Yargıtay Ceza Dairesi Numara 95-96-97/2009 Dava No 5/2010 Karar Tarihi 04.07.2010
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay Ceza Dairesi Numara 95-96-97/2009 Dava No 5/2010 Karar Tarihi 04.07.2010
Numara: 95-96-97/2009
Dava No: 5/2010
Taraflar: Birgül Şimşek ve diğeri ile Başsavcılık arasında
Konu: Ev açma ve sirkat
Mahkeme: Yargıtay/ceza
Karar Tarihi: 04.07.2010

-D.5/2010 Birleştirilmiş
Yargıtay/Ceza 95, 96 ve 97/2009
(Ağır Ceza Dava No:11153/09;Lefkoşa)

YÜKSEK MAHKEME HUZURUNDA.
Mahkeme Heyeti:Mustafa H.Özkök, Gönül Erönen, Seyit -A.Bensen.

Yargıtay/Ceza 95/2009
(Ağır Ceza Dava No:11153/09;Lefkoşa)


İstinaf eden: Birgül Şimşek, Merkezi Cezaevi, Lefkoşa
(Sanık No.3)
-

- ile -


Aleyhine istinaf edilen: KKTC Başsavcısı - Lefkoşa


A r a s ı n d a.


İstinaf eden namına: Avukat Menteş Aziz
Aleyhine istinaf edilen namına: Savcı Ahmet Va-rol.


Yargıtay/Ceza 96/2009
(Ağır Ceza Dava No:11153/09;Lefkoşa)


İstinaf eden: Akgül Şimşek, Merkezi Cezaevi, Lefkoşa
(Sanık No.1)

- - ile -

Aleyhine istinaf edilen: KKTC Başsavcısı - Lefkoşa


A r a s ı n d a.

İstinaf eden namına: Avukat Menteş Aziz
Aleyhine istinaf edilen namına: - Savcı Ahmet Varol.



Yargıtay/Ceza 97/2009
(Ağır Ceza Dava No:11153/09;Lefkoşa)


İstinaf eden: Fidan Şimşek, Merkezi Cezaevi, Lefkoşa
(Sanık No.2) -


- ile -


Aleyhine istinaf edilen: KKTC Başsavcısı, Lefkoşa


A r a s ı n d a.


İstinaf eden namına: Avukat Menteş Aziz
Aleyhine istinaf edilen namına: S-avcı Ahmet Varol.


Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Kalkan, Kıdemli
Yargıç Gülen Özkamil ve Yargıç Fatma Şenol'un 11153/2009 sayılı davada 10.12.2009 tarihinde verdikleri karara karşı
Sanıklar tarafından yapılan istinaflardır.
-

-----------------


H Ü K Ü M


Mustafa H. Özkök: Sanıklar Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde dosyalanan 11153/2009 sayılı davada aşağıdaki suçlarla itham edilmişlerdir:

"İTHAM OLUNDU-ĞU SUÇ
1. Dava

Fasıl 154 Ceza Yasasının 20, 291 ve 292(a)
maddelerine aykırı ev açma.


SUÇUN TAFSİLATI

Sanıklar, 11/6/2009 tarihinde Gönyeli'de, bir
cürüm işlemek yani sirkat etmek gayesiyle
Havva Rende'nin ikametgahına kırıp girdiler.
- İTHAM OLUNDUĞU SUÇ
2. Dava

Fasıl 154 Ceza Yasasının 20, 255 ve 266(b)
maddelerine aykırı ikametgahtan sirkat.

SUÇUN TAFSİLATI

Sanıklar, birinci davada belirtilen tarih
ve mahalde, Havva Rende'nin ikametgahından
mez-kur şahsa ait toplam 7944TL. tutarındaki
ek listede tafsilatı verilen ziynet eşyalarını
sirkat ettiler."


Sanıklar, aleyhlerine getirilen davalarda itham olundukları suçları işlediklerini kabul etmişlerdir. Sanık-ların aleyhlerin getirilen davalarda -itham oldukları suçları işlediklerini kabul etmelerinden sonra İddia Makamının meselenin olgularını izah etmesini müteakiben Sanıklar aleyh-lerine getirilip askıda bulunan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde 12874/09, 12875/09 ve 12876/09 sayılı davalar ile Gir-ne Ağır Ceza Mahkemesinde dosyalanmış bulunan 6337/09 sayılı benzer suçları işleyen davalarının da ceza takdir edilirken dikkate alınmasını talep etmişler ve yukarıda sayısı verilen davalarda da itham edildikleri suçları işlediklerini kabul etmişlerdir.
-
İddia Makamının bu davalarla ilgili olguları izah etmesinden sonra Sanıkları temsil eden Avukatları yapmış olduğu hitabında; Sanıkların Türkiye uyruklu olduklarını, KKTC'ye ilk kez geldiklerini ve işledikleri suçlardan dolayı pişmanlık duyduklarını,- Sanıkların akraba olduklarını, Sanık No.(3)'ün Sanık No.(1)'in kızı olduğunu, ilk kez böyle bir suç işlediklerini, tüm sirkat edilen ziynet eşyalarının bulunup sahiplerine teslim edildiğini ve bu nedenle herhangi bir mağduriyetin söz konusu olmadığını bel-irterek sabıkasız olup ilk kez suç işleyen Sanıklara mülayim davranılmasını talep etmiştir.
Hitaplardan sonra Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Sanıkları kendi ikrarları ile ve izah edilen olgulardan aleyhlerine getirilen davalarla itham oldukları suçları- işlediklerinin makûl şüpheden ari olarak ispatlandığını belirterek Sanıkları aleyhlerine getirilen davalardan suçlu bulup mahkûm etmiş ve sırası ile 1. davadan 4'er yıl, 2. davadan ise 3'er yıl
hapislik cezası vermiştir.

Sanık No.(1), işbu verilen- cezalara karşı 95/09, Sanık No.(2) 96/09, Sanık No.(3) ise 97/09 sayılı istinafları dosyalamışlardır.

İstinaf ihbarnameleri 1 sebep içermektedir. Şöyle ki;
"Cezanın fahiş surette fazla olması". İstinafın duruşması yapılmıştır. İstinafın duruşma-sına başlanacağı sırada tarafların muvaffakatıyle 95/09, 96/09 ve 97/09 sayılı istinaflar birleştirilerek dinlenmiştir.

İstinaf Eden Sanıkları temsilen Avukatları yaptığı hitabında özetle; Sanıkların itham oldukları suçları gündüz vakti işlediklerin-i, sirkat ettikleri tüm mücevherlerin bulunduğunu ve sahiplerine teslim edildiğini, kimsenin mağdur olmadığını, Sanıkların ilk kez suç işlediklerini, herhangi bir sabıkaları olmadığını ileri sürerek benzeri suçlara bugüne kadar verilen cezaların da dikkate- alındığında Sanıklara takdir edilen cezaların alenen fahiş olduğunu ileri sürerek istinafların kabul edilerek Yargıtay'ın cezalara müdahale etmesini talep etmiştir.

Sanıkların Avukatından sonra Başsavcılığı temsilen bulunan Savcı ise yapmış olduğu h-itabında; Sanıkların bu suçları kısa bir sürede işlediklerini, birden fazla ev açtıklarını, külliyetli miktarda ziynet eşyası sirkat ettiklerini, Türkiye'den gelirken yanlarında alet çantası getirdiklerini de gözönünde bulundurulduğu zaman Sanıklara takdi-r edilen cezaların Yargıtay'ın müdahalesini gerektirecek derecede fahiş olmadığını ileri sürerek istinafların reddini talep etmiştir.

Yapılan hitaplar ile dosya tetkik edildiği zaman meselenin olgularının kısaca şöyle olduğu anlaşılmaktadır:

-Sanıklar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, 9.6.2009 tarihinde Ercan Devlet Hava Limanı'ndan KKTC'ye gelmişler ve Girne'de bir otele yerleşmişlerdir. Gelirken beraberlerinde diğer eşyaların yanında bir de alet çantası bulunmakta idi. Sanıklar, Girne'ye- yerleştikten sonra aynı gün Lefkoşa'da bir ev açma ve sirkat suçu işlemişler bilâhare 11.6.2009, 12.6.2009, 14.6.2009 ve 15.6.2009 tarihli olmak üzere 4 adet daha ev açma ve sirkat suçu işlemişler ve sirkat ettikleri mücevheratla beraber 16.6.2009 tarihin-de Ercan Devlet Hava Limanı'nda çıkış yaptıkları sırada X Rey cihazı ile yapılan kontrolda çantalarında sirkat edilen bol miktarda ziynet eşyasının olduğu tespit edimesi üzerine Sanıklardan izahat istenmiş ve Sanık No.(1) cevap olarak "Bizimdir bunlar yavr-ucuğum" diye cevap vermiş, Sanık No.(2) ise "Denizde bulduk kızım, Türkiye'ye çocuklara götüreceğiz hediye" diye cevap vermiş, Sanık No.(3) ise sükut kalmıştır.

