Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1935/125
Karar No: 1936/10
Karar Tarihi: 07.02.1936
(765 S. K. m. 36)
Dava: Buğdayı Koruma Karşılığı Kanunu'na aykırı hareketlerden dolayı İdari Merciler'ce verilmesi lazımgelen vergi zamlarından başka bu malların müsaderesine karar vermek salahiyetinin mahakimi adliyeye mi yoksa idari Mercilere mi ait olduğu hususunda hasıl olan içtihat ihtilafı üzerine keyfiyetin tevhidi içtihat suretile halli için Temyiz Mahkemesi 3. Ceza Dairesi'nden gönderilen müzekkere üzerine 13.1.1936 gününde toplanan Heyeti Umumiye'de 3. Ceza Dairesi'nin aşağıda yazılı müzekkeresi okundu :
2466 no'lu Buğdayı Koruma Vergisi Kanunu'nun 2643 no'lu kanun ile değişen 9. maddesi (B) bendinin 4. fıkrasında kurşun mühürsüz veya pulsuz olarak fabrikadan mal çıkaran ve çıkartanlar hakkında bir aydan bir seneye kadar hapis cezası hükmolunmakla beraber kaçak malların da Ceza Kanunu'nun 36. maddesinin son fıkrası hükmüne göre müsadere olunacağı gösterilmekte ve bu fıkradan sonra gelen fıkralarda bu malları kurşun mühürsüz veya pulsuz veya paketsiz satanlardan malın vergisi 3 veya 5 kat olarak def'aten tahsil olunmakla beraber mallar da 4. fıkra hükmüne göre müsadere olunacağı bildirilmekte ve vergi zamlarını ihtiva eden diğer bazı maddelerinde dahi bu zamların def'aten tahsil olunmakla beraber malların yine Ceza Kanunu'nun 6. maddesinin son fıkrası hükmünce müsadere olunacağı beyan olunmaktadır.
Re'sen takdir hallerinde ve bunlara karşı yapılacak itiraz ve temyiz taleplerinde 2430 no'lu Muamele Vergisi Kanunu'nun hükümleri cari olacağı da sözü geçen 9. maddenin son fıkrasında yazılı bulunmaktadır.
Bu fıkranın atfettiği Muamele Vergisi Kanunu'nda ise vergi zamlarının tahakkuk dairelerince takdir ve tayin ile ilgiliye tebliğ olunacağı ve buna itiraz halinde maliye itiraz komisyonlarına ve bu komisyonunu kararına karşı da yine mali temyiz komisyonuna başvurulacağı gösterilmektedir.
İmdi sözü geçen 9. madde (B) bendinin 4. fıkrasında olduğu gibi işin esası hapis cezasını gereklendiren yerlerde hapis ile beraber müsaderenin de mahkemelerce hükmü lazım geleceği tabii ise de; ayni maddenin öteki fıkralarında veya kanunun diğer maddelerinde gösterilen vergi zamlarile birlikte tatbiki lazım gelen yerlerde müsadere muamelesinin mahkemelerce mi yoksa vergi zamlarını tayin ve tatbik edecek olan mali mercilerce mi yapılması icap eylediğinin tespiti sadedinde bundan önce dairemizce yapılan incelemeler sonunda :
Sözü geçen 9. madde (B) bendinin 4. fıkrasında yazılı müsadere hükmü mesnetsiz ve mutlak bir hüküm olmayıp Buğdayı Koruma Karşılığı Kanunu layihası hazırlandığı sırada Ceza Kanunu'nun 2 fıkradan ibaret bulunan 36. maddesinin son fıkrasına dayanmakta olması ve o fıkra ise yapılması, taşınması, satılması ve sairesi suç teşkil eden şeylerin bir ceza mahkumiyeti olmasa bile mutlaka zabıt ve müsadere olunacağını göstermekte olup (ceza mahkumiyeti olmasa bile) kaydı umumi mahkemelerde açılmış olan bir ceza davası beraetle neticelence bile manasını ifade ettiği gibi ceza mahkemelerinde bir dava