Yargıtay Asli Yetki Numara 8/2013 Dava No 2/2013 Karar Tarihi 31.10.2013
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay Asli Yetki Numara 8/2013 Dava No 2/2013 Karar Tarihi 31.10.2013
Numara: 8/2013
Dava No: 2/2013
Taraflar: Turgay Yeşilbaş ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve diğerleri arasında
Konu: Prohibition emri - Mahkumiyet ve cezaların iptal edilmesi ve sabıkanın silinmesi için prohibition emri talebi - Prohibition emrinin verilebileceği haller - Karşılıksız çek kesme ve düzeltme işlemlerini yerine getirmeme nedeniyle yargılanıp mahkum olma - Mahkemenin takdir ettiği para cezalarının ödenmesi - Yasal süre içinde istinaf dosyalanmadığından cezaların kesinleşmesi- Yargıtay, huzurlarında uygulanmasını önleyecekleri bir karar bulunmadığını ve istida gereğince emir verilmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Mahkeme: Asli/Yetki
Karar Tarihi: 31.10.2013

-D.2/2013
Yargıtay/Asli Yetki: 8/2013
Yüksek Mahkeme Huzurunda.

Mahkeme Heyeti:Şafak Öneri, Narin F. Şefik, Hüseyin Besimoğlu.

Müstedi: Turgay Yeşilbaş, Girne

-ile-

Müstedaaleyh: 1. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı vasıtasıyla,
- KKTC Başsavcılığı, Lefkoşa
2. KKTC Başbakanlığı vasıtasıyla KKTC
Başsavcılığı, Lefkoşa
3. Polis Genel Müdürlüğü vasıtasıyla KKTC
Başsavcılığı, Lefkoşa
4. Lefkoşa Polis Müdürlü-ğü vasıtasıyla KKTC
Başsavcılığı, Lefkoşa
5. KKTC Başsavcılığı, Lefkoşa.

A r a s ı n d a.

İstinaf eden namına: Kimse yok, tebliğ var.
Aleyhine istinaf edilen namına: Savcı İlter Koyuncuoğlu.

Müstedinin, Prohibiti-on emri ısdar edilmesi için yaptığı istidanın kararıdır.

--------------------

K A R A R

Şafak Öneri: İşbu Mahkemenin hükmü, Sayın Yargıç Hüseyin Besimoğlu tarafından okunacaktır.

Hüseyin Besimoğlu: Cyprus Craft Co. Ltd., Fasıl 113 Şirk-etler Yasası altında, MŞ08446 numara ile kurulmuş sınırlı sorumlu bir Limited şirkettir. Müstedi, konu şirketin hissedarı ve direktörüdür.

Müstedi, hissedarı ve direktörü olduğu Cyprus Craft Co. Ltd. tarafından verilmiş olan yetkiye istinaden, muhtelif t-arihlerde şirket adına 16 adet çek yaprağını tanzim ettikten sonra, imzalamak suretiyle tedavüle sürmüş, ancak şirket hesabında bu çek yapraklarının karşılığı olmadığından ilgili bankalar tarafından ödenmemişler ve söz konusu çek yaprakları mühürlenerek i-ade edilmişlerdir.

Cyprus Craft Co. Ltd.e ait 16 adet çek yaprağının, şirket hesabının yetersiz olmasından dolayı mühürlenip iade edilmesi üzerine yapılan şikayet sonucu, Müstedi aleyhine karşılıksız çek kesme ve düzeltme işlemlerini yerine getirmeme nede-niyle, Lefkoşa Kaza Mahkemesinde 581/05, 582/05, 583/05, 7636/06, 7637/06 8276/10 , 8277/10 ve 8275/10 sayılı ceza davaları ikame edilmiştir.

Müstedi, ceza davalarına konu suçlamaları kabul ettiği için, suçlu bulunup mahkum edilmiş ve muhtelif para cezala-rına çarptırılmıştır.

Müstedi takdir edilen para cezalarını ödemiş ve istinaf edilmediği için mahkumiyet kesinleştiğinden, bu mahkumiyetleri sabıka ile ilgili sicile işlenmiştir.

Müstedi 15.4.2013 tarihinde bu istidayı dosyalayarak, Lefkoşa Kaza Mahkem-esinin sözü edilen ceza davalarında, 2005- 2010 tarihleri arasında vermiş olduğu hükümlerin ve/veya emirlerin ve/veya kararların, verildikleri tarih itibarıyla kanunsuz oldukları nedeniyle ortadan kaldırılması ve/veya yok sayılması ve/veya içerik ve etkile-ri mahkumiyet ve cezalar itibarıyle iptal edilmesi ve/veya halen devam eden uygulamalarının ve/veya sabıka olarak yapılan kayıtların silinmesine dair prohibition emri talep etmiştir.

