Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/32624 Esas 2016/5148 Karar
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay
Dairesi: 13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/32624
Karar No: 2016/5148
Karar Tarihi: 22.02.2016

13. Hukuk Dairesi         2015/32624 E.  ,  2016/5148 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Davacı, davalı spor kulübü ile Profesyonel Futbolcu sözleşmesi imzalandığını, sözleşmeye göre; 3.820,64 TL asgari ücret,18.750 TL maç başı ücret ile sözleşmeye ek olarak peşinat ücreti karşılığı 6.000 TL bedelli bono olmak üzere toplam 28.570,64 TL alacağının bulunduğunu ileri sürerek; 22.570,64 TL kısmın maç başı alacağı yönünden dava tarihinden, asgari ücret yönünden sözleşme bitiş tarihinden itibaren yasal faizi ile,6.000 TL bono bedelinin bono vade tarihinden itibaren avans faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece davanın kısmen kabulü ile, 28.557,00.-TL nin ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacı, dava dilekçesinde sözleşmeye dayalı olarak 28,570,64 TL’nin tahsilini talep etmiş, mahkemece, davanın kısmen kabulü ile; 28.557 TL alacağın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davalı lehine 1.500 TL maktu vekalet ücretine hükmedilmiştir. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 13. maddesine göre; “(1) Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde gösterilen hukuki yardımların konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, davanın görüldüğü mahkeme için Tarifenin İkinci Kısmında belirtilen maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla (yedinci maddenin ikinci fıkrası, dokuzuncu maddenin birinci fıkrasının son cümlesi ile onuncu maddenin son fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla) Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir.
(2) Ancak hükmedilen ücret kabul veya reddedilen miktarı geçemez.” Buna göre;reddedilen 13,64 TL lik kısım için yargılama sırasında kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına 13,64 TL vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken 1.500 TL maktu vekalet ücretine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
3-6100 sayılı HMK.nun 297/2. maddesinde "...hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir" denilmek suretiyle, mahkeme hükmünde bulunması gereken hususlar belirtilmiş bulunulmaktadır. Anılan yasa hükmü uyarınca kararın hüküm kısmının açık ve şüphe uyandırmayacak şekilde yazılması gerekli ve zorunludur. Temyize konu mahkeme kararının incelenmesinde hüküm kısmında, hükmedilen miktarın ödeme tarihinden itibaren faizi ile tahsiline karar verilmiş, ancak ödeme tarihleri belirtilmemiştir. Öte yandan kararın gerekçesinde de ödeme tarihleri gösterilmemeştir. Hal böyle olunca faizin başlangıç tarihinin karar yerinde açık ve tereddütsüz olarak gösterildiğinden söz edilemeyeceği gibi, hüküm bu haliyle infazda tereddüt uyandıracak niteliktedir. Bahsi geçen bu husus ise az yukarıda değinilen yasa hükmüne aykırıdır. Mahkemece faizin başlangıç tarihinin açık ve şüphe uyandırmayacak biçimde karar yerinde gösterilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle; davacının ve davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, temyiz olunan kararın (2) numaralı bent uyarınca davacı yararına, (3) numaralı bent uyarınca davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan 27,70 TL harcın istek halinde davacıya, 487,69 TL harcın davalıya iadesine, 22/02/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy