Yüksek İdare Mahkemesi Numara 280/1980 Dava No 19/1981 Karar Tarihi 09.04.1981
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 280/1980 Dava No 19/1981 Karar Tarihi 09.04.1981
Numara: 280/1980
Dava No: 19/1981
Taraflar: Ahmet Z. Bulunç ile Devlet Planlama Örgütü Müd.
Konu: İzin hakkı
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 09.04.1981

-
D.19/81 Y.İ.M. 280/80
Yüksek İdare Mahkemesi Olarak Oturum Yapan
Yüksek Mahkeme Huzurunda.

Mahkeme Heyeti: Ülfet Emin, Başkan, Şakir Sıdkı İlkay,
N. Ergin Salâhi.

Anayasanın 118. Maddesi hakkın-da.

Müstedi: Ahmet Z. Bulunç, Lefkoşa.
- ile -
Müstedaaleyh: 1. Devlet Plânlama Örgütü Müdürlüğü vasıtasıyle KTFD,
Lefkoşa.
2. Personel Dairesi Müdürlüğü vasıtasıyle KTFD, Lefkoşa.
- A R A S I N D A.

Müstedi namına: Şafak Öneri.
Müstedaaleyh namına: Yaşar Boran.

Yasa Maddesi:

İstemin Özeti: Müstedaaleyh 1'in izin biriktirme sınırına varan kamu
görevlilerinin izin kazanamayacağına dair kararının hükümsüz ve-
etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğurmayacağına dair karar
verilmesi istemi.

OLAY: Devlet Plânlama Örgütünde kamu görevlisi olan Müstedi 5 gün izin
almak için müracaat ettiğinde kendi hesabına göre 84 gün üzerinde
kazandığı izinl-erinden değil de azami biriktirebileceği 84 gün
izninden kesilmiştir. izinlerinin yanlış hesaplandığını belirten
Müstedi, Müstedaaleyh 1'den durumun değiştirilmesini istedi. Müs-
tedaaleyh No.l kamu görevlisinin 84 günden fazla izin biri-ktireme-
yeceğini sözlü olarak Müstediye bildirdi. Müstedinin müracaatı
üzerine daha sonra yazılı olarak da bildirildi.

Başvurunun 75 günlük süre geçtikten sonra yapıldığını belirten
Müstedaaleyh ön itiraz ile başvurunun iptalini t-alep etti. Müstedi
ise kararın kendisine yetkili birisi tarafından söylenmediğini
belirterek Yönetim Hukuku ilkelerine ters düştüğünü ileri sürdü.

SONUÇ: Kamu görevlisinin izin hakları yasa ile düzenlenmiştir. Ancak
Yasada izni hangi mak-amın vereceği açıklıkla belirtilmemektedir.
Uygulanan normal prosedüre göre bir kamu görevlisinin üsteki
amiri o kamu görevlisinin izni hakkında karar verebilir. Kararı
alan kişi Müstediye bildirmiştir. Bu hususta yönetim ilkeleri-ne
aykırılık yoktur. İhtilâfsız şahadete göre sözkonusu karar Müste-
diye sözlü olarak bildirildiği tarihten itibaren 75 gün geçmiştir.
Anayasanın 118. maddesine göre yönetsel veya yürütsel karardan
mütezarrır olan kişi kararı öğrendi-ği tarihten başlayarak 75 gün
içinde mahkemeye başvurabilir.

Belirtilenlerden dolayı ön itiraz kabul edilir ve başvuru red-
dolunur.


H Ü K Ü M

Ülfet Emin, Başkan: Müstedi mahkemeye dosyaladığı başvuru ile müsteda-aleyh 1'in "izin biriktirme sınırına varan kamu görevlilerinin izin kazanamayacağına dair 30.4.1980 tarihli kararının" ve aynı mealde müstedaaleyh 2'nin 25.1.1980 tarihli kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğuramayacağına dair bi-r karar verilmesi isteminde bulundu.

Müstedi başvurusunda başvuru konusu kararların kendisine 30.4.80 tarihinde bildirildiğini iddia etti. Müstedaaleyhler ise başvuru konusu kararın müstedinin bilgisine 28.1.1980 tarihinde getirildiğini iddia etti. M-üstedaaleyhler başvurunun, konu kararın müstedinin bilgisine getirildikten 75 gün sonra yapıldığını ileri sürerek ön itirazda bulundular ve başvurunun reddolunmasını talep ettiler.

Mahkeme de ilk önce ön itirazın dinlenip karara bağlanmasını uygun gö-rdü. Ön itiraz ile ilgili olgular özetle şöyledir:

Müstedi Devlet ve Plânlama Örgütünde kamu görevlisidir. 12.10.1979 tarihinde 5 gün izin almak için talepte bulundu. Müstedaaleyh No.l de müstediye 5 gün izin verdi. Müstedinin 2.5.1979 tarihinde biri-kmiş 82 gün izni vardı. Müstediye göre 2.5.1979 tarihinden 12.10.1979 tarihine kadar geçen süre içinde 17 1/2 gün izin almaya hakkı vardı ve talep ettiği 5 gün iznin işbu 17 1/2 günden çıkarılması gerekirdi. Halbuki söz konusu 5 gün izin müstedinin azami b-iriktirebileceği 84 gün izninden çıkarılmıştır. Müstedi 24.12.1979 tarihinde müstedaaleyh No.l'e müracaat ederek izinlerinin yanlış ve hatalı olarak uygulandığını, bu nedenle düzeltilmesini talep etti. Müstedaaleyh No.l idare memuru vasıtası ile müstediye -takriben 28.1.1980 tarihinde talebinin olumlu karşılanmadığını ve bir kamu görevlisinin 84 günden fazla izin biriktiremiyeceğini sözlü olarak bildirdiğini iddia etti. Ancak daha sonra müstedinin müracaatı üzerine söz konusu karar müstediye 30.4.1980 tarihi-nde de yazılı olarak bildirildi. Bu hususta müstedaaleyh No.l de idare memuru olarak çalışan birisi şahadet verdi.

Mahkeme huzurunda olan şahadete göre Plânlama Örgütünün izin hususundaki kararı sözlü olarak takriben 28.1.1980'de Plânlama Örgütünde i-dare uzmanı olarak çalışan kişi tarafından müstediye bildirildi. Müstedi ise kararın kendisine sözlü olarak bildirildiğini kabul etmekle beraber kararın kararı bildiren kişi tarafından alınmadığı nedeni ile Yönetim Hukuku ilkelerine uygun olarak bildirilme-diğini, kararı bildiren kişinin karar almaya yetkisi olmadığını, bu nedenle kararın yoklukla malûl olduğunu ileri sürdü.

Müstedaaleyh No.l ilgili kararı alırken kararını, ilgili karar konusunda Müstedaaleyh 2'den alınan görüş üzerine dayandırdığı şah-adetten açıkça görülmektedir. Müstedi iddiasında müstedaaleyh 2'nin de böyle bir karar almaya yasa uyarınca yetkisi olmadığını ileri sürdü.

Kamu görevlileri Yasasına göre kamu görevlilerinin izin hakkı vardır. Kamu Görevlilerinin izin haklarının bağl-ı bulundukları kurumlarca yerine getirilmesini yasalar öngörmektedir. Ancak bu kurumlarda izni hangi makamın vereceği açıklıkla belirlenmemektedir. Kanımızca bugüne kadar uygulanan normal prosedüre göre bir kurumda bir kamu görevlisinin üstteki amiri o kam-u görevlisinin izni hakkında bir karar verebilir. Görülüyor ki ilgili karar yetkili bir kişi tarafından alınmıştır ve kararı alan kişi kararı müstediye sözlü olarak bildirmiştir. Bu nedenle bu hususta yönetim ilkelerine herhangi bir aykırılık yoktur. Bir k-urumda herhangi bir idare amirinin herhangi bir konuda karar vermesi için konu hakkında Personel Dairesinden görüş alması doğaldır. Personel Dairesinin yani 2. müstedaaleyhin bu başvuruda yaptığı, Plânlama Örgütüne izin konusu hakkında bir görüş bildirmekt-i. Plânlama Örgütü ilgili idare amiri tarafından Personel Dairesinin görüşünü benimseyerek karar almıştır.

Yukarıda belirtilenlerden müstedaaleyh 1'in idare amiri vasıtası ile müstedinin izni hakkında karar almaya yetkisi vardır kanısındayız. İhtilâf-sız şahadete göre söz konusu karar sözlü olarak kararı alan idare memuru tarafından müstediye bizzat 28.1.1980 tarihinde bildirilmiştir. Müstedi başvurusunu ise 27.6.1980 tarihinde dosyalamıştır. Bundan da açıkça görülüyor ki söz konusu karar müstediye söz-lü olarak bildirildiğinden 75 gün geçtikten sonra başvuru dosyalanmıştır. Anayasanın 118. Maddesi uyarınca herhangi bir yönetsel veya yürütsel karardan mütezarrır olan kişi kararı öğrendiği tarihten başlayarak 75 gün içinde mahkemeye başvurabilir. 75 gün g-eçtikten sonra herhangi bir başvuru geçersizdir ve karşı taraftan itiraz yapılmasa dahi, mahkeme bu hususu resen nazarı dikkate alarak başvuruyu reddetmesi gerekir.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı ön itiraz kabul edilir ve başvuru reddolunur.
-


(Ülfet Emin) (Şakir Sıdkı İlkay) (N. Ergin Salâhi)
Başkan Yargıç Yargıç

9 Nisan 1981

- 324 -



Full & Egal Universal Law Academy