Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34, 134, 166) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 3, 4, 43, 45)
E.2013/84
K.2013/505
T. 12.07.2013
Şikâyetli avukat hakkında emeklilik aylığından kesilen sosyal güvenlik destek primi ile ilgili … İş Mahkemesi’nin 2006/488 Esasında açılan alacak davasının 09.07.2008 tarihinde kabul ve … İcra Müdürlüğü’nün 2010/7161 Esas sayılı doyası ile tahsil edilmesine karşın ödeme yapılmadığı, Avukatlık Kanunu 34, 134, 166 ve TBB Meslek Kuralları 3, 4, 43, 45. Maddelere aykırı davranıldığı iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikâyetli avukat savunmalarında özetle; Vekâletname 400TL avans aldığını, 12.07.2006 tarihinde … İş Mahkemesi’nin 2006/488 Esasında dava açtığını, davanın 1.511.00 TL üzerinden lehe sonuçlanarak … İcra Müdürlüğü’nün 2010/7161 Esas sayılı doyası ile takibe koyduğunu, yargı giderleri, faiz ve avukatlık ücretleri dahil 2.700.00 TL tahsil ettiğini, Şikâyetçinin tahsil edilen paradan sadece 180.00 TL ücret vermek ve bakiyeyi almak istediğinde Avukatlık Kanunu 166. Madde gereği hapis hakkını kullanarak parayı uhdesinde tuttuğunu ve ödeme yapmadığını, yasal bir hak kullanmış olması nedeniyle cezalandırılmaması gerektiğini savunmuştur.
İncelenen dosya kapsamından 2.700.00 TL tahsil ve hapis hakkı kullanılarak hiçbir ödeme yapılmadığı Şikâyetli avukatında kabulü ile tartışmasızdır.
Avukatlar özen ve doğruluk kurallarına göre hareket etmek, kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde sadakatle davranmak mesleğin itibarını sarsacak her türlü davranıştan kaçınmak zorundadır.
Disiplin kovuşturmasına konu eylemle ilgili yasal düzenleme;
Avukatlık Kanunun 34. Maddesi, “ Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler ”
Avukatlık Kanununun 166. maddesi; “Avukat, müvekkili tarafından verilen veya onun namına aldığı malları, parayı ve diğer her türlü kıymetleri, avukatlık ücreti ve giderin ödenmesine kadar, kendi alacağı nispetinde elinde tutabilir.” hükmünü içermektedir.
TBB. Birliği Meslek Kurallarının 3. maddesi “Avukat mesleki çalışmasını ve kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde ve işine tam bir sadakatle yürütür”
TBB. Meslek Kurallarının 4. maddesi “Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır.”
TBB. Meslek Kurallarının 43 maddesi, “Müvekkil adına alınan paralar ve başkaca değerler geciktirilmeksizin müvekkile duyurulur ve verilir. Müvekkili ile ilgili bir hesap varsa, uygun sürelerle durum yazıyla bildirilir.”
TBB. Meslek Kurallarının 45 maddesi, “Avukat “hapis hakkını alacağı ile oranlı olarak kullanabilir.” hükümleridir.
Avukatın alacağından dolayı hapis hakkını kullanabilmesi için hapis hakkının kullanıldığı hususunun iş sahibine yazılı olarak bildirilmesi, ayrıca iş sahibi adına tahsil ettiği para ile hangi işlerden ötürü, ne miktar da alacağı olduğunu gecikmeksizin müvekkiline duyurması gerekmektedir. Ayrıca avukat Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 43. Maddesine göre aldığı paraları ve başkaca değerleri geciktirmeksizin iş sahibine duyurmak ve vermekle yükümlüdür.
Avukatlık Yasası 166/1. maddesinde düzenlenen hapis hakkını kullanabilmesi için iş sahibi adına tahsil ettiği parayı geciktirmeksizin ve yazılı olarak bildirmekle birlikte, üstlenilen işin parasal değeri ile orantılı olmayan düzeyde, olayımızda olduğu gibi tahsil edilen alacağın tamamı üzerinde orantılı olmayan düzeyde kullanılmış ve herhangi bir yazılı ücret sözleşmesi de sunulmamış olması karşısında savunmaya itibar olanağı yoktur.
Bu nedenlerle eylemin disiplin suçu olduğuna ilişkin hukuksal değerlendirme ve takdir olunan cezada hukuka aykırılık görülmemiş kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak Şikâyeti avukat M.A.G.’ün itirazının reddine, … Barosu Disiplin Kurulu’nun “Kınama Cezası Verilmesine” ilişkin kararın ONANMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy