Yargıtay Büyük Genel Kurul 1958/8 Esas 1958/7 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1958/8
Karar No: 1958/7
Karar Tarihi: 16.06.1958

(2644 S. K. m. 6)

Delice, Yabani zeytinliklerin aşılanarak, masraf ve emek sarf edilerek zeytinlik haline getirilmesinin 5602 sayılı Tapulama Kanunu 52 inci maddesinin tatbiki bakımından (İhya) sayılıp sayılmayacağı hususunda Temyiz Yedinci Hukuk Dairesince müstakar daire içtihadına muhalif bir içtihadın kabulüne temayül edildiği daire reisinin 2.11.1957 tarihli yazısında belirtilmiş 12.03.1958 tarihli yazısında ise Temyiz Hukuk Heyeti Umumiyesinin 19.3.1958 tarih ve 7/57 E. 51 K. sayılı ilamıyla dairenin müstakar kararları arasında dahi içtihat ihtilafı tahaddüs ettiği bildirilmiş, keyfiyetin Temyiz Tevhidi İçtihat Büyük Heyetinde, müzakeresiyle içtihadın birleştirilmesi istenmiş, evrak Birinci Reislik makamından heyetimize tevdi edilmiş olmakla Temyiz Tevhidi İçtihadı Büyük Heyetinde keyfiyet müzakere olundu. Neticede;

Yedinci Hukuk Dairesinin müstakar içtihadı ile sonraki temayülü ve Hukuk Heyeti Umumiyesi ilamı arasında ihtilaf bulunduğu ve tevhidi içtihat yoluyla işin karara bağlanması icap ettiği mevcudun üçte ikisini geçen ekseriyetiyle kararlaştırıldıktan sonra esas mesele tetkik ve münakaşa edimi.

5602 Sayılı Tapulama Kanununun 52 inci maddesinde (İhya)dan bahsedilmiş ise de, ne gibi hallerin (ihya) sayılacağı gösterilmemiştir.

2644 Sayılı Tapu Kanununun 4753 sayılı kanunla ilga edilen 6 ıncı maddesi (Taşlık, pırnallık olan toprakların masraf ve emek sarf edilerek tarla, bağ ve meyvelik haline konulması) nı imar saymış ve 4753 sayılı Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun geçici maddesi (Ham toprağı açmayı ve araziyi kütük ve ağaç dikerek bağ ve bahçe haline getirmeyi) ihya addederek bunu yapanlara bazı halklar tanımıştır.

5602 Sayılı Tapulama Kanununun 52 inci maddesi kabul edilirken Kanun Vazunın Tapu Kanunun mülga 6 ıncı ve Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun muvakkat maddesini göz önünde tuttuğu Tapulama Kanununun hükümet tarafından sevk edilen gerekçesindeki işaretten ve 52 inci maddede 4753 sayılı kanundan bahsedilmesinden anlaşılmaktadır.

Ancak 4753 sayılı kanunun muvakkat maddesi 5618 sayılı kanunun 3 üncü maddesiyle tadil edilmiş muaddel maddenin ikinci fıkrası (Delicelik olup da imar için masraf ve emek sarf edilerek zeytinlik haline getirilmiş toprakları) dahi ihya hükümlerine tabi tutmuştur, içtihat ihtilafı işbu tadil sebebiyle, tehaddüs etmiş bulunmaktadır.

Zeytinciliğin ıslahı ve yabani zeytinlerin aşılanması hakkındaki 5373 sayılı kanunda yabani zeytinlerin aşılanması ve aşılayanlara idari merciler tarafından temliki hususi hükümlere tabi tutulmuştur.

İçtihat ihtilafına mevzu olan davalar işbu kanununda gösterilen usul ve merasimle riayet edilmeksizin aşılanan ve zeytinlik haline getirilen deliceliklere taalluk etmektedir.

Temyiz Yedinci Hukuk Dairesi evvelki ilamlarında deliceliklerin aşılanmasını ve zeytinlik haline getirilmesini 52 inci maddenin tatbiki bakımından (ihya) saymadığı halde Temyiz Hukuk Heyeti Umumiyesi ilamı ile Yedinci Hukuk Dairesinin son temayülünde bunlar hakkında dahi 52 inci madde hükmünün tatbik olunacağı içtihat edilmiştir, içtihat ihtilafını doğuran 52 inci madde 4753 sayılı kanunun tadilinden evvelki muvakkat maddesini göz önünde tutarak (ihya) yı manalandırmış ve tapulama sırasında bu gibi toprakların ihya edenler veya mirasçıları adlarına tapulanmasını emretmiş olması bakımından 5618 sayılı kanunun 3. maddesiyle vaki tadil muvacehesinde maddenin muaddel şekli nazara alınarak (İhya) yı manalandırmak kanun vazunın maksat ve istihdaf ettiği gayeye uygun düşer. Bu itibarla:

4753 sayılı kanunun 5618 sayılı kanun madde 3 ile tadil edilen muvakkat maddesinin 2. fıkrası hükmü, nazara alınarak deliceliklerin imar için masraf ve emek sarfı ile zeytinlik haline getirilmesinin Tapulama Kanununun 52'nci maddesinin tatbiki bakımından (ihya) sayılacağına ve bu gibi topraklar hakkında dahi bu madde hükmünün tatbik edilmesi lazım geldiğine mevcudun üçte ikisini geçen ekseriyetiyle 11 Haziran 1958 tarihinde karar verildi. (¤¤)

AYKIRI GÖRÜŞ

(S. B.): Yedinci Hukuk içtihadı muvafıktır.



Full & Egal Universal Law Academy