Yargıtay Ceza Genel Kurulu 1973/7-361 Esas 1974/53 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ceza Genel Kurulu
Esas No: 1973/7-361
Karar No: 1974/53
Karar Tarihi: 28.01.1974

(1412 S. K. m. 302/2) (5680 S. K. m. 29)

Dava: Basın kanununa aykırı davranıştan sanık Y.B.nin yapılan yargılaması sonunda; beraetine ilişkin İstanbul Toplu Basın Asliye Ceza Mahkemesi'nden verilen 29.12.1971 günlü hüküm o yer C.Savcısı ve katılanın temyizi üzerine Yargıtay Yedinci Ceza Dairesince incelenerek 18.4.1972 gün ve 4919/4476 sayılı ilamiyla bozulup yerine geri çevrilmiştir.

İlk hükümde direnmeyi kapsayan 2.5.1973 gün 58/132 sayılı son hükmün Yargıtayca incelenmesi katılan vekili ve mahalli C.Savcısı tarafından istenilmiş katılan yönünden koşulu da yerine getirilmiş olduğundan dosya C.Başsavcılığının hükmün bozulması istemini bildiren 16.8.1973 gün ve 7.11296 sayılı tebliğnamesiyle Birinci Başkanlığa gönderilmekle Ceza genel kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü :

Karar: Davaya katılan H.H. Anonim şirketi tarafından İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne verilen ve yayınlanması isteğini kapsayan düzeltme yazısının dava konusu yapıldığından bahisle bu mahkemece yayınlanmasına yer olmadığına karar verilmiştir. Kararın kaldırılması, İstanbul 1. Asliyee Ceza Mahkemesi'nden itiraz yoluna başvurularak istenmiş; mahkeme 3. sulh Ceza Mahkemesinin kararının kaldırılmasına düzeltme yazısının bu mahkemece incelenerek yayınlanmasına karar vermiş; Sulh Ceza yayınlanma hususunun itiraz mercii tarafından kararlaştırılması gerektiğini ileri sürerek müşterek üst dereceli İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bu merciin hangi mahkeme olacağını sormuş Ağır Ceza Mahkemesi de Sulh Ceza Mahkemesini yayın mecii olarak göstermiştir. Bu karar üzerine Sulh Ceza Mahkemesi'nce düzeltme yazısına mahkemenin başlık ve mührü basılmak ve eklenen müzekkere ile de mahkeme kararının itirazen kaldırıldığı düzeltme yazısının yayınlanmasına kesin olarak karar verildiği bildirilmek suretiyle H.Gazetesinin ilk çıkacak nüshasında yayınlanması istenmiş ve bu yazılar gazetenin sorumlu müdürünün sekreterine 26.1.1970 gününde tebliğde düzeltme yazısını yayınlamıyarak Basın Kanunun 29. maddesine aykırı davranışta bulunmuş ve hakkında açılan davada İstanbul Toplu Basın Asliye Ceza Mahkemesi itiraz üzerine Sulh Ceza Mahkemesinin red kararı Asliye Ceza Mahkemesince kaldırılmış olmasına rağmen usulün 302/2. maddesince işin esasına ve yayınlamaya ilişkin bir karar bulunmadığı gerekçesiyle beraete karar verilmiştir. Özel daire düzeltme yazısının yayınlanma isteğinin reddine dair Sulh ceza Mahkemesi kararı merci tarafından kaldırılmış ve yayın kararında Sulh Ceza Mahkemesi görevli kılınmış ve bu mahkemece de yazının yayınlanması kararlaştırılarak sorumlu müdüre tebliğ olunmuş bulunmasına göre beraete karar verilmesi isabetsizliğinden hükmü bozmuş bozmaya karşı aynı gerekçe ile direnilmiştir.

Yukarıda açıklandığı üzere davaya katılan tarafından düzeltme yazısının yayınlanmasına ilişkin istek sulh ceza mahkemesince reddolununca süresinde Asliye Ceza Mahkemesine itiraz edilmiş ve Asliye Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek düzeltme yazısının Sulh Ceza Mahkemesi'nce incelenip yayınlanmasına karar vermiştir. Uyuşmazlık yayına ilişkin tebligatın hangi mahkemece yapılacağı noktasında toplanmış müşterek üst dereceli Ağır Ceza Mahkemesi tebligatın çözümlenmiş ve böylece yayınlanması kesinleşen düzeltme yazısının usulüne göre tebliğine rağmen yayınlamayarak Basın Kanunun 29. maddesine aykırı davranışta bulunulmuştur. Bu bakımdan suç unsurları oluşan eylemden dolayı beraete karar verilmesi yasaya aykırı bulunduğundan o yer C.Savcısı ile davaya katılan vekilinin temyiz itirazlarının kabulüne direnme hükmünün tebliğnamedeki düşünce gibi bozulmasına karar verilmelidir.

Sonuç: Açıklanan nedenlerle direnme hükmünün bozulmasına depo parasının geri verilmesine 28.1.1974 gününde oybirliği ile karar verildi.

Full & Egal Universal Law Academy