Yüksek İdare Mahkemesi Numara 156/2011 Dava No 15/2014 Karar Tarihi 11.04.2014
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 156/2011 Dava No 15/2014 Karar Tarihi 11.04.2014
Numara: 156/2011
Dava No: 15/2014
Taraflar: Pelin Abbasoğlu, vekili Alper Abbasoğlu ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ve diğerleri arasında
Konu: Maaş kesintisi- Eski görevine dönmemesi nedeniyle maaş kesintisi -Davacının Güzelyurt Halk Kütüphanesinden alınıp, Güzelyurt Türk Maarif Kolejinde okul sekereteri olarak görevlendirilmesi - Daha sonra eski görevine dönmesinin talep edilmesi - Davalının eski işine dönmemesi - Maaştan yapılan kesintilerin talep edilmesi - Talebin reddi.
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 11.04.2014

-D.15/2014 YİM:156/2011
Yüksek İdare Mahkemesinde
Anayasanın 152.Maddesi Hakkında.

Mahkeme Heyeti: Talât D.Refiker, Ahmet Kalkan, Mehmet Türker.

Davacı:Pelin Abbasoğlu, Yetkili Vekili Alper Abbasoğlu
vasıtası-yla Şht.Ahmet Beyaz Sok.No:3-Güzelyurt
-ile-
Davalılar:1-Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı vasıtasıyla KKTC
Lefkoşa
2-Maliye Bakanlığı vasıtasıyla KKTC Lefkoşa
3-Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı vasıtasıyla
KKTC Lefkoşa
-A r a s ı n d a.

Davacı namına:Avukat Vehit Nekipzade ve Avukat Ahmet Nazım adına
Avukat Fadıl Nekipzade
Davalılar namına:Başsavcı Yardımcı Muavini Necla Şenol.

---------
K A R A R

Talât D.Refiker: Davacı, yetkili vekili vasıtasıyla ikâme- ettiği bu davada, dava ile ilgili zamanlarda, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığına bağlı Güzelyurt Halk Kütüphanesinde III.Derece II'nci Sınıf Kâtip olarak çalışmaktayken, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığının 17.3.2011 tarihli yazısı ile, 21.3.2011 tar-ihinden itibaren Güzelyurt Türk Maarif Kolejinde okul sekreteri olarak görev yapmaya başlamış ve bilâhare Davalı No.(1)'in 23.5.2011 tarihli yazısı ile eski görevine çağrılmıştır. Buna icabet etmemesi halinde hakkında yasal işlem başlatılacağının kendisine- bildirilmiş olmasına karşın, eski görevine dönmeyen ve maaş kesintilerinin uygulanmaya başlanmasının ardından, 25.7.2011 tarihinde mezkûr görevine dönen Davacı, Davalılar aleyhine ikâme ettiği bu davada aşağıda belirtildiği şekilde;

A)Davalıların, Davacı-nın Haziran 2011, Temmuz 2011 ve
Ağustos 2011 (kısmen) maaşları tutarı olan toplam (sırası ile 3,331.55 + 3,331.55 + (3,331.55-49.55) 3,282.00=) 9,945.10 TL'yi Davacıya ödememelerinin, yapılmaması gereken bir ihmal olduğu hususunda;

B)Davalıların önceki- paragrafta belirtilen ihmalleri
nedeni ile Davacıya ödemedikleri toplam 9,945.10 TL'nin Davacıya ödenmesi ve/veya ödenmesi gerektiği zımnında

karar verilmesi isteminde bulunmuştur.

Davalılar tarafından dosyalanan Müdafaa Takririnde, ön itiraz olarak, -Yüksek İdare Mahkemesinin, Davacının Talep Takririnin (B) paragrafındaki istemi hakkında karar verme yetkisinin bulunmadığı belirtildikten sonra, Davalı No.(1)'in Müdürü tarafından, Davacının asli görev yeri olan Güzelyurt Halk Kütüphanesinden Güzelyurt Tü-rk Maarif Kolejine görevlendirilmesine ilişkin yazılı talebinin sonuçlanmasını beklemeden, Güzelyurt Türk Maarif Kolejinde görev yapmaya başlayan ve mezkûr talebinin sonuçsuz kalması üzerine de kendisine yapılan yazılı bildirime rağmen eski görev yerine 2.-5.2011 tarihi itibarıyla dönmemesi üzerine, Personel Dairesi Müdürünün 6.7.2011 tarihinde Kültür Dairesi Müdürlüğüne bir yazı yazarak Davacının göreve gelmediği günler ve saatler için aylık maaşından kesinti yapılması gerektiğinin bildirilmesinden sonra, -Talep Takririnin (A) ve (B) paragraflarına konu olan maaş kesintilerinin yapıldığı ve bu bağlamda Davacının davasının yasal dayanaktan yoksun olması nedeniyle ret ve iptal edilmesi talep edilmektedir.

