Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/21094 Esas 2015/20235 Karar
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay
Dairesi: 7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/21094
Karar No: 2015/20235
Karar Tarihi: 22.10.2015

(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/21094 E.  ,  2015/20235 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi


Mahkemesi :İş Mahkemesi
Av. ...
Dava Türü : Alacak


YARGITAY İLAMI

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
2-Davacı, eleman fazlalığı gerekçe gösterilerek işten çıkartılmak istendiğini, çalışmakta direnince hakaret edilerek işten çıkarıldığını ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti alacağının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı, işyerinde montaj bölüm sorumlusu tarafından yapılan denetimde davacının davalı şirket olanaklarını kullanarak başka bir firmaya kalıp yaptığının tespit edildiğini, yazılı savunmasında başka firmaya ait kalıbı kimseden izin almadan paydos saatlerinde davalı işyerinde yaptığını kabul ettiğini, sadakat yükümlülüğü ihlale uğradığından davacının iş sözleşmesinin İş Kanununun 25/2. maddesine göre feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, dosyada fesih sebeplerine ilişkin somut bir delile rastlanmadığı gibi iddia edilen eylem nedeni ile davalı işyerinin işletmesel faaliyetinin zarar görmediği de anlaşıldığından, davacının iş akdinin haklı olarak fesih edilmediği ve davacının kıdem ile ihbar tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilip noktasında toplanmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır
Somut olayda, davacının mesai saatleri içinde davalı işyerinde başka bir firmaya kalıp yaptığının denetim sırasında belirlendiği ve davacının da, paydos saatleri dahilinde işyerinin parçalarını kullanmaksızın başka bir firmanın kalıbını yaptığını, özellikle işletme müdürünün haberi olmadığını yazılı savunması ile doğruladığı anlaşıldığından davacının doğruluk ve bağlılığa aykırı eylemi nedeniyle iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiği kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 22.10.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

















Full & Egal Universal Law Academy