Yargıtay Ceza Dairesi Numara 89/2012 Dava No 8/2014 Karar Tarihi 19.11.2014
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay Ceza Dairesi Numara 89/2012 Dava No 8/2014 Karar Tarihi 19.11.2014
Numara: 89/2012
Dava No: 8/2014
Taraflar: Halim Atınç ile KKTC Başsavcısı arasında
Konu: Müsadere emri - "Emirhan 33" isimli balıkçı teknesinin müsaderesi - Müsadere kararının istinaf edilmesi - Müsadere emrinin gerekçeli olması gereği - Müsadere emrine gerekçe gösterilmeden karar verildiği nedeniyle müsadere ile ilgili emrin iptal edilmesi.
Mahkeme: Yargıtay/ceza
Karar Tarihi: 19.11.2014

-D.8/2014
Yargıtay/Ceza: 89/2012
(Gazimağusa Ceza Dava No.6859/2012)


Yüksek Mahkeme Huzurunda.

Mahkeme Heyeti: Hüseyin Besimoğlu,Ahmet Kalkan,Emine Dizdarlı

İstinaf eden: Halim Atınç, Merkezi Cezaevi -Lefkoşa
- (Sanık No.1)

-ile-

Aleyhine istinaf edilen : KKTC Başsavcısı - Lefkoşa
(Davayı ikame eden)


A r a s ı n d a.


İstinaf eden namına: Avukat Salih Can Doratlı
Aleyhine istinaf edilen tarafından: Savcı Hasan -Çaltılı

Gazimağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Banu Soyer'in 6859/2012 sayılı davada, 24.9.2012 tarihinde verdiği karara karşı, Sanık No.1 tarafından yapılan istinaftır.


--------------

H Ü K Ü M

Hüseyin Besimoğlu: Sanık, 21.9.2012 tarihin-de, saat 07.00 sıralarında Sanık No.1 ve 2'nin kaptanlığını yaptığı "Emirhan 33" isimli, Mersin'de kayıtlı ahşap balıkçı teknesi ile yanlarında 31 Suriye uyruklu şahıs ile birlikte, Yenierenköy'de KKTC karasuları olan kıyıdan 10 mil deniz içerisinde bulund-uğu sırada, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri tarafından suçüstü tespit edilerek tutuklanmıştır.

Sanıkların gönüllü ifade vermesiyle Sanıklara ayrı ayrı yazılı dava tebliği yapıldıktan sonra, Sanık No.1 -aleyhine, Gazimağusa Kaza Mahkemesinde, 6859/2012 sayılı dava ikame edilmiş ve Sanık No.1, 3/1962 sayılı Yasa ile tadil edilen, Fasıl 154 Ceza Yasası'nın 5(1)(3) ve 20.366 ve 367. maddeleri ile 21/1982, 38/06 ve 50/07 sayılı Yasalarla değiştirilmiş şekli i-le Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası'nın 12(1)(5) maddelerine aykırı olarak, 21.9.2012 tarihinde, saat 07.00'de, Yenierenköy'de kıyıdan 10 deniz mili içeride kaptanlığını yaptığı "Emirhan 33" isimli Mersin-Türkiye kayıtlı 12X3 m ebatlarında, mavi re-nk ahşap balıkçı teknesi ile yasal olmayan bir yerden KKTC'ye giriş yapmaya teşebbüs etmekle itham edilmiştir.

Sanık aleyhindeki ithamı kabul etmiştir.

Alt Mahkeme, suçunu kabul eden Sanık No.1'i aleyhindeki davadan bir ay süre ile hapis cezasına çarp-tırmış, ayrıca Polisin tasarrufunda bulunan emarelerin müsadere edilmesine emir vermiştir.

Sanık, Alt Mahkemenin emarelerin, özellikle "Emirhan 33" isimli balıkçı teknesinin müsadere edilmesi ile ilgili kararından istinaf etmiştir.

İstinaf Edenin isti-nafı, üç sebepten oluşmaktadır:

"1. Bu davadaki gerçekler, suçun işleniş şekli ve/veya
Sanığın kişisel durumu, meselenin kendine has
olguları ve çevresel koşullar bir bütün olarak nazara alınıp değerlendirildiğinde, Muhterem B-idayet Mahkemesinin Emirhan 33 isimli tekneyi müsadere edilmesine mütedair kararı ve/veya cezası aşikar surette fahiştir.

