Yargıtay 5.Hukuk Dairesi 2020/6731 Esas 2021/1336 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 5.Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/6731
Karar No: 2021/1336
Karar Tarihi: 15.02.2021

MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi



Taraflar arasındaki 4650 sayılı Kanunla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesine dayanan kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne ilişkin verilen ilk derece mahkemesinin kararına karşı davalı vekilince yapılan istinaf başvurusunun esastan reddi ile, davacı idare vekilinin istinaf başvurusu üzerine ... Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesince istinaf isteminin davalı yönünden esastan reddine, davacı idare yönünden ise kabulü ile HMK'nun 353/1-b-3 maddesi uyarınca esas hakkında yeniden karar verilmesine dair yukarıda gün ve sayıları yazılı kararının Yargıtay'ca incelenmesi taraf vekillerince verilen dilekçeler ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

- K A R A R -

Dava, 4650 sayılı Kanunla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesine dayanan kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili istemine ilişkindir.

İlk derece mahkemesince davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karara karşı, davalı vekilince yapılan istinaf başvurusunun esastan reddi, davacı idare vekili tarafından yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile ... Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesince değerlendirme yılı il tarım müdürlüğü masraf cetveli doğrultusunda resen hesap yapılması suretiyle yeniden esas hakkında hüküm kurulmuş, karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.

Arazi niteliğideki ... ili ... mahallesi 156 ada 1 parsel sayılı taşınmazın net geliri esas alınarak değer biçilmesinde yöntem itibariyle bir isabetsizlik görülmemiştir.

Bu nedenle davacı idare vekilinin tüm, davalı vekilinin ise aşağıdaki bent dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak;

Münavebe ürünü olarak alınan silajlık mısır, fiğ, şekerpancarı, buğday, turşuluk hıyarda Türkiye ortalamasına göre üretim masraflarının brüt gelirin 1/3'ü oranında olması gerekirken, bu şekilde kabulün doğru olmadığı gerekçesi ile hesap yapılarak eksik bedel tespiti,

Doğru görülmemiştir.

Davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan, hükmün açıklanan nedenle HMK 371 md gereğince BOZULMASINA, davalıdan peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde iadesine ve davacı idareden peşin alınan temyiz harcı ile tarafların temyize başvurma harçlarının Hazineye irad kaydedilmesine, 15/02/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Full & Egal Universal Law Academy