Davanın yapılan duruşmasında, Davacı ve vekili şahade-t vererek, bir tanık dinletmiştir. Davalılar ise dört tanık dinletmişlerdir. Bilâhare ise Talep Takriri ve Müdafaa Takririnde ileri sürdükleri iddialar doğrultusunda Mahkemeye hitap etmişlerdir.

Gerek Davacı ve gerekse vekili, şahadetleri sırasında, maaş- kesintilerinin sebebini bilmediklerini belirtmeleri bağlamında, Davacının bu konuda Davalılara sözlü veya yazılı olarak başvuruda bulunup, 2011 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarına ait olan aylık maaşlarında yapılan kesintilerin sebebini arama cih-etine gitmediklerini iddia ettikleri ve buna bağlı olarak davasındaki taleplerini ihmale dayandırdıkları görülmektedir.

Davacının Güzelyurt Türk Maarif Kolejinde okul sekreteri olarak görev yapmasına ilişkin olan ve Emare 16 olarak kayda geçen yazı şöyl-edir:
"
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI
GENEL ORTAÖĞRETİM DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı:GOÖ.0.00.82/10/11-100717.03.2011

Sayın Pelin Abbasoğlu,


İlgi:TÇKB.0.00.534/09-11/259 sayılı ve 17.3.2011 tarihli yazısı.-

Kadro ve statünüzde herhangi bir değişiklik olmaksızın 21 Mart 2011 tarihinden itibaren müdürlüğümüze bağlı Güzelyurt Türk Maarif Koleji'nde
okul sekreteri olarak görev yapmanız müdürlüğümüzce uygun görülmüştür.

Bilgi ve gereğini saygı ile rica ederim-.


Mehmet S.Kortay
Müdür

Dağıtım:Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı
Güzelyurt Türk Maarif Koleji. "

Davacının 2.5.2011 tarihinden itibaren eski görevine devam etmesini öngören ve Emare 15 olarak kayda geçen yazı aynen şöyledi-r:

"
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
TURİZM ÇEVRE VE KÜLTÜR BAKANLIĞI

SAYI:TÇKB.0.00-1/01/8-11/61827 Nisan 2011
Konu:Görevlendirilmeniz hk.

Sayın Pelin Abbasoğlu,
III.Derece II.Sınıf Kâtip
Güzelyurt.


2 Mayıs 2011 tarihinden itibaren bağlı oldu-ğunuz Kültür Dairesi Müdürlüğü'nün Güzelyurt Kütüphanesinde önceki görevinize devam edeceğinizi tarafınıza bildirir, gereğini rica ederim.

Levent TUĞBERK
Bakanlık Müdürü

Dağıtım:Genel Orta Eğitim Dairesi Müdürlüğü
Kültür Dairesi Müdürl-üğü"

Davacının Emare 15'deki yazıya rağmen eski görev yerine dönmemesi üzerine kendisine gönderilen ve Emare 13 olarak kayda geçen yazı ise aynen şöyledir:
"
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
TURİZM, ÇEVRE VE KÜLTÜR BAKANLIĞI
KÜLTÜR DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ

Sa-yı:KLD.0.00.08/11-19523 Mayıs 2011
Konu:Görevlendirmeniz hk.

Sayın Pelin Abbasoğlu,
III.Derece II.Sınıf Kâtip
Güzelyurt.


İlgi:Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı'nın TÇKB.0.00-1/01/8-11/618 sayı ve
27 Nisan 2011 tarihli yazısı.

İlgi -yazı ile tarafınıza bildirilen ve 2 Mayıs 2011 tarihinden itibaren bağlı bulunduğunuz Kültür Dairesi Müdürlüğü'nün Güzelyurt Halk Kütüphanesi'ndeki önceki görevinize devam edeceğinizi bildiren yazının gereğini yerine getirmemiş olduğunuz tespit edilmiştir.-
24 Mayıs 2011 tarihinden itibaren Güzelyurt Halk Kütüphanesindeki görevinize devam etmeniz gerektiğini, aksi halde hakkınızda yasal işlem başlatılacağını tarafınıza ivedilikle rica ederim.

Derviş BEYİT
Müdür

Dağıtım:Turizm, Çevre ve -Kültür Bakanlığı
GENEL Orta Öğretim Dairesi Müdürlüğü."



