Yargıtay Aile Dairesi Numara 8/2012 Dava No 3/2013 Karar Tarihi 11.10.2013
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay Aile Dairesi Numara 8/2012 Dava No 3/2013 Karar Tarihi 11.10.2013
Numara: 8/2012
Dava No: 3/2013
Taraflar: Mehmet Sıdık Kansu n/d Sıdık Kansu ile Nufus Baş Yazmanı ve Nüfus Kayıt Dairesi Müdürü arasnda
Konu: İsim değişikliği - Yetki -TCde değiştirdiği isminin KKTCde kaydı istemi ile dav açma - Alt Mahkemenin, isim değişikliği konusunda yetkili merciin Nufus Baş yaznmanı olduğu, Aile Mahkemesinin meseleye bakma yetkisi olmadığı nedeniyle istidayı reddi - Ret kararının istinafı - İstinafın reddi.
Mahkeme: Yrg/aile
Karar Tarihi: 11.10.2013

-D. 3/2013 Yargıtay/Aile/Hukuk No: 8/2012
(Lefkoşa Aile Genel İstida No: 1/2012)

YÜKSEK MAHKEME HUZURUNDA.

Mahkeme Heyeti: Şafak Öneri, Narin F.Şefik, Hüseyin Besimoğlu.

İstinaf eden: Mehmet Sıdık Kansu n/d Sıdık Kansu, Demak Apa-rtmanı Kat 3, Daire 6, Çağlayan, Lefkoşa
(Müstedi)

ile

Aleyhine istinaf edilen: 1- Nüfus Baş Yazmanı ve Nüfus K-ayıt Dairesi Müdürü, Lefkoşa
2- KKTC Başsavcısı, Lefkoşa
(Müstedialeyh)

A r a s ı n d a.

İstinaf eden namına: Avukat Kezban İnce
Aleyhine istinaf edilen: Savc-ı Meryem Beşoğlu.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Düriye Elkıran'ın 1/2012 sayılı davada 19/10/2012 tarihinde verdiği karara karşı, Müstedi tarafından yapılan istinaftır.

-----------

K A R A R


Şafak Öneri:TC ve KKTC vatandaşı olan müstedi, Tü-rkiye'de Diyarbakır - Ergani ilçesi, Saray Mahallesi nüfusuna kayıtlı olan ismi Sıdık'ı, TC Mersin 2. Asliye Hukuk Mahkemesinden temin ettiği E.2006/397, K.2006/501 sayılı 22/8/2006 tarihli karar ile "Mehmet Sıdık" olarak değiştirdikten ve/veya düzelttirdi-kten sonra Lefkoşa Aile Mahkemesinde 1/2012 sayılı istidayı dosyalayarak, bu kararın tanıma ve tenfizini, keza KKTC'de doğum kütüğündeki isminin Mehmet Sıdık olarak düzeltilmesi için bir emir talep etti.


İstidayı dinleyen Alt Mahkeme, isim değişikliği k-onusunda yetkili merciin Nüfus Baş Yazmanı olduğu, Aile Mahkemesinin
meseleye bakma yetkisi olmadığı gerekçesi ile istidayı reddetti.
Aile Mahkemesinin, talep edilen emirleri vermeye yetkili olduğunu iddia eden müstedi, Alt Mahkeme kararının hatalı olduğu-nu ileri sürerek, huzurumuzdaki istinafı dosyaladı.

Müstedi, KKTC Nüfus Baş Yazmanlığında kayıtlı ismi olan "Sıdık" isminin önüne, "Mehmet" isminin getirilmek suretiyle isim değişikliği yapılmasını talep etmektedir.

TC Mahkemelerinde verilen nihai nit-elikli bir kararın, KKTC'de tanınmasında uygulanacak usul, 22/1988 sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hukuki, Ticari ve Cezai Konularda Adli Yardımlaşma, Tanıma ve Tenfiz, Suçluların Geri Verilmesi ve Hükümlülerin Nakli Sözleşmesi- (Onay) Yasası'nın 13(d) maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, "Tanıma kararı talepte bulunulan Devletin kanununa göre yetkili kılınan mahkeme tarafından verilir. Uygulanacak usul hükümleri de talepte bulunulan Devletin kanununa tabidir."

Aile Mahk-emelerinin kazai yetkisi, 9/1976 sayılı Mahkemeler Yasası'nın 32(1) maddesine göre kişi ve aile hukuku (ahvali şahsiye) ve dini konular ile ilgili hukuk davalarını kapsamaktadır.
Ahvali şahsiye konuları, isim değişikliği meselelerini kapsamadığından, isim -değişikliği ile ilgili konular "ahvali şahsiye" başlığı altında Aile Mahkemesinin yetkisi dahilinde değildir. (Bak: Yargıtay Aile Hukuk 2/2005)


Yukarıdakiler ışığında, Alt Mahkemenin yetkisizlik kararı hatalı olmadığından, istinaf red ve iptal edilir. İ-stinaf masrafları, istinaf eden tarafından ödenecektir.




Şafak Öneri Narin F. Şefik Hüseyin Besimoğlu Yargıç Yargıç Yargıç

11 Ekim 2013-











2






Full & Egal Universal Law Academy