Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1958/11
Karar No: 1958/13
Karar Tarihi: 18.06.1958
(2004 S. K. m. 125, 128)
Dava: İcra ve İflas Kanununun 128. maddesi uyarınca satışa başlamazdan evvel gayrimenkul üzerindeki tapu sicilline mukayyet veya resmi senede müstenit olan mükellefiyetlerin listesi yapılarak haciz edilenlerle borçluya tebliğ edilmesi lazım gelmektedir. Satılacak gayrimenkule ait olup tapu sicilinde mukayyet olmayan bazı mükellefiyetlerin de gerek satış ilanına ve gerekse şartnameye derci lazım olup olmadığı hakkında İcra ve İflas Dairesinde içtihat ihtilafı zuhura gelmiş olmasına mebni keyfiyet İçtihadı Birleştirme Hukuk Kısmı Umumi Heyetine arz olunmuş bulunmaktadır. Filhakika Temyiz İcra ve İflas Dairesinin eskiden beri takarrur etmiş içtihadına göre tapu sicilinde mukayyet olmayan mükellefiyetlerin gerek satış ilanına, gerekse artırma şartnamesine dercine lüzum görülmemektedir.
Bu içtihat saikinin; sicilde mukayyet olmayan fakat gayrimenkule taalluk eden bazı mükellefiyetlerin ilan ve şartnamede gösterilmesi halinde satışın güçleşmesi, bazen tarafların zarar görmesi ve unsuru artıracak olan ihale kararlarının fesih sebeplerinin de tahdidi olmaktan çıkarak birçok şikayetlere yol açmasından ibaret bulunduğu anlaşılmıştır.
Ahiren adı geçen dairece yeni bir içtihat tebellüğ etmiş ve satışa arz olunan gayrimenkulün kıymeti üzerine müessir olan bütün evsaf ve mükellefiyetlerin ve bu arada imar durumunun da satış ilanına ve şartnameye geçirilmesi lüzumu ileri sürülmüştür.
Eski ve yeni içtihatlar arasında mübayenet açık olduğundan hadise yüksek heyetçe müzakere ve tetkik olunarak aşağıdaki karar verilmiştir.
İcra ve İflas Kanununun 125. maddesi mucibince artırma şartnamesinde gayrimenkulün üzerindeki irtifak hakları, gayrimenkul mükellefiyetleri, ipotekler, ipotekli borç senetleri, irat senetleriyle birlikte satıldığı ve borçlunun bu gayrimenkul ile temin edilmiş şahsi borçlarının da alıcıya intikal edeceği tasrih edilmek iktiza eder. Bu madde ile mezkur kanunun gayrimenkul satışına müteallik diğer maddeleri göz önünde tutulacak olursa kanun vazıının maksadının; satışa arz edilen gayrimenkulün kıymeti üzerine tesir icra edebilecek evsaf ve mükelefiyetlerin alıcılar tarafından bilinmesinin teminidir. Bu suretle alıcılar mutazarrır olmaktan