Dairesi: Büyük Genel Kurulu
Esas No: 2018/1
Karar No: 2018/1
Karar Tarihi: 25.05.2018
Büyük Genel Kurulu 2018/1 E. , 2018/1 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Yargıtay Hukuk Genel Kurulu İlk Derece Mahkemesi
TÜRK MİLLETİ ADINA
Taraflar arasındaki "Sahteliğin Tespiti" davasında yapılan yargılama sonucunda ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca;
Dava Hukuk Muhakemeleri Kanununun 208/4 ve 204/1. maddeleri uyarınca resmi evrakın (ilamların) sahteliğinin tespiti istemine ilişkindir.
Davacı vekili 12.02.2016 tarihli dilekçesinde; Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 21.10.2015 tarih 2013/1-2127 E. 2015/2320 K. sayılı ilamı ile ilgili olarak, 2802 sayılı Kanunun 93/A maddesinin yürürlükten kaldırıldığını, buna dair verdiği dilekçenin dikkate alınmadığını ve temyize konu ilamın sanki 93/A maddesi yürürlükteymiş gibi onandığını, karar bölümüne teslim edildikten sonra kes kopyala yapıştır sistemi ile oluşturulan kararın sahte olduğunu, kararın geç sisteme sokulduğunu, Hukuk Genel Kurulunun ilk derece sıfatıyla vermiş olduğu 11.12.2014 tarih 2014/5 E. 2014/9 K. sayılı ilamı ile ilgili olarak ise; ilamın sadece davalı ... tarafından imzalandığını, ilamın 4 ay sonra tebliğ edildiğini, 2016 yılı olmasına rağmen dosyanın henüz temyiz merciine ulaşmadığını ileri sürerek Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 21.10.2015 tarih 2013/1-2127 E. 2015/2320 K. ve ilk derece sıfatıyla vermiş olduğu 11.12.2014 tarih 2014/5 E. 2014/9 K. sayılı ilamların sahte olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dilekçesi ve ekleri davalılara tebliğ edilmiş, davalılar yargılamaya katılmamış ve beyanda bulunmamışlardır.
Davacı 01.02.2017 tarihli dilekçesinde; 15 Temmuz darbe girişiminden önce kamuoyunda paralel yapı olarak bilinen ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ terör örgütü olarak adlandırılan yapının darbe girişiminden sonra tahayyülünde fevkinde güçlü bir örgüt olduğunun ortaya çıktığını, husumet yönelttiği davalıların hiçbirinin FETÖ terör örgütü ile bir irtibatının veya iltisakının olmadığının anlaşıldığını, asıl iradesinin çete mensuplarına husumet yöneltmek olduğu nazara alındığında, husumet yöneltilecek kişiler konusunda yanlışa düştüğünün açıkça belli olduğunu, husumet yönelttiği kişilerin sorumlu tutulamayacağının izahtan vareste olduğunu, HSYK başkanvekilinin açıklamalarından ve eski HSYK üyelerinin itiraflarından ....isimli eski Yargıtay üyelerinin birlikte ve bireysel olarak Hukuk Daireleri üzerinde son derece etkili olduklarının anlaşıldığını, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 124. maddesinde tarafta iradi değişikliğin düzenlendiğini belirterek dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebinin kabul edilebilir bir yanılgıya dayandığı gerekçesiyle karşı tarafın rızası aranmaksızın dava konusu kararlarda imzası bulunan ..... isimli eski Yargıtay üyelerinin davalı olarak ikame edilmesi suretiyle taraf değişikliğine karar verilmesini, bu yasal olarak mümkün olmadığı takdirde, değerli Yargıtay üyeleri olan davalıların açık rızaları ile davalı olmaktan çıkarılıp mezkur kişilerin davalı olarak ikame edilmek suretiyle taraf değişikliğine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacının tarafta iradi değişikliğe ilişkin dilekçesi davalılara tebliğ edilmiş olup davalılar beyanda bulunmamışlardır.
Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna yazı yazılarak 21.10.2015 tarih 2013/1-2127 E. 2015/2320 K. ve ilk derece sıfatıyla verilmiş olan 11.12.2014 tarih 2014/5 E. 2014/9 K. sayılı ilamlarının ve imzalarına ilişkin bilgilerin gönderilmesi istenilmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 15.11.2016 tarihli cevabi yazısıyla, ilk derece sıfatıyl