Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2011/13193 Esas 2013/469 Karar
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay
Dairesi: 17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/13193
Karar No: 2013/469
Karar Tarihi: 23.01.2013

17. Hukuk Dairesi         2011/13193 E.  ,  2013/469 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davacılar vekili, davalı ... şirketi vekili ve diğer davalılar ... ve ......Şti vekili tarafından ayrı ayrı temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-KARAR-
Davacılar vekili dava dilekçesinde, müvekkillerinin oğlu ve kardeşleri olan.... ve ....'ın, davalıların sürücüsü, işleteni ve zorunlu mali mesuliyet sigortacısı oldukları aracın sebebiyet verdiği kazada hayatlarını kaybettiklerini ileri sürerek fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmak suretiyle davacılar ... .., ...i ve ...'nin her biri için ....250 TL olmak üzere ....000 TL destekten yoksun kalma tazminatın davalılardan, tüm davacılar için toplam 75.000 TL manevi tazminatın ... şirketi dışındaki davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı ... şirketi vekili cevap dilekçesinde, davacıların tüm maddi zararlarının müvekkili tarafından dava öncesinde karşılandığını, bu nedenle müvekkilinin sorumluluğunun sona erdiğini ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Davalılar ... ve ...... Ltd.Şti. vekili cevap dilekçesinde, kazanın meydana gelmesinde asli kusurun müteveffaların içinde bulunduğu araç sürücüsünde olduğunu ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan delillere göre; davanın kısmen kabulü ile davacı ... için 727,... TL, davacı ... için 853,03 TL, davacı ...

için 609,07 TL, davacı ... için 315,37 TL maddi tazminatın tüm davalılardan, davacılar .....ve ..... için ayrı ayrı ....000 TL, diğer davacıların her biri için ayrı ayrı ....000 TL olmak üzere toplam ....000 TL manevi tazminatın davalılar ... ve ....ı Ltd.Şti.'nden müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiş; hüküm, davacılar vekili, davalı ... şirketi vekili ve diğer davalılar ... ve .... Ltd.Şti vekili tarafından ayrı ayrı temyiz edilmiştir.
Mahkemece toplanıp değerlendirilen delillere, özellikle, ceza yargılaması sırasında alınan ve kesinleşen bilirkişi raporundaki kusur dağılımının oluşa ve dosya içeriğine uygun bulunması sebebiyle mahkemece benimsenmesinde ve uzman bilirkişice düzenlenen tazminata ilişkin raporun hükme esas alınmasında, ayrıca manevi tazminatın takdirinde B.K.nun 47.maddesindeki özel haller dikkate alınarak hak ve nesafet kuralları çerçevesinde hüküm kurulmuş olmasında bir usulsüzlük bulunmamasına göre davacılar vekili, davalı ... şirketi vekili ve diğer davalılar ... ve ..... Ltd.Şti vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 384,... TL fazla alınan peşin harcının temyiz eden davacılara geri verilmesine, aşağıda dökümü yazılı ....061,84 TL kalan onama harcının temyiz eden davalılar ... .... Türk ... AŞ. ve .... Şti. AŞ.'den alınmasına ....01.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy