Yüksek İdare Mahkemesi Numara 122/2014 Dava No 24/2014 Karar Tarihi 12.06.2014
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi Numara 122/2014 Dava No 24/2014 Karar Tarihi 12.06.2014
Numara: 122/2014
Dava No: 24/2014
Taraflar: Sadık Azimli ile Kamu Hizmeti Komisyonu ve diğerleri arasında
Konu: Ara emri - Tek taraflı ara emri - İdari davalarda ara emri verme prensipleri - İlk nazarda ciddi bir dava sebebi olmadığı ve idarenin işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı nedeniyle istidanın reddi - Meşru menfaat.
Mahkeme: YİM
Karar Tarihi: 12.06.2014

-D. 24/2014 YİM: 122/2014

Yüksek İdare Mahkemesinde.

Anayasanın 152. maddesi hakkında.

Yargıç Ahmet Kalkan Huzurunda.

Davacı : Sadık Azimli, Güzelyurt.

ile

Davalı : 1. Kamu Hizmeti Komisyonu, vasıtasıyla KKTC, Lefkoşa.
2. Milli E-ğitim Bakanlığı vasıtasıyla KKTC, Lefkoşa.
3. İlköğretim Dairesi Müdürlüğü vasıtasıyla KKTC,
Lefkoşa.

A r a s ı n d a.

(11.6.2014 tarihli tek taraflı ara emri istidası.)

Davacı/Müstedi namına : Avukat Ali Fevzi Yeşilada
D-avalı/Müstedaaleyhler hazır değil.

K A R A R

Davacı/Müstedi 11.6.2014 tarihinde dosyaladığı dava ile, Davalı/Müstedaaleyhler tarafından 7.7.2014 tarihinde yapılacağı ilân edilen İlkokul Müdürlüğü Sınavı ile ilgili kararın iptalini; aynı tarihte -dosyaladığı bu istida ile de, 7.7.2014 tarihinde yapılacağı ilan edilen sınava ilişkin kararın yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Davacı/Müstedi Avukatının, hitabında belirttiği hukuki argümanları ve istidaya ekli yemin varakasındaki olguları incel-eyip değerlendirdim.

Bir idari davada, tek taraflı olarak yürütmenin durdurulması emri verilebilmesi için her şeyden önce acil bir durumun olması ve böyle bir emir verilmemesi halinde, diğer unsurlar yanında, ilk nazarda geriye dönüşü imkânsız halin bulu-nduğuna mahkemenin ikna edilmesi gerekmektedir. Böyle bir durumun mevcut olmaması halinde ise, mahkeme genellikle istidanın tebliğine emir verir ve karşı tarafı dinledikten sonra bir sonuca ulaşır. Bunun istisnası, talep edilen emrin karşı tarafa tebliği y-apılsa bile emrin verilemeyecek nitelikte olmasıdır. Bu ahvalde, tek taraflı ara emri istidası mahkeme tarafından reddedilebilir.

Huzurumdaki istidada, Müstedi, 3.9.2011 tarihinde gerçekleşen İlkokul Müdürlüğü Sınavına, o tarih itibarıyla girmeye hakkı o-lmasına rağmen, babasının yoğun bakımda olması nedeniyle katılmamıştır.

Müstedi 3.9.2011 tarihinde yapılan İlkokul Müdürlüğü Sınavına katılmadığı nedeniyle, o tarih itibarıyla, sınav sonuçlarına itiraz etme hakkı ortadan kalkmış, sınav sonuçlarına bağlı -doğrudan doğruya etkilenen meşru menfaatini yitirmiştir.

Mezkur tarihte, İlkokul Müdürlüğü Sınavına katılıp da, aldığı netice nedeniyle mülâkata çağrılmayan bazı öğretmenlerin açtığı davalardan biri olan, YİM 184/2011 sayılı davada, Mahkeme, yapılan sına-vda saptanan hukuka aykırılıklar sebebiyle ilkokul müdürlüğüne yapılan atamaları iptal etmiştir.

Bir YİM davasında, iptal edilen karar veya işlem, hiç yapılmamış sayılır. YİM 184/2011 sayılı davada, iptal edilen müdürlük atamaları olduğuna göre, yeniden -atama yapılabilmesi için, ilkokul müdürlüğü sınavlarının tekrarlanması gerekmektedir.

İdare Hukuku prensiplerine göre, iptal kararı ile işlem yapılmadan önceki durum meydana gelir. Atama, nihai nitelikli icrai işlem olduğuna göre, bu işlemin iptali ile o-rtaya çıkan durum, sınavın yapıldığı hale dönüştür.

Bu durumda uygulanması gereken, daha önce yapılan ve hukuka aykırı şekilde gerçekleştiğine karar verilen sınavın, sınava girenler bakımından tekrarlanmasıdır.

3.9.2011 tarihinde yapılan sınava katılma-yıp, sınav ve buna bağlı yapılan atamalar ile ilgili meşru menfaatini yitiren Müstedinin, sınava girenlerin açtığı dava sonucunda atamaların iptal edilmesiyle, yeniden yapılacak sınav listesinde adının olmamasında, açık hukuka aykırılık bulunmadığına ve sı-nav ile ilgili kararın Müstediye karşı icrai nitelikli karar olarak değerlendirilmeyeceğine bulgu yaparım.

Bu bulguma bağlı olarak, Davacının ilk nazarda ciddi bir dava sebebi olmadığı ve İdarenin işleminde açık hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaş-tığımdan, Müstedinin istidasının karşı tarafa tebliğine gerek olmadan, reddi gerekmektedir.

Sonuç olarak istida ret ve iptal edilir.



Ahmet Kalkan
Yargıç
12 Haziran, 2014











3






Full & Egal Universal Law Academy