Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2016/4824 Esas 2019/1974 Karar
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay
Dairesi: 23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4824
Karar No: 2019/1974
Karar Tarihi: 15.05.2019

23. Hukuk Dairesi         2016/4824 E.  ,  2019/1974 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasındaki tespit ve iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacılar vekili, müvekkillerinin davalı kooperatifin ortakları olduğunu, ortaklığa kabul edildikleri tarihten beri ortaklığın taraflarına yüklediği tüm sorumlulukları yerine getirdiklerini, müvekkillerinin davalı kooperatife 2011 yılı fındık ürünlerinin teslim alınması için başvurduklarını ancak ürünlerinin teslim alınmadığını, sözlü başvurular dikkate alınmadığından müvekkillerinden bir kısmının yazılı başvuruda bulunduğunu, davalı kooperatifin kuruluş amacına aykırı davranarak ve geçerli olmayan sebeplerle ürünü teslim almayarak kuruluş sözleşmesini ihlâl ettiğini ileri sürerek, 2011 yılı fındık mahsullerinin davalı tarafça teslim alınmadığının tespiti ile teslim alınma taleplerinin reddine dair 29.06.2012 tarihli kararın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, 2006 yılı ürün borcundan dolayı bir kısım ortaklarca açılan itirazın iptali davalarının kooperatif aleyhine sonuçlandığını, kooperatifin tüm mal ve alacaklarına haciz konulduğunu, faaliyetlerinin hukuki ve fiili olarak durdurulduğunu, fındık alımı yapmasının imkânsız hale geldiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece davanın reddine dair verilen karar Dairemizin 2014/988 Esas, 2014/2994 Karar sayılı ilamıyla davalı kooperatifçe teslim alınmadığının tesbiti talebiyle ilgili mahkeme kararında hiç bir gerekçeye yer verilmediği ve kooperatifin mahsul alımı yapılmamasına ilişkin yönetim kurulu kararı alması doğru olmadığından, bu istem yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur. Mahkemece bozmaya uyularak davalı kooperatifçe bazı ortakların 2011 yılı ürününün alındığı, davalı kooperatifin 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 23. maddesindeki eşitlik ilkesine uygun olarak mali durumunu gözeterek, bir çözüm bulması gerektiği halde eşitlik ilkesini zedeleyecek şekilde bir kısım üyelerin ürünlerini teslim alması ve ortaklardan 2011 yılı mahsul alımı yapılmamasına ilişkin yönetim kurulu kararı alması doğru olmadığı gerekçesiyle davacının 2011 yılı fındık mahsullerinin davalı tarafça teslim alınmadığının tespitine ve 29.06.2012 tarihli genel kurul kararının iptaline karar verilmiştir.
Kararı davalı kooperatif vekili temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin dışında kalan temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.
2-Davacı tarafından iptali istenen karar kooperatif yönetim kurulu kararıdır. Mahkemece maddi hata ile genel kurul kararı ibaresi yazılmıştır. Kararın bu nedenle bozulması gerekmiş ise de yapılan bu yanlışlığın yeniden yargılamayı gerektirmeyeceği, bu nedenle kararın hüküm kısmının 1. bendindeki "Genel kurul" ibaresinin çıkartılıp yerine "Yönetim kurulu" ibaresi yazılarak hükmün bu şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin aşağıdaki bendin dışında kalan temyiz itirazlarının reddine (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm kısmının 1. bendindeki "Genel kurul" ibaresinin çıkartılıp yerine "Yönetim kurulu" ibaresi yazılarak hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde kendisine iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 15.05.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.












Full & Egal Universal Law Academy