Yargıtay Ceza Dairesi Numara 69-70-71-72/2016 Dava No 11/2016 Karar Tarihi 09.06.2016
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay Ceza Dairesi Numara 69-70-71-72/2016 Dava No 11/2016 Karar Tarihi 09.06.2016
Numara: 69-70-71-72/2016
Dava No: 11/2016
Taraflar: Doğan Yıldırım ve diğerleri ile KKTC Başsavcısı arasında
Konu: Teminat - Zanlılar arasında ayrım yapılması - Zanlıların teminata bağlanması.
Mahkeme: Yargıtay/ceza
Karar Tarihi: 09.06.2016

-D. 11/2016 Birleştirilmiş
Yargıtay/Ceza No: 69-70-71-72/2016 (Güzelyurt Teminat No :32/2016)

Yüksek Mahkeme Huzurunda.
Mahkeme Heyeti: Ahmet Kalkan, Gülden Çiftçioğlu, Bertan Özerdağ

Yargıtay/Cez-a No: 69/2016
(Güzelyurt Teminat No: 32/2016)

İstinaf eden: Doğan Yıldırım, Merkezi Cezaevi-Lefkoşa.
(Zanlı No.5)
İle

Aleyhine istinaf edilen: KKTC Başsavcısı - Lefkoşa.
(Davayı İkame Eden)

A r a s ı n d a.
-
İstinaf eden hazır. Tarafından Avukat Adnan Ulunay hazır.
Aleyhine istinaf edileni temsilen Savcı Ergin Atıcı hazır.

Yargıtay/Ceza No: 70/2016
(Güzelyurt Teminat No: 32/2016)

İstinaf eden: Veysel Ekinci, Merkezi Cezaevi, Lefkoşa.
(-Zanlı No.7)
İle

Aleyhine istinaf edilen: KKTC Başsavcısı - Lefkoşa.
(Davayı İkame Eden)

A r a s ı n d a.


İstinaf eden hazır. Tarafından Avukat Adnan Ulunay hazır.
Aleyhine istinaf edileni temsilen Savcı Ergin Atıcı hazır.

- Yargıtay/Ceza No: 71/2016
(Güzelyurt Teminat No: 32/2016)

İstinaf eden: Murat Algan, Merkezi Cezaevi, Lefkoşa.
(Zanlı No.8)
İle

Aleyhine istinaf edilen: KKTC Başsavcısı - Lefkoşa.
(Davayı İkame Eden)

- A r a s ı n d a.

İstinaf eden hazır. Tarafından Avukat Adnan Ulunay hazır.
Aleyhine istinaf edileni temsilen Savcı Ergin Atıcı hazır.

Yargıtay/Ceza No: 72/2016
(Güzelyurt Teminat No: 32/2016)

İstinaf eden:- Ertan Rohat Özmen, Merkezi Cezaevi, Lefkoşa.
(Zanlı No.1)
İle

Aleyhine istinaf edilen: KKTC Başsavcısı - Lefkoşa
(Davayı İkame Eden)

A r a s ı n d a.

İstinaf eden hazır. Tarafından Avukat Adnan Ulunay hazır.
Aleyhine i-stinaf edileni temsilen Savcı Ergin Atıcı hazır.


Güzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı Meltem Dündar'ın Teminat No. 32/2016 sayılı davada, 3.6.2016 tarihinde verdiği karara karşı, Zanlı No.1,5,7 ve 8 tarafından yapılan istinaflardır.

- -------------

KARAR

Ahmet Kalkan : İstinaf Edenler, Güzelyurt Kaza Mahkemesinin 3.6.2016 tarihinde, Zanlıların 15 günü aşmayacak şekilde Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak muhafaza edilmeleri yönünde vermiş olduğu emre- karşı, bu istinafı dosyaladılar.

İstinaf Edenler, istinaf ihbarnamesinde 12 istinaf sebebi ileri sürmelerine rağmen, tüm istinaf sebeplerini tek başlık altında toplamak mümkündür. Buna göre: "Muhterem Alt Mahkeme, Zanlıları teminatla serbest bırakmayıp,- tutuklu yargılanmalarına karar vermek ve 15 gün süre ile Cezaevine göndermekle hata etti."

İstinafın duruşmasında, İstinaf Edenlerin Avukatları, Zanlıların teminata bağlanması ile ilgili hukuki prensiplere değindiler. Avukatlar, Alt Mahkemenin prensipl-eri hatalı uyguladığını, Zanlıların yargılanmaktan kaçacaklarına bulgu yapmadan ve aynı olaydaki Zanlıların bir kısmının hükümsüz tutuklu, bir kısmının teminatla serbest bırakılmasının nispetsizlik yarattığını, bu nedenle hatalı olan Alt Mahkeme kararının -düzeltilmesi için istinafın kabulü gerektiğini ileri sürdüler.

