Yargıtay Ceza Dairesi Numara 43/1982 Dava No 12/1982 Karar Tarihi 27.10.1982
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay Ceza Dairesi Numara 43/1982 Dava No 12/1982 Karar Tarihi 27.10.1982
Numara: 43/1982
Dava No: 12/1982
Taraflar: Tuncer Bağışkan ile Başsavcılık arasında
Konu: Mahkemeye hürmetsizlik -Mahkûmiyet ve ceza aleyhine istinaf
Mahkeme: Yargıtay/ceza
Karar Tarihi: 27.10.1982

-D.12/82 Yargıtay/Ceza 43/82
(Dava No.291/82;Girne)
Yüksek Mahkeme Huzurunda.

Mahkeme Heyeti: Şakir Sıtkı İlkay, Başkan, N. Ergin Salâhi,
Aziz Altay.

İstinaf eden: T-uncer Bağışkan, Girne

- ile -

Aleyhine istinaf edilen: KTFD, Başsavcılığı

A r a s ı n d a.

İstinaf eden namına: Şafak Öneri.
Aleyhine istinaf edilen nam-ına: Akın Sait.


Mahkemeye hürmetsizlik - 1976 Mahkemeler Yasasının 52(1) maddesine aykırı mahkemeye hürmetsizlik - Sanığın söylediği sözleri hürmetsizlik değil başka amaçla söylemiş olması.

Mahkûmiyet ve ceza aleyhine istinaf - Sanığın sarfettiği sözler-in mahkemeye hürmetsizlik teşkil etmediği iddiasi ile mahkûmiyet ve ceza aleyhine istinaf.

OLAY: Sanık, Ağır Ceza Mahkemesinde tanık olarak istintak edildiği sırada bir soruya cevaben "okuyalım ve görelim. Burada üç kağıda gelmeyelim" dedi. Bunun üzerine -Mahkeme Sanığa mahkemeye hürmetsizlikte bulunduğunu bildirdi. Sanık ise özür diledi ve mahkemeye hürmetsizlikte bulunma niyeti taşımadığını söyledi. İlk Mahkeme Sanığa Mahkemeye hürmetsizlik suçu işlediği nedeniyle 3000TL. para cezası verdi.
Sanık mahkûmiy-et ve ceza aleyhine istinaf etti.

SONUÇ: Yüksek Mahkeme, mahkemeye hürmetsizliğin tesbit edilebilmesi için konu sözlerin niçin ve hangi ahvalde sarfedildiğinin incelenmesi gerektiğini belirtti. Sanığın kendisine sorulan soruya karşı sarfettiği sözlerin bi-r yanlışlık yapmama amacıyla söylendiğini dikkate alan Yüksek Mahkeme, Sanığın Mahkemeye hürmetsizlik etmediği sonucuna vardı ve mahkûmiyeti iptal etti.

---------------

H Ü K Ü M

Şakir Sıdkı İlkay, Başkan: Müstenif, Girne Ağır Ceza Mahkemesi tarafından,- 6.9.1982 tarihinde, 1976 Mahkemeler Yasasının 52(1) maddesine aykırı olarak mahkemeye hürmetsizlikten kabahatlı bulunarak mahkûm edildi ve TL3000.- para cezasına çarptırıldı. Müstenif gerek mahkûmiyet gerekse ceza aleyhine istinaf etmiştir.

Müstenif Hükü-met hizmetinde çalışan bir arkeolog olup 6.9.1982 tarihinde Girne Ağır Ceza Mahkemesi huzurunda duruşması yapılmakta olan bir ikon hırsızlığı davasında İddia Makamı tanığı olarak bulunuyordu. Müstenif, müdafaa avukatı tarafından yapılan çok uzun istintakı -sırasında bir soruya cevaben "burada 3 kâğıda gelmeyelim sözlerini sarfetti. Ağır Ceza Mahkemesi sarfedilen bu sözleri mahkemeye karşı hürmetsizlik olarak kabul etti ve müstenifi mahkûm ederek cezalandırdı.

Müstenif sarfedilen sözlerin mahkemeye hürmetsiz-lik teşkil etmediğini savundu. Başsavcıyı temsilen bulunan Başsavcı Yardımcısı da bu görüşe katılmıştır.

Mahkemeye karşı bir hürmetsizlik yapılıp yapılmadığını anlayabilmek için konu sözlerin niçin ve hangi ahvalde sarfedildiğinin ve bunlardan ne murat ed-ildiğinin incelenmesi gerekir.

Ağır Ceza Mahkemesi tutanaklarının konu ile ilgili kısmı şöyledir:

"S. Siz nerden çıkarttınız siz bu gümüş kaplamayı:
C. Tutanakta söylediğim gibi bununla ilgili birşey vardır.
S. Tutanak ile defter uymaz gümüş kaplama yaz-maz orada.
C. Öyle birşey yoktur defterde.
S. Tutanak ile defter uymaz.
C. Şu anda bu 177 tutmuyor yalnız ölçülerini de almamız
lâzımdır.
S. Tutmuyor dediğiniz zaman ne diyeceksiniz
C. Okuyalım ve görelim, çünkü anlamadan ben eseri görmeden karşıl-aştırma yapmadan şey ediyor. Burada 3 kâğıda gelmeyelim. Özür diliyorum.
...............................

Mahkeme şahide sorar: Tuncer bey siz az ewel şahadet verirken şahadet verdiğiniz esnada size bir soru soruldu ve bu sorunun cevabını vermeden evvel- 'inceleyelim de 3 kâğıda gelmeyelim' diye söz sarfettiniz. Tecrübeli bir memur olarak bu Mahkemede herkesin önünde bu sözü sarfettiğinize göre Mahkemeye karşı hürmetsizlikte bulunulmuştur. Bunu size bildiriyorum. Söyleyecek birşeyiniz var mı? Contempt of -court'tur.

C. Ben Mahkemeye karşılık saygısızlık yapmak istemedim..
Ben Mahkemeye bunu söylemedim. Mahkemeyi yanı1tmak
istemediğim için eseri incelemek istedim. Eğer Mahkeme
bunu Mahkemeye söyledim diye şeyi varsa ben
Mahkemeden özür di-liyorum. Mahkemeye doğruyu
söylemekiçineser ile Envanter defterini karşılaştırmak
istedim.Ben bu karşılaştırmayı yapmadan söylesem
Mahkemeyi yanılgıya düşürmüşolurdum."

Yukarıda yapı1an iktibastan görüleceği gibi müstenif kendisineso-rulan bir soruya karşı sarfettiği sözlerlebir yanlışlıkyapmamak için eserigörüp incelemek gerektiğini belirtmekistemiştir. Kullandığı deyimmünasip bir deyim olmamaklaberaber müstenif kanımızca, mahkemeye herhangi bir şekilde hürmetsizlikte bulunmak i-stememiş ve sarfettiği sözler kullanıldığı çerçeve içinde bir hürmetsizlik
oluşturmamaktadır. Bu nedenle mahkûmiyet aleyhine yapılan istinafın kabul edilmesi gerekir.

Mahkûmiyet aleyhine istinaf başarılı olduğuna göre ceza aleyhine yapılan istinafı incel-ememiz gerekmemektedir.

Sonuç olarak istinaf kabul edilir ve Ağır Ceza Mahkemesinin mahkûmiyet kararı iptal edilir.


(Şakir Sıdkı İlkay) (N. Ergin Salâhi) (Aziz Altay)
Başkan Yargıç Yargıç

27 Ekim 1982




Full & Egal Universal Law Academy