Personel Dairesi Müdürü tarafından Kültür Dairesi Müdürlüğüne gönderilen ve Emare 14 olarak kayda geçen yazı aynen şöyledir:
"
K.K.T.C
BAŞBAKANLIK
PERSONEL DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ


Sayı:PER.0.00--K.100/16/11286 Temmuz 2011

Konu: Pelin Abbasoğlu hakkında.

Kültür Dairesi Müdürlüğü,
Lefkoşa.

İLGİ:KLD.0.00.08/11-219 SAYILI VE 30 Mayıs 2011 tarihli yazınız.

İlgi yazınız Dairemizce incelenmiştir. Ancak, Dairenizde görevli III.Derece II.S-ınıf Kâtip Pelin Abbasoğlu'nun, tüm ikazlara rağmen görev yerine hala gitmediği, herhangi bir izin almadan ve izin formu doldurmadan, bu günlerde yurt dışında olduğu bilgimize getirilmiştir.
7/1979 Sayılı Kamu Görevlileri Yasası'nın 13(1) maddesi:
"Kamu gö-revlileri, çalışma saatlerinde görev yerinde bulunurlar ve amirlerinden izin almadan görev yerinden ayrılmazlar. "
hükmüne amirdir.
Ayrıca aynı Yasa'nın 121.maddesi de:
"...Kamu görevlilerinin özürsüz ve izinsiz çalışma saatlerine uymayıp görev ye-rinden ayrılması veya görev yerine gelmemesi halinde, görev başında bulunmadığı günler veya saatler için aylık maaş veya ücret gerçekleştirilemez. "
hükmüne amirdir.

Yukarıdakiler ışığında, görev yerine gelmediği günler için, III.Derece II.Sınıf Kâtip Pe-lin Abbasoğlu'na maaş ödenmemesinin yasal zorunluluk olduğunu, gereği için bilgilerinize saygılarımla rica ederim.

Zilha MENENT
Personel Dairesi Müdürü
Dağıtım:
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı,
Sayıştay Başkanlığı,
Kamu Hizmeti Komisyonu -Başkanlığı. "

Davacının Emare 15'deki yazılı bildirime rağmen, eski görev yeri olan Güzelyurt Kütüphanesine gitmediğini ve 24.5.2011 tarihine kadar da mezkûr görev yerinde mesai yapmaya başlamaması halinde hakkında yasal işlem başlatılacağının Emare -13'deki yazı ile kendisine bildirilmesine karşın, Davacının 24.5.2011 tarihinde göreve başlamaması karşısında aylık maaş kesintilerinin yapılmaya başlandığını ve eski görev yerine 25.7.2011 tarihinde mesai yapmaya başlaması üzerine de aylık maaş almaya baş-ladığını göz önünde bulundurduğumuz zaman, Davacının, 'mezkûr maaş kesintilerinin sebebini bilmiyorum' şeklindeki şahadetinin inandırıcı olmadığı; yukarıda belirtilenler ışığında ise, Davacının bilgisinde olduğuna inandığımız ve "eski görev yerine gitmediğ-i günler için yapılan maaş kesintilerine ilişkin olan idari işlemi" dava konusu yapmayıp, iddia ve taleplerini Davalıların var olmayan ihmallerine bağlamakla ve davasını bu şekilde ikâme etmekle hatalı hareket ettiği sonucuna varmaktayız. Bu bakımdan, Dav-acının Talep Takririnin (A) paragrafındaki talebinin ret ve iptal edilmesi gerekmektedir.

Davacının (B) paragrafındaki talebinin (A) paragrafı ile ilgili olması bağlamında, bu talebinin de reddedilmesi kaçınılmazdır.

Hemen belirtmeliyiz ki, Anayasa'nın- 152'nci maddesinin 6'ncı paragrafında bahsi geçen 'Mahkemenin' Kaza Mahkemesi olduğuna kuşku yoktur. Bu bağlamda ise, Davacının Talep Takririnin (A) paragrafındaki talebinde başarılı olması halinde dahi, yapılan maaş kesintilerinin Davacıya ödenmesi konus-unda karar verilmesine, Anayasa'nın 152'nci maddesi cevaz vermemektedir.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilenler ışığında, Davacı davasında başarılı olamadığından davası ret ve iptal edilir.
Davanın niteliği itibarıyla masraf emri verilmez.

Talât D.Refik-erAhmet KalkanMehmet Türker
Yargıç Yargıç Yargıç

11 Nisan, 2014



6






Full & Egal Universal Law Academy