Muhterem Bidayet Mahkemesinin "Emirhan 33" isimli gemiyi müsadere edilmesine mütedair kararı ve/veya cezası gerekçesiz olduğu cih-etle hatalıdır.
Muhterem Bidayet Mahkemesi "Emirhan 33" isimli gemiyi müsadere edilmesine mütedair kararı ve/veya cezayı verirken, dikkate alması gereken bütün faktörleri dikkate almamakla ve/veya cezaların şahsiliği prensibini ve sair yerleşmiş cezalandır-ma ilk evre prensiplerini gerektiği vechile dikkate almayarak hata etmiştir."

İNCELEME:

İstinaf Eden, istinaf sebeplerini istinafın duruşmasında bir başlık altında ele aldığı için, istinaf sebeplerini bir başlık altında incelemeyi uygun buluruz.

Dava za-bıtları ve olgulardan görüleceği gibi, Sanık aleyhindeki davadan suçlu bulunup, mahkumiyet almış ve bir ay süre ile hapis cezasına çarptırılmıştır.

Alt Mahkeme, Sanığa takdir etmiş olduğu hapislik cezasına ilaveten, "Emirhan 33" isimli balıkçı teknesinin -de müsadere edilmesine ayrıca emir vermiştir.

Huzurumuzdaki istinafta, İstinaf Edenin, Sanığa takdir edilen hapislik cezası ile ilgili bir istinaf sebebi yoktur.

İstinaf sebepleri, "Emirhan 33" isimli balıkçı teknesinin müsadere edilmesi emri ile ilgili-dir.

İstinaf Eden, Alt Mahkemenin müsadere emri ile ilgili herhangi bir gerekçe göstermediğini, müsadere emrinin de bir ceza olduğunu, Sanığa 1 aylık hapislik cezası takdir ettikten sonra, ayrıca geminin müsaderesine emir vermenin fahiş bir ceza olduğunu,- aynı zamanda, müsadere kararı ile ilgili gerekçe gösterilmediğini ileri sürmüş ve istinafın kabul edilmesini ve Alt Mahkemenin müsadere ile ilgili kararının iptalini talep etmiştir.

Aleyhine İstinaf Edilen ise, Alt Mahkemenin kararının hatalı olmadığında-n istinafın reddini talep etmiştir.

Müsadere emrinin ceza nitelikli olduğu (Y/C 18/93-19/93, 20/93,21/93 D.9/93), her mahkemenin işlenen suçun ağırlığı ile orantılı ceza vermek zorunda olduğu, sanıklara verilen cezaya ek olarak neden müsadere emri verildi-ğinin kararda belirtilmesi gerektiği ve müsadere emrinin gerekçeli olarak kararda yer alması gerektiği (Y/C 16/2011 D. 17/2011) ilgili içtihat kararlarında benimsenen prensiplerdir. İlgili kararlardaki prensipleri, bu istinaf maksatları bakımından da aynen- benimseriz.

Alt Mahkemenin müsadere emri ile ilgili kararı aynen şöyledir:

"Polisin tasarrufunda bulunan emarelerin müsadere edilmesine keza emir verilir"

Görüldüğü gibi, "Emirhan 33" isimli balıkçı teknesinin müsadere edilmesi ile ilgili ve aynı zaman-da hapislik cezasına ilaveten hangi gerekçe ile müsadere emri verildiği konusunda Alt Mahkeme herhangi bir gerekçe göstermemiştir.

Alt Mahkeme, müsadere emri ile ilgili ve hapislik cezasına ilaveten hangi gerekçe ile müsadere emri verildiği konusund-a herhangi bir gerekçe belirtmeden karar vermekle, hatalı hareket etmiştir.

Müsadere ile ilgili emir, herhangi bir gerekçe gösterilmeden karar verildiği cihetle, Alt Mahkemenin "Emirhan 33" isimli balıkçı teknesinin müsaderesi ile ilgili kararı iptal edi-lmelidir.


Netice olarak; "Emirhan 33" isimli balıkçı teknesinin müsadere edilmesi ile ilgili Alt Mahkemenin, 24.9.2012 tarihli kararı iptal edilir ve "Emirhan 33" isimli Mersin-Türkiye kayıtlı balıkçı teknesinin yasal sahibine iade edilmesine emir veril-ir.



Hüseyin Besimoğlu Ahmet Kalkan Emine Dizdarlı
Yargıç Yargıç Yargıç


19 Kasım, 2014











4






Full & Egal Universal Law Academy