Yargıtay Büyük Genel Kurulu 1935/78 Esas 1935/6 Karar
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay
Dairesi: Büyük Genel Kurulu
Esas No: 1935/ 78
Karar No: 1935 / 6
Karar Tarihi: 26.05.1935

(2004 S. K. m. 82)

Dava: İcra ve İflâs Kanununun seksen ikinci maddesinde yazılı haczolunamıyacak Devlet malları meyanında evkaf idaresi mallarının da dahil olup olmadığı hususunda İcra ve İflas Dairesinin 12/10/933 tarih ve 4736/4826 numaralı ilâmiyle 934 senesi tatil müddeti içinde icra-iflâs ve acele hukuk işlerini tetkike memur olan heyetin 20/8/934 tarih ve 4667/4460 numaralı ilâmı arasında hâsıl olan içtihat ihtilâfının halli zımnında bu babtaki evrak İcra İflâs Dairesinin 1/10/934 tarih ve 4834 numaralı müzekkeresiyle daireye verilmesi üzerine 26/5/935 pazar günü toplanan Genel Heyete kırk altı zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten ve içtihat ihtilâfına esas olan mübayin kararlar okunduktan sonra söz alan:

Başkan fuat Hulûsi : Seksen ikinci maddede Devlet malı haczedilemeyeceği tasrih edilmiştir. Bu bir istisnadır. Bunu tevsi edemeyiz, Muhasebei Umumiye Kanunu devlet malını tasrih etmiştir.

Evkaf malı devlet malı değildir.

Başkan Ali Himmet : Evkaf mallarının devlet malı olmadığı muhakkaktır. Devlet müessesesi addedilmesi bile cay' teemmüldür. Vakıf malları icraen satmak vakfın mevzuuna muhaliftir. Varidatı haczedilmelidir. Bu meseleyi kaydı hayat şartiyle yapılan iratlara kıyasen hal etmek mümkündür.

Başkan Fuat Hulûsi : Bu mallar haczedilir. İdare gelir, benim malımı satmayın, başka suretle temin edeceğim, derse haciz tehir edilir. İstibdal edilir.

Başkan Ali Himmet : Bazı zaruretlerde istibdal edilir, bundan satılacağı istidlâl edilemez.

Vakfın mevzuuna muhalif olur.

Başkan fuat Hulusi : Hiç haczolunmaz demek hem evkaf idaresinin kredisini bozar ve hem de halkın itimadını selbeder.

Müzakerenin yeterliği onaylandıktan sonra reye konarak sonucunda :

Sonuç: İcra ve İflâs Kanunu mucibince haczedilemeyeceği beyan olunan Devlet mallarının ne gibi şeylerden ibaret bulunduğu Muvazenei Umumiye Kanunu ile tayin edilmiş olup bunlardan hariç kalan vakıf malların devlet malı addedilemeyeceği aşikâr ise de, Kanunu Medeninin sureti Meriyet ve Şekli Tatbiki Hakkındaki 864 numaralı Kanunun sekizinci maddesi medlûllüne göre Kanunu Medeninin meriyete vaz'ından evvel vücudagetirilen bu gibi evkaf hakkında esasatı sabıkanın tatbiki lâzım gelmesine ve bu esaslar icabınca borçtan dolayı vakıf malların hacz ve füruhtu vakıf mevzu ve mefhumuna muhalif ve münafi olacağı cihetle caiz olmamasına ve her hangi bir vakıftan alacaklı olan bir kimsenin alacağını irat ve hâsılatı vakıftan istifa edebileceğine binaen hâsıl olan içtihat ihtilafının mali vakfın emvali devletten olmadığının kabul ile beraber aynın mali vakfın emvali devletten olmadığının kabuliyle beraber ayninin hacz ve füruht edilemeyeceği ve yalnız varidat ve hâsılatının haczi iktiza eyleyeceği suretinde tevhidine ekseriyle karar verildi.

KARŞI OY YAZISI

Borç taalluk ettiği vakıftan doğmuş ise haczolunur.

Aza
Sadi Bey


Full & Egal Universal Law Academy