Yargıtay Büyük Genel Kurul 1941/18 Esas 1943/3 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1941/18
Karar No: 1943/3
Karar Tarihi: 06.01.1943

(YİBK 10.06.1931 T. 1931/2 E. 1931/40 K.)

1921 numaralı kanunun birinci maddesindeki tapu muamelesinin icrasına esas olacak senedin noter tarafından re'sen tanzim edilmiş olması lüzumundan bahsile hariçte tanzim edilip altındaki imzalar noter tarafından tasdik edilmiş olan bir senedin hükme medar ittihaz edilemeyeceğine dair bir içtihat takarrür etmiş iken mezkur kanun ünvanından da anlaşılacağı üzere bu hususta tanzim olunacak senedin behemehal noter tarafından re'sen tanzim edilmiş olması icap etmeyip bu senedin noter tarafından tasdikli olması da kafi olacağına dair bu kerre Daire Heyetince bir içtihat tebellür etmiş olduğundan bu suretle meydana gelen içtihat ihtilafının halli Temyiz Birinci Hukuk Dairesi Reisliğinin 29.3.941 tarih ve 2729 sayılı yazısiyle istenilmesine mebni 6 ikincikanun 943 tarihinde toplanan Heyeti Umumiyeye kırk bir zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten ve mezkur yazı ile ilişiği 25 Şubat 934 tarih ve 245/737 numaralı ilam okunduktan ve hadise bir kerre de Birinci Reis İhsan Ezgü tarafından izah edildikten sonra söz alan:

Fuat Hulusi: 1921 numaralı kanunun serlevhası noterlikten musaddak senet dediği gibi metinde de (noter senedatı) demek suretiyle şumullendirilmiş olduğuna ve evvelce noterlikçe re'sen tanzim edilmiş senet arandığı halde dairenin bu içtihadını tebdile mecburiyet hasıl olmuş ve yeni bir ekseriyet dahi teşekkül etmiştir. Bu itibarla Yüksek Heyete müracaat ettik, dediler. Kanunu okudular.

Cevat: Bu kanun zaruretin eseridir. İkinci içtihat doğrudur. Hükümet Malaganların bir an evvel gitmelerini temin için bu suhuleti düşünmüştür. Re'sen tanzim edilmiş vekaletname ile haricen tanzim edilip noterce tasdik edilen vekaletname arasında bir fark aramadığımız gibi bunda da böyle bir fark olmamak lazımdır.

Reis Fevzi: Borçlar Kanunundaki resmî senet meyanında bu kanundaki senetler dahildir, demeleriyle neticede:

1921 sayılı kanun Rus tabiiyetini ihtiyar edip Rusya'ya giden Malaganların bu sırada gayrimenkullerini temlik ederken imza etmiş oldukları senetler hakkında istisnaî bir mahiyeti haiz ve o esnada zarurî olarak tapu dairesi haricinde yapılan o gibi satışlara mahsustur. Kanun ünvanında Malaganlardan Noterlikten Musaddak Senetle Satın Alınan Gayrimenkullerin Tapuya Tescili Hakkında Kanun denilmiş olmasında ve metninde de noterlikçe re'sen tanzim edilmek lüzumu münderiç bulunmayıp bilakis Noter senedatı diye mutlak ve şümullü bir tabir kullanılmasındaki delaletlerden o sıralarda re'sen tanzim edilememiş, fakat Noter Kanunu hükümleri dairesinde usulüne muvafık olarak tasdik ve tevsik olunmuş bulunan satış senetlerinin muteber ve tescil için kafi sayıldığı anlaşılmaktadır. Zikrolunan sebeplere mebni mezkur 1921 numaralı kanun hükmünün hariçte tanzim edilmekle beraber usulü dairesinde noterler tarafından tasdik edilmiş bulunan satış senetlerine de şamil bulunduğuna reylerin üçte iki nisbetini geçen çoğunluğu ile karar verildi.

AYKIRI GÖRÜŞ

Y.K. Arslansan: Rusya'ya giden Malaganların gayrimenkul mallarının satışında tapuda tescile esas tutulan senedin mahiyeti kanunun birinci maddesinde açık olarak gösterilmiştir.

Kanunun başlığında noterlikçe tasdikli senet tabiri, Büyük Millet Meclisince müzakere ve kabul olunan birinci madde metnindeki noter senedini yalnız tarih ve imzası noterlikçe tasdikli senede haml etmeğe birinci maddenin sarahati manidir.

Kanun koyucusu tarafından birinci madde metninde kullanılan ve kemale masruf olması gerekli bulunan noter senedinden kastı noterlikçe re'sen tanzim olunan senettir. İsviçre'de tapuda tescile esas kabul edilen kantonlarda dahi yalnız imza ve tarihi noterlikçe tasdikli senetler değil, noterlikçe re'sen tanzim olunan senetlerdir.

Mücerret tarih ve imzası noterlikçe tasdikli senetlerin tapuda tescile esas tutulması mahzurludur. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy