Yüksek İdare Mahkemesi Numara 148/2010 Dava No 30/2013 Karar Tarihi 11.10.2013
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 148/2010 Dava No 30/2013 Karar Tarihi 11.10.2013
Numara: 148/2010
Dava No: 30/2013
Taraflar: Hasan Temel ile Gönyeli Belediyesi arasında
Konu: Mahkeme hükmünün düzeltilmesi - H.M.U.T. E.25, n.6 - Hükmün sonuç kısmında eksiklik olduğu nedeniyle düzeltilmesi için istida dosyalanması - YİMin hükmün düzeltilmesine emir vermesi. Yetki - Mahkemenin hükmü düzeltme yetkisi ve sınırları
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 11.10.2013

-D.30/2013 YİM 148/2010

Yüksek İdare Mahkemesinde
Anayasanın 152. Maddesi Hakkında.

Mahkeme Heyeti:Necmettin Bostancı, Talât D.Refiker, Mehmet Türker

Davacı: Hasan Temel, No:1, Sabiha Gökçen Sokak, Güzelyurt


ile -

-
Davalı: Gönyeli Belediyesi n/d Gönyeli Belediyesi Başkanı,
Başkan Yardımcısı ve Gönyeli Belediye Meclisi Üyeleri
ve Gönyeli Şehri Türk Hemşehrileri, Gönyeli


A r a s ı n d a.

(13.5.2013 tarihl-i Tadilat İstidası)

Davacı-Müstedi namına: Avukat Betül Ciyaslıoğlu
Davalı-Müstedaaleyh namına: Avukat Ezer Özsoy


--------------------


K A R A R

-

Necmettin Bostancı: Bu istidada, Mahkemenin kararını, Sayın Yargıç Mehmet Türker okuyacaktır.


Mehmet Türker: Yüksek İdare Mahkemesi tarafından birleştirilerek dinlenen YİM 122/2009 ve 148/2010 No.lu davalarda, YİM 122/2009 No.lu davadaki Davacının ta-lepleri reddedilmiş, YİM 148/2010 No.lu davada ise Yüksek İdare Mahkemesi;

"Davalının Davacının 20/9/2010 tarihli
dilekçesine 30 gün içerisinde cevap
vermemekle ihmalde bulunduğu, keza bina
inşaat izni vermemekle de ihmalde- bulunduğu
hususunda hüküm verilir."

şeklinde bir hüküm vermiştir.


Davacı, dosyalamış olduğu bu istida ile, bu hüküm ve/veya kararın sonuna; "Keza Davalının ihmal etmekte olduğu dava konusu bina inşaat iznini vermesi gerektiğine dair bir em-ir verilir" şeklinde bir ilavenin yapılması suretiyle, söz konusu hüküm ve/veya kararın tadil edilmesine izin ve/veya emir verilmesini talep etmektedir.

Davacı Müstedi Avukatına göre; Anayasa'nın 152. maddesi gereğince, İdarenin bir ihmali olduğunu- tespit edip, İdarenin ihmalde bulunduğuna karar veren YİM'in, aynı zamanda İdarenin ihmal ettiği eylem veya işlemin yapılması gerektiğine dair de karar verme yetkisi bulunmasına ve kararın içerisinde bu yönde bulgu yapmasına rağmen, YİM, kararın netice kı-smında bu yönde bir karar vermemiş ve verilen karar ve/veya hüküm eksik kalmıştır. Bu eksiklik nedeniyle Davalı, hükmü, uyulması gerekmeyen bir hüküm olarak algılamakta ve hükme uymamaktadır. Bu nedenlerle, hükümdeki bu eksikliği gidermek için, YİM'in, t-alep edildiği şekilde, hükümde tadilata izin vermesini talep etmiştir.

Davalı Müstedaaleyh Avukatı ise, YİM'in hükmünün açık ve sarih olduğunu, hükmün talep edildiği şekilde tadil edilemeyeceğini, hükme uyulmadığı iddiası varsa bunun için başka hukuk-i çareler olduğunu, bu nedenlerle tadilat talebinin reddedilmesi gerektiğini ileri sürmüştür.
Yüksek İdare Mahkemesinin yetkileri ve verebileceği kararlar Anayasa'nın 152. maddesinde düzenlenmiştir. YİM'e başvuru halinde YİM'in verebileceği kararla-r, Anayasa'nın 152. maddesinin 4. fıkrasında şöyle belirtilmiştir:

"(4) Böyle bir başvuru üzerine Yüksek İdare
Mahkemesi, kararında:
(a) Sözkonusu karar veya işlem veya ihmali,
tamamen veya kısmen onaylayab-ilir; veya
(b) Sözkonusu karar veya işlemin, tamamen
veya kısmen, hükümsüz ve etkisiz
olduğuna ve herhangi bir sonuç doğurma-
yacağına karar verebilir; veya
(c) Sözkonusu ihmalin, tam-amen veya kısmen
yapılmaması gerektiğine ve yapılması
ihmal olunan eylem veya işlemin
yapılması gerektiğine karar verebilir."


YİM 148/2010 No.lu davada, Yüksek İdare Mahkemesi, Davalının ihmalde bulu-nduğuna karar vermiştir. YİM huzurundaki olgular, emareler ve yasal durumu değerlendirerek, Anayasa'nın 152. maddesinin 4. fıkrasının (c) bendinin verdiği yetkiye dayanarak "Netice itibarı ile Davalının Davacının 20/9/2010 tarihli dilekçesine 30 gün içeri-sinde cevap vermemekle ihmalde bulunduğu, keza bina inşaat izni vermemekle de ihmalde bulunduğuna" karar vermiştir. Ancak Davalının yapmaması gereken bu ihmali neticesinde, yapılması ihmal olunan eylem veya işlemin yapılması gerektiğine, yani bu hükme kon-u davada, Davalının, Davacının 20/9/2010 tarihli dilekçesine 30 gün içinde cevap vermesi ve Davalının Davacıya inşaat izni verme işlemlerini yapması gerektiği, kararın içeriğinde belirtilmiş olmasına rağmen, kararın netice kısmında, Davalı tarafından yapıl-ması ihmal olunan bu eylem veya işlemin yapılması gerektiğine karar verilmemiştir.

Davalı tarafından yapılması ihmal olunan bu eylem veya işlemlerin Davalı tarafından yapılması gerektiği kararın içeriğinde belirtildiği halde, kararın sonuç kısmında -belirtilmemesi, hükmün sonuç kısmında bir eksiklik oluşturmaktadır.

Yüksek İdare Mahkemesi Tüzüğü'nün 18. maddesine göre,
"yürürlükte bulunan Hukuk Muhakemeleri Usulü Tüzüğü, durum uygun olduğu hallerde, Mahkeme huzurundaki bütün işlemlerde, gerekli- değişiklikler yapılarak uygulanır; meğer ki bu Tüzüğe başka bir hüküm konmuş veya Mahkeme veya bir Yargıç başka türlü kararlaştırmış olsun."

Hükümlerin düzeltilmesi ile ilgili YİM Tüzüğü'ne konmuş herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla Huk-uk Muhakemeleri Usulü Tüzüğü'nün uygulanması gerekmektedir.

Hukuk Muhakemeleri Usulü Tüzüğü'nde hükümlerin düzeltilmesi ile ilgili emir, Emir 25 Nizam 6 olup aynen şöyledir:

"Hüküm veya emirlerde maddi yazı hataları
veya kazaen unutula-n veya eksik bırakılan
yanlışlıklar, müracaat üzerine, Mahkeme
veya Yargıç tarafından istinafa gidilmeksizin
düzeltilir."

Anayasa'nın 152. maddesinin 4(c) fıkrasının, YİM'in ihmal tespit etmesi halinde verebileceği kararla ilgili- düzenlemesi ve hükümlerin düzeltilmesi ile ilgili Hukuk Muhakemeleri Usulü Tüzüğü Emir 25 Nizam 6 ışığında, Davacının hükümde düzeltme yapılması talebinin kabul edilmesi ve hükmün sonuç kısmının Anayasa'nın 152. maddesinin YİM'e verdiği karar verme yetkis-ine uygun olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

Netice itibarıyla, Yüksek İdare Mahkemesinin YİM 148/2010 sayılı davada, 27/9/2012 tarihinde verdiği hükmün netice kısmının son cümlesindeki "ihmalde" kelimesinden sonra gelen "bulunduğu hususunda hüküm ve-rilir" cümlesinin çıkarılmasına ve "ihmalde" kelimesinden sonra "bulunduğuna ve yapılması ihmal olunan bu işlemlerin yapılması gerektiğine hüküm verilir" cümlesinin hükme ilave edilerek, hükmün düzeltilmesine emir verilir.

İstida masraflarının, Daval-ı Müstedaaleyh tarafından ödenmesine emir verilir.


Necmettin Bostancı Talât D. Refiker Mehmet Türker
Yargıç Yargıç Yargıç


11 Ekim, 2013











5






Full & Egal Universal Law Academy