı Yasa'nın 3. maddesine göre, gerekli nitelikleri taşıyan ve atanacağı üst kademe yöneticiliği mevkiine uygunluğu ilgili Bakan t-arafından saptanan bir kamu görevlisi, atamayı isteyen ilgili Bakan, Başbakan ve Devlet Başkanının imzalarını taşıyan Atama Kararnamesi (Üçlü Kararname) ile üst kademe yöneticiliğine atanır. Bu yöntemle atanan üst kademe yöneticileri, herhangi bir sebep gö-sterilmeden aynı yöntemle ilgili Bakan, Başbakan ve Devlet Başkanının imzalarını taşıyan görevden alınma kararnamesi (Üçlü Kararname) ile görevden alınır.

Davacı, Emare 1 Atama Kararnamesi (Üçlü Kararname) ile
11/8/2010 tarihinde, 53/1977 sayılı Üst- Kademe Yöneticileri Yasası'nın 2. maddesinin 2. fıkrası kapsamında olan Kamu Hizmeti Komisyonu Dairesi Sınav İşleri Müdürü Mevkiine atanıp, 2/10/2012 tarihine kadar bu mevkide üst kademe yöneticiliği yapmıştır. 2/10/2012 tarihinde ise Emare 2 görevden alı-nma kararnamesi ile kendisini göreve atama isteminde bulunan aynı Bakanın (Maliye Bakanı) görev süresi içinde üst kademe yöneticiliği görevinden, görevden alınma kararnamesi (Üçlü Kararname) ile alınarak tekrar eski görevi olan öğretmenliğe döndürülmüştür.- Davacıyı üst kademe yöneticiliği görevine atama ve bu görevden alıp eski görevi olan öğretmenliğe döndürme, aynı Maliye Bakanının görev süresi içinde olmuştur. Davacının eski görevi olan öğretmenliğe döndürüldüğü ve eski görev yeri olan Eşref Bitlis İlkok-uluna başlaması gerektiği, Emare 3 yazı ile de Davacıya bildirilmiştir.

Davacının görevden alınması ve eski görevine tekrar döndürülmesi kararı, 53/1977 sayılı Yasa'nın atıfta bulunduğumuz 3. ve 4. maddelerine uygun olup görevden
alınması ve eski gör-evi olan öğretmenlik görevine döndürülmesinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır. 53/1977 sayılı Yasa'ya uygun olarak görevden alınan ve eski görevi olan öğretmenliğe döndürülen Davacıya öğretmenlikteki baremine uygun olarak maaş ödenmesi, bu hu-sustaki yasal mevzuata uygun olup, Davalıların bu yöndeki kararı da hukuka uygundur.

Davacının en az 2 yıl süre ile Kamu Hizmeti Komisyonu Sınav İşleri Müdürü olarak üst kademe yöneticiliği yaptığı nedeniyle, Üst Kademe Yöneticileri Yasası'nın 4. mad-desinin
1. fıkrasının 2. paragrafındaki şart bendine göre üst kademe yöneticiliği yaptığı mevkiin, yani Kamu Hizmeti Komisyonu
Sınav İşleri Müdürü Mevkiinin maaşını almaya hak kazandığı
ve bu maaşın kendisine ödenmemesinin Yasa'nın bu fıkrasına aykırı old-uğu iddiasının, kararın daha önceki kısmında belirttiğimiz gibi, Davacı kendisini bu göreve atama isteminde bulunan aynı Bakanın (Maliye Bakanı) görev süresi içinde görevden alınarak eski görevi olan öğretmenlik görevine döndürüldüğünden, 4. maddenin bu şa-rt bendinin Davacıya uygulanması olanağı bulunmamaktadır.

Yukarıda belirttiklerimiz ışığında, Davacı davasında başarılı olamadığından, davanın reddedilmesi gerekmektedir.

Netice itibarı ile, Davacının davası ret ve iptal edilir.

Dava ma-srafları Davacı tarafından ödenecektir.



Narin F. Şefik Mehmet Türker Tanju Öncül
Başkan Yargıç Yargıç



4 Aralık, 2015











9






Full & Egal Universal Law Academy