Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34, 134) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 5, 17)
E. 2012/818
K. 2013/375
T. 22.06.2013
Şikâyetli avukat hakkında, … Asliye Hukuk Mahkemesinin 2003/275 esas sayılı davasının 20.12.2006 tarihli duruşmasında mahkemeye sunduğu reddi hakim dilekçesinde “ müşteki hakimin kendisine karşı siz kimsiniz, necisiniz? Ben yorucu bir keşiften çıktım, bir de ciddiyetine gelince sizin gibi bir adamla karşılaşıyorum. Sana hesap mı 'vereceğim? Zaten yorgunum benim asabımı bozma. Sen kaç yıldır bu işi yapıyorsun? Bir şey bildiğin yok, akıllıca konuşmuyorsun bana el kol hareketi yapma. ..gidip istediğine şikâyet edersin. Adalet Bakanlığı bakanlık olsaydı bana personel verirdi. Öyle hukuk devleti diyerek de slogan atmayın.”' şeklinde sözler söylediğini, yine aynı dilekçede müşteki hakimin, "mahalle kabadayısı üslubuyla, Yargıçlık mesleğinin gerektirdiği vakardan uzak olup, sayın yargıç oldukça terbiye dışı bir edayla.” şeklinde ifadeler kullandığı iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikâyetli avukat soruşturma ve kovuşturma aşamalarında savunma vermemiş 31.07.2012 günlü itiraz dilekçesinde özetle; Kullandığı sözlerin şikâyet dilekçesinde olması nedeniyle zorunlu olarak yazıldığını, taşkın yakınma niteliğinde olduğunu, disiplin cezası ile ifade özgürlüğünün kısıtlandığını savunmuş cezanın kaldırılmasını talep etmiştir.
İncelenen dosya kapsamından Şikâyetli Avukat hakkında … 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24.11.2011 gün ve 2007/199 Esas 2011/287 Karar sayılı kararıyla 5237 sayılı TCK 125/3-a 62 maddeleri uyarınca neticeten 10 ay hapis cezası ile cezalandırıldığı ve hükmün açıklanmasının ertelenmesine karar verildiği kararın kesinleştiği görülmektedir.
Şikayetli Avukat dilekçede söylediği sözler ile, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 5. maddesinde yazılı, “ Avukat yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır ” hükmüne aykırı davranmıştır.
Baro Disiplin Kurulunca eylemin disiplin suçu oluşturduğuna ilişkin hukuksal değerlendirme isabetli bunmuş ve itirazın reddi ile kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak Şikâyetli avukat … … ‘nun itirazının reddine, … Barosu Disiplin Kurulu’nun “Uyarma Cezası Verilmesine” ilişkin kararın ONANMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy