Yargıtay Büyük Genel Kurul 1938/28 Esas 1941/27 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1938/28
Karar No: 1941/27
Karar Tarihi: 15.11.1941

(765 S. K. m. 266, 279)

Dava: Nahiye müdürlerinin emir ve idare salahiyetini ve temsil sıfatını haiz rüesayı memurinden olup olmadıkları ve ifa ettikleri vazifeden dolayı şeref ve şöhretlerine veya vakar ve haysiyetlerine kavlen veya fiilen vukubulacak hareketlerde Ceza Kanunu'nun 266. maddesinin 1. ve 3. bendlerinden hangisinin tatbiki lazım geleceği hususunda Temyiz Mahkemesi 4. Ceza Dairesi'nin 22.1.1936 tarih ve 7792/495 ve 3.3.1938 tarih ve 70/203 numaralı ilamlarında mütehalif içtihatlarda bulunulmuş olduğundan bahsile bu içtihat ihtilafının tevhidi Başmüddeiumumilik makamının 28.5.1938 tarih ve 1786 sayılı müzekkeresiyle istenilmesine mebni 18 haziran 1941 tarihinde toplanan Heyeti Umumiye'ye 43 zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten ve mezkur müzekkere ile ihtilafın mevzuunu teşkil eden ilamlar okunduktan ve ihtilafın mevcudiyeti kabul edildikten ve hadise bir kere de 1. Reis İhsan Ezgü tarafından izah edildikten sonra söz alan:

Başmüddeiumumi : 266. maddenin üçüncü fıkrasına dahil olacak memurlardan değildir, demeleriyle reye müracaat olunarak neticede ekseriyet olmadığı anlaşılmakla gelecek celseye bırakıldı.

- İkinci celse : 9.7.1941 -

Bugünkü toplantıya 43 zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten ve zabtı sabık ile Dahiliye Vekaleti'nden gelen cevap okunduktan sonra söz alan:

Başmüddeiumumi : Nahiye müdürleri mafevkinin emri tahtında salahiyettardır. Mümessil olmamak lazım gelir.

Halil Özyörük : Nahiyede hükümeti temsil etmek salahiyeti ancak o makamındır. O makama yapılacak suç hükümeti takhir demektir. Aldığı maaş ve derece ile ölçülemez. Teşkilatı mülkiye noktasından hükümeti temsil eden bu adamdır.

Ethem : Tatbikatımız senelerdenberi 266/3. fıkranın tatbikidir. Nahiye müdürleri o yerin reisidir. Bütün zabıtanın amiridir. Maslahat da bunu icap ettiriyor. Zabıtalara hakaret vaki olursa ikinci maddeye, nahiye müdürüne olursa birinciye gitmek doğru olmaz. Zabıta nahiye müdürünün maliyetidir, demeleriyle neticede :

Vilayet İdaresi Kanunu'nun 3, 53 ve 57. maddeleriyle sair kaunlar metin ve mündericatına göre nahiye müdürlerinin nahiye idaresinin reisi ve o yerin en yüksek Hükümet memuru olduğu ve nahiye zabıtasının müdürün emri altında bulunduğu ve diğer nahiye memurlarının da müdür tarafından verilen emirleri ifa ve infaz ile mükellef oldukları ve bu itibarla müdürlerin emir ve idare salahiyetleri derkan bulunduğu gibi ayrıca Vali ve Kaymakamların mülkiye amiri sıfatıyla tanınmış olan salahiyetlerini nahiye müdürlerinin de haiz oldukları ve Cumhuriyet bayramlarında Hükümeti temsilen resmi kabul icra ettikleri ve merasim ve teşrifatı bahriye talimatnamesinde Vali ve Kaymakamlar ve nahiye müdürleri haklarında resmi selam icra edileceği ve ecnebi sefaini bahriyenin sahildeki nahiyelere vürudlarında nahiye müdürleriyle sefire komutanı arasında ziyaretler teati edileceği ve bu suretle nahiye müdürlerinin sıfatı temsilliyeyi de haiz oldukları anlaşılmasına binaen nahiye müdürlerinin emri idare salahiyetini ve temsil sıfatını haiz rüesayı memurundan olduklarına ve kendilerine karşı yapılacak hakaretlerin mezkur maddenin 3. fıkrasının tatbikin istilzam edeceğine ve muhalif içtihatların şu suretle tevhidine 1. müzakerede karar nisabı hasıl olamamasına mebni 2. içtimada 9.7.1941 tarihinde mutlak ekseriyetle karar verildi.

Full & Egal Universal Law Academy