İddia Makamı adına söz alan Savcı, hitabında, Zanlıların "Kanunsuz Topluluk ve Ayaklanma" suçlarından dolayı teminata bağlanmalarını talep ettilerini, özel olarak tutukluluk talep etmedikleri-ni, Mahkemenin huzurundaki şahadet ve beyanları değerlendirerek karar verdiğini, bu hususta takdirin Mahkemede olduğunu belirterek hitabını tamamlamıştır.

İstinaf sebeplerini ve tarafların hukuki argümanlarını inceleyip değerlendirdik.

Mevcut olgulara -göre, İddia Makamı, Lefke Avrupa Üniversitesinde başlayan ve 2 öğrenci grubu arasında meydana gelen olaylar sonucunda, aynı olaya dahil olan Zanlıları 2 grup halinde Mahkeme huzuruna çıkararak teminata bağlanmaları için müracaat etti.

Alt Mahkeme yapmış o-lduğu değerlendirme sonucunda, Zanlıların bir kısmını teminatla serbest bırakırken huzurumuzdaki Zanlıların 15 gün süre ile Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu kalmalarına emir verdi. Diğer gruba mensup Zanlıların ise tümünü 20 gün süreyle hükümsüz tutukl-u olarak Merkezi Cezaevine gönderdi.

Alt Mahkemenin kararında değindiği Yargıtay/Ceza Dağıtım 14/2015 sayılı karardaki prensipleri huzurundaki meseleye doğru uygulayıp uygulamadığı hususundan önce, bu meselede öncelikle üzerinde durulması gereken nokta,- Zanlıların yargılanmaktan kaçacakları ile ilgili Mahkeme huzurunda şahadet olup olmadığı ve Alt Mahkemenin aynı olaydaki Zanlılar arasında farklı teminat koşulları belirlerken ayrımın neden yapıldığının izahının bulunup bulunmadığıdır.

Mahkeme huzurund-aki şahadet incelendiğinde, İddia Makamının, Zanlıların yargılamadan kaçacaklarına ilişkin herhangi bir şahadet ibraz etmediği, Alt Mahkemenin de Zanlıların yargılamadan kaçacaklarına dair bir bulgu yapmadığı görülmektedir.

Alt Mahkemenin dikkate aldığı- Yargıtay/Ceza Dağıtım 14/2015 No.lu kararda, Mahkeme aynı olaydan kaynaklanan mesele ile ilgili tüm Zanlılar/Sanıklar arasında tutuklu olarak yargılanma ve serbest bırakılma konusunda bir ayrım yapacaksa, bunun gerekçelerini kararında ayrıntılı bir şekild-e belirtmesi gerektiği açıkça ifade edilmiştir. Alt Mahkemenin bu prensibi dikkate almadığı ve aynı olaydaki bazı Zanlıları teminatla serbest bırakırken, diğerlerini hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevine gönderdiği ve bunun sebeplerini ayrıntılı olarak- belirtmediği anlaşılmaktadır.
Alt Mahkeme Zanlıların yargılanmaktan kaçacaklarına dair bulgu yapmadan ve aynı olaydaki Zanlılar arasında neden ayrım yapıldığının gerekçesini belirtmeden, Zanlılar arasında ayrım yaparak, Zanlıları davaları görülünceye kad-ar 15 günü geçmemek üzere Merkezi Cezaevine göndermekle hata etmiştir.
Mevcut olgular ışığında, tüm Zanlılara, teminatla serbest bırakılan Zanlılara öngörülen şartların uygulanması ve 20 gün süre ile Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu kalmalarına ilişk-in emrin iptal edilmesi gerekmektedir.

Netice itibarıyla, İstinaf kabul edilir.
Buna göre:
Zanlıların 15 gün süreyle Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu kalmalarına ilişkin emir iptal edilir.
Zanlılar No.1,5,7 ve 8'in yurt dışına çıkmaktan men edi-lmelerine,
Zanlılar No.1,5,7, ve 8'in tüm kimlik ve seyahat belgelerine el konmasına,
Haftanın 3 günü ikamet adreslerine en yakın Polis Karakoluna ispatı vücutta bulunmalarına,
Mukayyitin uygun göreceği KKTC vatandaşı birer kefilin Zanlılar lehine 100,000--TL kefalet senedi imza etmelerine ve bu koşullarla serbest bırakılmalarına emir verilir.

Teminat koşullarını yerine getiremeyen Zanlıların, davaları görülünceye kadar ve her halükârda 15 günü aşmayacak süre ile Merkezi Cezaevinde tutuklu kalmalarına em-ir verilir.


Ahmet Kalkan Gülden Çiftçioğlu Bertan Özerdağ
Yargıç Yargıç Yargıç

9 Haziran, 2016









6






Full & Egal Universal Law Academy