Yargıtay Büyük Genel Kurul 1966/21 Esas 1968/4 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1966/21
Karar No: 1968/4
Karar Tarihi: 21.02.1968

(6570 S. K. m. 7)

Dava ve Karar: Kiracının aynı şehir veya belediye hudutları içinde bina yaptıran mesken kooperatifinde ortak olması, binanın yapılmış ve kiracıya tahsis edilmiş bulunması ve fakat henüz kiracı adına tapuya tescil işlemi tamamlanmamış olması halinde 6570 sayılı Kanunun 7. maddesinin son fıkrası uyarınca kiralayanın tahliye isteğinde bulunup bulunamayacağı hususunda Yargıtay Altıncı Hukuk Dairesinin 19.4.1960 tarih ve 1861/2916 sayılı kararı ile aynı dairenin 17.2.1961 tarih ve 887/1226 sayılı kararı arasında içtihat aykırılığı bulunduğu bildirilmiş, ilamlar ve daire başkanının yazılı mütalaası Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Kısmı Genel Kuruluna tevdi edilmiş olmakla kurulca bunlar okundu, birinci ilamda bina inşaatı tamamlanmış olan mesken kooperatifinde ortak olan kiracının mutlak olarak mesken sahibi olduğu kabul edildiği halde ikinci ilamda, kiracının mesken sahibi olduğunun kabul edilmesi için gayrimenkulün kiracı adına tapuya kaydedilmiş olması gerektiği esası benimsenmiştir. Bu itibarla kararlar arasında içtihat aykırılığı bulunduğuna oybirliği ile karar verildikten sonra işin esası görüşülüp konuşuldu:

6570 sayılı Kanunun 7. maddesinin son fıkrasıyla aynı şehir veya belediyeye sınırları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı eşinin uhdesinde, kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kiracı, malikinin talebi üzerine, kiralananı boşaltmaya mecbur tutulmuştur. Yapı kooperatifi tarafından kendisine müstakil mesken tahsisi yapılmış olan ortağın adına kaydı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın mesken sahibi olduğunun kabulü gerekir. Yapı kooperatiflerinin yaptıkları binaları ortaklarına tahsis etmiş olmalarına rağmen ortak adına tapu kaydı tesisini geçiktirerek ve meskeni ortağın müstakil faydalanmasına terk etmeyerek başkalarına toptan veya kısım kısım kiralamaları halinde başka yerde kira ile oturan ortaklar hakkında sözü geçen kanunun 7. maddesinin son fıkrası hükmünün işlemesine engel olmaları mümkündür. Bu hal, kanunun bu hükmü ile güdülen amaca aykırı düşer. Kanuni amacına uygun şekilde yorumlamak gerekir.

Sonuç: Bir yapı kooperatifinde ortak olan kiracıya kooperatifçe oturabileceği bir mesken tahsis edilmiş ise bu meskenin kiracı adına tapuda kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın 6570 sayılı Kanunun 7. maddesinin son fıkrasının uygulanmasında kendisinin mesken sahibi olduğunun kabulüne, 21.2.1968 tarihinde yapılan ilk toplantıda üçte ikiyi aşan oyçokluğuyla karar verildi.

Full & Egal Universal Law Academy