Prohibition emirnamesi, KKTC Anayasası'nın 151. maddesinin 3. fıkrasınd-a düzenlenmekte ve herhangi bir mahkeme veya yargı niteliğinde yetki kullanan herhangi bir makamın, yanlış bir kararının uygulanmasını önlemek için Yargıtay tarafından ısdar edilmektedir.
Prohibition emirlerinin ne gibi hallerde verilebileceği, Asli Yetk-i 8/78 sayılı kararda, sayfa 4 paragraf 4'de, aşağıda serdedildiği şekilde belirtilmiştir:

"Prohibition" yetki yokluğu veya yetki aşımı için çıkarılabileceği gibi, doğal adalet kurallarına uyulmadığı zaman da kullanabilir. Yetki yokluğu veya yetki eksikli-ği dosyadan
(on the face of the proceedings) açıkça görülebiliyorsa, "prohibition" emirnamesi
bir hak olarak çıkarılır. Bu gibi hallerde "prohibition" gecikme olsa bile, herhangi
bir zaman, hatta hükümden sonra bile, çıkarılabilir. Eğer yetki yokluğu ve-ya yetki eksikliği dosyadan açıkça görünmüyorsa, emirnamenin çıkarılması Mahkemenin takdirine bağlıdır. Mahkeme takdir hakkını kullanırken, emirnameyi talep etmekte gecikme olup olmadığını, gecikmenin ne kadar olduğunu ve diğer başka hususları dikkate alır-.

Müstedi, karşılığı olmayan çekleri keşide eden Cyprus Craft Co. Ltd şirketi olduğunu, çek hesaplarının bu şirkete ait olduğunu, çekleri şirketin verdiği yetkiye dayanarak imzaladığını, karşılığı çıkmayan çekler nedeniyle Fasıl 262 Poliçeler Yasası -altında sorumlu olmadığını, bu nedenle Lefkoşa Kaza Mahkemesinin ceza davalarında mahkumiyet ile ilgili verdiği kararların kanunsuz olduğunu, halen devam eden uygulamaların veya sabıka olarak yapılan kayıtların silinmesini talep etmektedir.

Olgul-ara göre; Müstedi aleyhine, Cyprus Craft Co. Ltd.e ait 16 adet çek yaprağı ile ilgili karşılıksız çek kesme ve düzeltme işlemlerini yerine getirmeme nedeniyle ilgili tarihte yürürlükte olan, Fasıl 262 Poliçeler Yasası altında dava getirilmiş, Müstedi bu ya-sal mevzuat gereğince yargılanıp suçlu bulunmuş ve mahkum edilmiştir.

Müstedi suçlu bulunup mahkum edildikten sonra, Mahkemenin takdir etmiş olduğu para cezalarını ödemiş, yasal süre içinde istinaf dosyalanmadığından cezalar kesinleşmiş ve bu mahkum-iyetler, sabıka olarak sicile işlenmiştir.

Görüleceği gibi; Müstedi, Mahkeme kararı üzerine cezaları ödemiş,istinaf edilmediği için mahkumiyetler sabıka olarak ilgili kayıtlara işlenmiştir. Başka bir anlatımla, Mahkeme kararı uygulandığı için süreç t-amamlanmıştır.

Huzurumuzda uygulanmasını önleyeceğimiz bir Mahkeme kararı bulunmamaktadır. Huzurumuzda uygulanmasını önleyeceğimiz bir Mahkeme kararı bulunmadığına göre, istida gereğince emir verilmesi de mümkün değildir.(Yargıtay/Asli Yetki 3/83 D. -1/84)

Huzurumuzda uygulanmasını önleyeceğimiz bir karar olmamakla birlikte, Müstedinin taleplerinin istida konusu olan kararların iptal edilmesi ve ortadan kaldırılması ile ilgili olduğunu görürüz. Alınan kararların iptali veya ortadan kaldırılmasına yön-elik işlemler için uygulanması gereken usul ise, Certiorari usulüdür. Müstedinin bu konu ile ilgili usulüne uygun yapılmış bir talebi de yoktur. Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet kararları sonrasında, usule uygun kaydedilen sabıkaların, Prohib-ition emirnamesi ile ortadan kaldırılmaları mümkün değildir.

Yukarıda söylenenler ışığında, Müstedi istidasında başarılı olamadığı için, istidası iptal edilir.





Masrafları Müstedi ödeyecektir.




Şafak Öneri Narin F. Şefik - Hüseyin Besimoğlu
Yargıç Yargıç Yargıç


31 Ekim, 2013











5






Full & Egal Universal Law Academy