Yargıtay Büyük Genel Kurul 1934/16 Esas 1935/2 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Büyük Genel Kurul
Esas No: 1934/16
Karar No: 1935/2
Karar Tarihi: 13.02.1935

(1412 S. K. m. 407)

Dava: İleride tahakkuk edecek infaz masraflarının hükmüne cevaz olup olmadığı hususunda ve Temyiz Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin 17.10.1931 tarih ve 6128/2127 no'lu ilamile 1. Ceza Dairesinin 16.1.1934 tarih ve 741/253 no'lu ilamı arasında hasıl olan içtihat ihtilafı üzerine 13.2.1935 tarihine müsadif çarşamba günü 1. Reis İhsan Ezgü'nün Reisliği altında toplanan Hey'eti Umumiyeye Başmüddeiumumi Nihat dahil olduğu halde 46 zatın iştirak ettiği görüldükten sonra söz alan Başmüddeiumumi Nihat :

Usulde masarifi muhakeme meyanında infaz masrafları da hükmedileceğine dair biri kayıt vardır. 1. Ceza noktai nazarımızı kabul etmiş ve diğer daireler reddetmişti. bunun için evvelce hey'eti celilelerine keyfiyet arzedilmiştir. Bu içtimada 1. Ceza Dairesi namına söz söyleyen bir zat evvelki kararlarından rücu ettiklerini söylemiş ve bu suretle tevhidi içtihatı mucip bir hal görülemiyerek olsuretle bir karar verilmiştir.

Ahiren 1. Ceza Dairesi infaz masraflarının hükmedilmesi lazım geleceği yolunda yeniden bir karar vermesi üzerine tekrar keyfiyet yüksek heyete arzedildi.

İnfaz masrafları nedir ? Esbabı mucibeye göre ilbas ve iaşe gibi şeylerdir. Cürüm işleyen bir şahıs için Devlet hazinesinden sarfedilen meblağın hükmedilmesi lazımdır.

1. Hukuk Reisi Vehbi; Devletin varidat ve masrafını gösteren kanunlarda bir kayıt ve hüküm yoktur. Bu hükümleri vazedecek maliye kanunları ile hapishane ve bütçe kanunlarıdır.

Aza Aziz ; Mücrimlerin nüfusu hakkında Dahiliye Vekaletinin bütçesinde bir şey vardır. İnfaz masrafları arasında nakil de bir masraftır.

Eski hapishane nizamnamesinde çalıştırılarak sailerinden bir şey alınır, deye bir kayıt vardır. Yeni bir hüküm alınmasına mahal kalmaması için kanun bunu çerçevesine almıştır.

Halil İbrahim; bu bir vergi ve resim mahiyetinde değildir. Suçluya sarfedilen masrafların usulen alınmasıdır.

Aza Ali Rıza; Usul muhakemelerinde infaz masraflarının mahkumlardan alınacağı yazılı ise de neden ibaret olduğu yeni bir kanunla tayin edilmek lazımdır, demeleri ile müzakerenin kifayeti kabul ve reye vaz olundukta :

Cezanın infazı masrafları da dahil olmak üzere bütün masrafların mahkuma tahmil edilmesi Ceza Usul Muhakemeleri kanunun 407. maddesi sarahatı iktizasından olmasına, ahiren neşrolunan Harç Tarife Kanunun ile 2548 no'lu kanun hükümlerine nazaran hadisenin mahalli içtihat olmadığına topluluk ile 13.2.1935 gününde karar verildi.

Full & Egal Universal Law Academy