Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 49) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği m. 20) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 20) 
E: 2005/127
K: 2005/204
T: 25.06.2005
İtirazın süresinde yapıldığı anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp, düşünüldü:
Şikayetli Avukatın, 11.11.2003 günü Ankara 5. İcra Müdürlüğünde, icra işlemleri yaparken türbanlı olarak görüldüğü, iki avukat ve bir icra müdürlüğü görevlisinin düzenlediği tutanakla tespit edilmiş ve Baro Başkanlığına bildirilmiş olduğundan, açılan disiplin kovuşturması sonunda Baro Disiplin Kurulunca eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikayetli Avukat savunmasında, türbanlı olarak Ankara 5. İcra Dairesinde bulunduğunu, ancak icra dosyalarında işlem yapılmadığını, bir arkadaşını beklediğini, tutulan tutanağın geçersiz olduğunu savunmuştur.
Dosya içinde bulunan 11.11.2003 tarihli tutanak incelendiğinde, Şikayetli avukatın türbanlı olarak Ankara 5. İcra Müdürlüğünde takriben 15 adet icra dosyalarına talep açtığının iki avukat ve bir icra müdürlüğü görevlisince düzenlenen tutanakla tespit edildiği görülmüştür.
Avukatlık Yasasının 49, Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin 20 ve TBB Meslek Kurallarının 20. maddelerine göre, avukatların mahkemelere Türkiye Barolar Birliğinin belirttiği resmi kılıkla çıkmaları, mesleğe yarışır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yapmaları zorunludur.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın 8. Dairesinin bu konuda verdikleri kararlar da içerik olarak, Avukatlık Yasası ve Avukatlık Kanunu Yönetmeliği ile Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarını doğrulamaktadır.
Bu nedenle, Şikayetlinin eylemi Avukatlık Yasasının 49, Avukatlık Kanunun Yönetmeliğinin 20 ve TBB Meslek Kurallarının 20. maddelerine aykırı olduğundan, savunmasına itibar edilmemiş ve Baro Disiplin Kurulunca yapılan değerlendirmede hukuksal isabetsizlik görülmediğinden kararın onanması gerekmiştir.                                                                                               
Sonuç olarak, itirazın reddiyle, Ankara Barosu Disiplin Kurulunun "kınama" cezası verilmesine ilişkin kararın ONANMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy