Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1938/21
Karar No: 1939/36
Karar Tarihi: 03.05.1939
(818 S. K. m. 123)
Dava: Köy Kanununda köy işleri için salma suretiyle köy sandığında biriken paraların borç için haczi caiz olmaması ve bu gibi varidatın Devlet mallarından addedilmesi bir sarahatın mevcudiyeti ile mümkün olabileceğine ve mezkur kanunda böyle bir sarahat bulunmamasına nazaran köyün alacakları üzerine konulan haczin kaldırılması talebinin reddine dair ittihaz olunan karar Temyiz Mahkemesi İcra ve İflas Dairesinin 26.2.1934 tarih ve 1054/1157 numaralı ilamı ile tasdik edilmiş iken bu kerre mezkur karara mübayin olarak, 3308 numaralı kanun muvacehesinde köy malının da evleviyetle devlet malı olarak kabul ve bu sebeple haciz ve satıştan istisna edilmesi yolunda yeni bir içtihat tekevvün etmiş olduğundan keyfiyetin tevhidi içtihat yolu ile halli mezkur daire reisliğinden talep edilmesine mebni 19.4.1939 tarihinde toplanan Heyeti Umumiyeye kırk bir zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten ve mezkur müzekkere ile merbutu ilam okunduktan ve hadise bir kerre de Birinci Reis İhsan Ezgü tarafından izah edildikten sonra söz alan;
İcra ve İflas dairesi reisi Abdullah; İcra ve İflas Kanununun 82 nci maddesi önünde hasıl olan bu ihtilaf, dört sene evvel böyle bir işte haczedilir demiştik.
Ziraat İşletmeleri Kurumu Kanununun 12 nci maddesi muvacehesinde evleviyetle köy malının Devlet malı olması lazımdır, diye yeni bir ekseriyet tahassul etti. Muhasebei Umumiye Kanununa göre köy malı devlet malı olsa idi, tasrih ederdi. Ben evvelki kararda bulunmadım, Bulunmuş olsa idim bu karara iltihak ederdim. Köy mallarını Devlet malı addetmemek zaruridir. Kurumun malları Devlet malları olması tabiidir. Bu resmi bir teşekküle merbut teşekküldür. Bu şirketin maksadı da ziraat işlerinde köylülere rehberlik etmektir. Sermayesi Hazineye ait olan bir kurumun malı Devlet malı olması doğrudur. Birinci içtihat kanuna daha muvafıktır.
Sadi; devletin bünye ve nüvesini teşkil eden köylünün malları, mektep ve yol gibi şeylere sarfedilen varidatının haczi caiz olmamak lazımdır.
Şemseddin; Borçlar Kanununda köy malı Devlet malı gibi korunur dendiğine göre Devlet malı gibi olmazmı?
Kemaleddin; Köyler Devletin bir müessesesidir. Bir şubesidir.
Halil İbrahim; Köy şahsiyeti maneviyesi doğrudan doğruya kendisini idare eder. Bir devlet teşkilatınd