Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 93)
E. 2012/857
K. 2013/386
T. 21.06.2013
Şikâyetli avukat hakkında Tedaş’a karşı şikâyetçinin açmış olduğu … İdare Mahkemesi’nin 2008/242 Esas, … İdare Mahkemesinin 2008/458 Esas, … İdare Mahkemesi’nin 2008/856 Esas ve … İş Mahkemesi’nin 2009/355 Esas ile görülen davalarda barosuna bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikâyetli avukat kamu avukatı olduğunu davalara zorunlu olarak katıldığını bu nedenle bildirim yükümlülüğü olmadığımdan hakkındaki disiplin cezasının kaldırılmasını istemiştir.
İncelenen dosya kapsamından … Barosu Yönetim Kurulunun dört üyenin disiplin kovuşturması açılması, dört üyenin karara karşı oy kullanmaları ve üç üyenin katılmadan karar verildiği görülmektedir.
Baro Yönetim Kurulunun, Şikâyetli Avukat hakkında “Disiplin Kovuşturması Açılmasına” ilişkin 04.02.2011 tarihli kararı altında üç üyenin katılmadığı yazılıdır. Kurul seki üyenin katılımı ile toplanmıştır. Avukatlık Yasasının 93/2 maddesi “Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır” şeklinde olduğundan, on bir üyeli Baro Yönetim Kurulu da toplantı yeter sayısı yerindedir.
Ancak toplantıya iştirak eden sekiz üyeden dördü Şikâyetli Avukat hakkında disiplin kovuşturması açılmasını kabul etmişler diğer dört üye ise bu karara karşı oy kullanmışlardır. Avukatlık Yasasının 93/2 maddesi “Yönetim Kurulu.... üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verir” hükmünü içerdiğinden Yönetim Kurulunun vereceği disiplin kovuşturmasının açılması veya açılmamasına dair kararın üye tam sayısı olan en az 6 oyun disiplin kovuşturması açılması yönündeki katılımı ile verilmiş olması gerekmektedir. Baro Yönetim Kurulu ise bu hükme aykırı olarak Şikâyetli Avukat hakkında Disiplin Kovuşturması Açılmasına sadece dört üyenin kabulü ile karar vermiş bulunmaktadır.         
Yönetim Kurulunun kararı yasaya aykırı verilmiş olmakla, yok hükmünde olup,  Yönetim kurulu kararı da dahil, daha sonra yapılmış tüm işlemler geçersizdir. Bu nedenle, Şikâyetli hakkındaki “Disiplin Kovuşturması Açılmasına” ilişkin Yönetim Kurulu kararı Avukatlık Yasasının 93/2 maddesine aykırı ve yok hükmünde olduğundan, Şikâyetli hakkında tayin olunan disiplin cezasının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.
Sonuç olarak, Şikayetçi ve Şikâyetli Avukatların itirazlarının kabulü ile … Barosu Disiplin Kurulu tarafından tayin olunan “Uyarma Cezası Verilmesine” ilişkin kararın BOZULMASINA, dosyanın gereği için Barosuna İADESİNE, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy