Yüksek İdare Mahkemesi Numara 136/2010 Dava No 20/2011 Karar Tarihi 23.11.2011
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 136/2010 Dava No 20/2011 Karar Tarihi 23.11.2011
Numara: 136/2010
Dava No: 20/2011
Taraflar: Evren İnsan ile Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu ve diğerleri arasında
Konu: Göreve son verme - Göreve son verme kararının hükümsüz ve geçersiz kılınması talebi - Talebin kabul edilerek göreve son verme kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna karar verilmesi.
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 23.11.2011

-D.20/2011 YİM:136/2010

Yüksek İdare Mahkemesinde
Anayasanın 152.Maddesi Hakkında.

Mahkeme Heyeti: Şafak Öneri, Necmettin Bostancı, Talat D.Refiker.

Davacı:Evren İnsan, Yeni Erenköy, Mağusa

-ile-

Dav-alı:1.Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu vasıtasıyla
K.K.T.C., Lefkoşa
2.Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu
vasıtasıyla K.K.T.C., Lefkoşa
3.Tarım Bakanlığı vasıtasıyla K.K.T.C.,Lefkoşa

A r a s ı n d a.

Davacı n-amına:Avukat Şefik Aşçıoğluları
Davalı 1 ve 2 namına:Avukat Oktay Feridun ve Ortakları adına
ve şahsen Avukat Serhan Çınar
Davalı 3 namına:Savcı İlter Koyuncuoğlu.

------------

K A R A R

Şafak Öneri: Bu davanın kararını Sayın Yargı-ç Talât D.Refiker okuyacaktır.

Talât D.Refiker:1/1977 sayılı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasası'nın 20'nci maddesine atfen kurum kadrosunda münhal bulunan Sütçülük Teknisyenliğine (III.Derece Yardımcı Ecza ve Kimya Hizmetleri) 9,10,11 maaş baremi i-le 23.10.2007 tarihi itibarıyle atanan ve atanmasının Tarım ve Orman Bakanlığı (Davalı no:3) tarafından da onaylanmasından sonra mezkûr göreve başlayan, dava ile ilgili zamanlarda ise kurumda İşletme, Pazarlama ve İstatistik Bölüm Sorumlusu (I'nci derece S-anayi ve Ticaret Hizmetleri) olarak çalışan Davacının Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Yönetim Kurulunun 10/2010 no'lu ve 23.9.2010 tarihli toplantısında alınan 162 no'lu kararı tahtında işine son verilmesi üzerine Davalılar aleyhine ikâme ettiği bu davada 1/19-77 sayılı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasası'nın 21'inci maddesine göre bu Yasa'nın 19'uncu ve 20'nci maddeleri uyarınca atanan personelin hizmet koşullarının devletin genel personel politikasına uyma zorunluluğu olduğu, devletin genel personel polit-ikasının ise kamu görevlileri ile ilgili yasal mevzuat tahtında belirlendiğini, gerek Süt Endüstrisi Kurumu Yasası'nda ve gerekse Kamu Görevlileri ile ilgili yasal mevzuatta "ülkede hüküm sürmekte olan global ekonomik kriz nedeniyle kadrolu bir kamu göre-vlisinin veya diğer kamu personelinin işine son verilebilir" şeklinde yasal bir düzenleme bulunmadığını, dolayısıyle Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulunun ülkedeki ekonomik kriz ve alınması gerekli görülen tasarruf tedbirleri kapsamında kurumda kadrolu -personel statüsündeki Davacının işine son verme yetkisinin bulunmadığını ileri sürmekte ve mezkûr kararın geçersiz ve hükümsüz kılınmasını talep etmektedir.

Davalı no:1,2 ve 3 tarafından ayrı ayrı dosyalanan müdafaa takrirlerinde ise Davalıların keyfi ha-reket etmedikleri ve dava konusu kararın yasal ve haklı olduğu yönündedir. Davalı no:1 ve 2 ayrıca ön itirazda bulunarak Davacının Toplu İş Sözleşmesi şartları tahtında istihdam edilmiş olması nedeniyle aralarındaki iş ilişkisinin özel hukuk alanına girdi-ğini ve buna bağlı olarak da Yüksek İdare Mahkemesinin bu davaya bakma yetkisinin bulunmadığını iddia etmişlerdir.

Mahkemeye sunulan olgulardan ve emarelerden Davacının kurumdaki istihdamının ve kamu ile olan ilişkisinin Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklan-madığı, atanmasının Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasası'nın 20'nci maddesine göre yapıldığı görülmektedir. Dolayısıyle Davalı no:1 ve 2'nin ön itiraz bağlamındaki iddialarına itibar edilmesi olası değildir. Bu bakımdan ön itirazları reddolunur.


Kıbr-ıs Türk Süt Endüstrisi Kurumunun Emare 3 (a) olarak kayda geçen 23.9.2010 tarihli ve 162 no'lu kararından global ekonomik kriz nedeniyle aldıkları tasarruf tedbirleri bağlamında kurumda kadrolu olarak çalışan Davacının işine son verdikleri görülmektedir.

-Kurumda kadrolu personel olarak çalışan bir personelin hangi hallerde işine son verilebileceği Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasası'nda belirtilmemiş olmakla beraber personel politikasının ne şekilde olacağı Yasa'nın 21'inci maddesinde vurgulanmıştır. -Bahsi geçen 21'inci madde ve bu madde ile ilgili bulunan 20'nci madde aynen şöyledir:


"Kurum20.Genel Müdürün iş, tanımı, görev, yetki ve
personelinin sorumlulukları belirten önerisi üzerine Kurum
atanması Yönetim Kurulu Kararı ve Bakanlığı-n onayı
alınarak gerekli personel Genel Müdür tarafından
atanır.

Personel21.Bu Yasanın 19'uncu ve 20'nci maddeleri uyarınca
Politikası atanan personelin hizmet koşulları, devletin
genel personel politikasına uygun olur."


-Yukarıda yer alan 21'inci maddede zikredilen devletin genel personel politikasının ne olduğunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası'nın özellikle 47,48,49 ve 121'inci ve 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası'nın 17,55,89,98,99,100 ve 101'inci maddeler-inde görmek mümkündür. Bu bağlamda ise akla hemen şu soru gelmektedir;

Ülkemizin global ekonomik krizden olumsuz yönde etkilendiği ve alınması öngörülen tasarruf tedbirleri kapsamında devlette kadrolu olarak çalışan bir kamu görevlisinin işine son verilm-esi yasal olarak mümkün mü?


Bunun mümkün olmadığı 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası'nın 89'uncu maddesinden anlaşılmaktadır. Şöyle ki;
89'uncu maddeye göre kamu görevlilerinin kamu görevleri;
1)Kamu görevinden kendi istekleri ile çekilmeleri halin-de,
2)Bu yasa uyarınca Kamu Hizmeti Komisyonunca kamu
görevinden çıkarılmaları halinde,
3)Emeklilik Yasası uyarınca emekliye ayrılmaları ve
4)Ölmeleri halinde
sona erer.

Yasalarda belirtilen durumlar dışında hiçbir kamu görevlisinin görevine- son verilemez. (Gör:7/1979 sayılı Yasa'nın 17'nci maddesi). Aynı Yasa'nın 100'üncü maddesinin 5'inci fıkrasında ise yukarıda bahsi geçen "kamu görevinden çıkarma" durumunun bir ceza olduğu ve bu bağlamda disiplin işleminin başlatılmasının gerekli olduğu b-elirtilmektedir. Önümüzdeki meselede ise böyle bir durumun söz konusu olmadığı görülmektedir.

Yasalarda belirtilen durumlar dışında hiçbir kamu görevlisinin görevine son verilemez kuralının Süt Endüstrisi Yasası'nın 21'inci maddesi bağlamında kurumun kad-rolu personeli için de geçerli olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyle bu kurala aykırı olarak Davacının işine son verilmesinin yukarıda zikredilen yasal ve Anayasal maddelerde ifadesini bulan devletin genel personel politikası ile bağdaşır bir- yanı bulunmamaktadır.

Sonuç olarak yukarıda temas edilenler ışığında Talep Takriri'nin (A) ve (B) paragrafları tahtında Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulunun Davacının işine son verilmesine ilişkin olan ve Davacıya 24.9.2010 tarihinde tebl-iğ edilen 23.9.2010 tarihli ve 162 no'lu kararının tamamen geçersiz ve hükümsüz olduğuna ve hiçbir sonuç doğuramayacağına karar verilir.
Dava masaflarının Davalılar tarafından ödenmesine emir verilir.


Şafak Öneri Necmettin BostancıTalât D.Refiker
- Yargıç Yargıç Yargıç


23 Kasım,2011
-


2



-


Full & Egal Universal Law Academy