Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2013/15788 Esas 2015/11668 Karar
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay
Dairesi: 9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15788
Karar No: 2015/11668
Karar Tarihi: 24.03.2015

9. Hukuk Dairesi         2013/15788 E.  ,  2015/11668 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA :Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 24/03/2015 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat ... geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi .... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin işverence haksız feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile hafta tatili, fazla çalışma ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddine,
2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davalı tarafından davacıya ödendiği savunulan 15.000,00 TL nin mahsup edilip edilmeyeceği noktasında toplanmaktadır.
Somut olayda, davacının iş akdinin işverence haksız feshedildiğini ileri sürdüğü, işverenin ise davacının işvereni ibra ettiğini savunduğu ve toplam 15. 000,00 TL ödeme içeren, davacının imzası bulunan 7 adet ödeme makbuzu sunduğu anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında ödeme borcunu sona erdiren bir işlem olduğundan, dosyada bulunan ödeme makbuzlarının gerekirse aslı istenerek, davacıya sorulup sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken bu ödeme belgeleri değerlendirilmeden karar verilmesi hatalıdır.

3-Davalı süresinde ıslaha karşı zamanaşımı itirazında bulunduğu halde, davalının ıslaha karşı yaptığı zamanaşımı itirazının değerlendirilmemesi hatalıdır.
4-Davacının alacaklarına hükmedilen miktarların net mi, yoksa brütmü olduğunun kararda gösterilmemesinin infazda tereddüde yol açacağının düşünülmemesi de isabetsizdir.
F)SONUÇ:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 1.100.00 TL.duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24/03/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

Full & Egal Universal Law Academy