Sanıklar bu meselenin soruşturması için tutuklanıp Girne Adli Şubeye gönderilmişlerdir.- Yapılan soruşturma sonucu konu ziynet eşyalarının Girne'de ve Lefkoşa'da meydana gelen ev açma ve sirkat suçları ile ilgili olarak tespit edilmesi üzerine Sanıklara aleyhlerindeki itham duyurulup ihtar yapıldığı zaman Sanık No.(1) cevap olarak "Hepsi biz-im bunların, biz hırsız değiliz yavrucuğum" demiştir. Sanık No.(2) ise "Denizde yüzerken bulduk, suç mu" diye cevap vermiştir. Sanık No.(3) ise sükut kalmıştır.
Yapılan tahkikat sonucu Sanıkların tasarrufunda bulunan ziynet eşyalarının Girne ve Le-fkoşa'da açılan evlerden sirkat edilen eşyalar olduğu tespit edilmesi üzerine tutanak tutulduktan sonra ziynet eşyaları sahiplerine teslim edilmiştir. Bilahare Sanıklara işlemiş oldukları suçlarla ilgili dava tebliğ edilmiş, her 3 Sanık ithamlara cevap ve-rmemiş ve dava tebliğlerini de imzalamamışlardır.

16.6.2009 tarihinden itibaren tutuklu bulunan Sanıklar yargılanmak üzere 10.12.2009 tarihinde Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmışlar ve aleyhlerine getirilen davalarda itham edildikleri suçla-rı işlediklerini kabul ettikleri cihetle aleyhlerine getirilen davalardan suçlu bulunup mahkûm edilerek yukarıda belirtilen cezalar verilmiştir.

Sanıklara suçlu bulunup mahkûm edildikleri davalardan ne tür ceza verilmesi gerektiğini takdir etme yetk-isi İlk Mahkemelere aittir. Bu meselede de Sanıklara ceza takdir etme yetkisi Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesine aittir. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi ceza takdir ederken takdirini yanlış kullanmış ise veya verilen cezalar alenen az veya alenen fahiş ise Yargıt-ay olarak cezaya müdahale edilmektedir.

Bu prensip ışığında Sanıklara takdir edilen cezaların alenen fahiş olup olmadığının incelenmesi gerekir. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi kararı incelendiği zaman ceza takdir ederken tüm faktörleri dikkate aldıkt-an sonra ceza takdir ettiği anlaşılmaktadır. Özellikle Sanıklara KKTC'ye gelirken yanlarında alet çantası bulundurmaları, KKTC'de kaldıkları kısa süre içerisinde 5 adet ev açıp evlerden külliyetli miktarda ziynet eşyaları çaldıkları dikkate alındığında Sa-nıklara hapislik cezası verilmesinin uygun olduğu kanaatindeyiz.

Hapislik cezasının süresini tespit ederken Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinin Sanıkların lehine ve aleyhine olan hususları gözönünde bulundurarak süreyi tespit ettiği anlaşılmaktadır.

- Sanıkların sabıkasız olduğu, ilk kez suç işledikleri, cezalarını memleketlerinden uzakta çekecekleri dikkate alındığında takdir edilen cezalar ilk nazarda biraz fazla gibi görünmekte ise de müdahalemizi gerektirecek derecede alenen fahiş olduğu hususund-a ikna edilmedik.

Yukarıda söylenenler ışığında İstinaf Edenlerin istinaflarında başarılı olmadıkları cihetle istinafların ret ve iptal edilmesi gerekir kanaatindeyiz.

Netice itibarıyle Sanıkların dosyalamış olduğu 95/09, 96/09 ve 97/09 sayıl-ı istinaflar ret ve iptal edilir.

Sanıklara takdir edilen cezalar mahkûmiyet tarihinden başlayıp birlikte çekilecektir.



Mustafa H. Özkök Gönül Erönen Seyit A. Bensen
Yargıç Yargıç Yargıç



7 Nisan, -2010



2






Full & Egal Universal Law Academy