Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 157)
E: 2003/153
K: 2003/266
T: 12.9.2003
Baro Disiplin Kurulunun Şikayetli Avukatın uyarma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin 04.11.1999 günlü 1999/4 Esas, 1999/3 Karar sayılı kararı, Şikayetli Avukatın itirazı üzerine TBB Disiplin Kurulunun 19.02.2000 günlü, 1999/146 Esas, 2000/19 Karar sayılı kararı ile onanmış ve kesinleşmiştir.
Şikayetli Avukatın Ordu Barosunu hasım göstererek, açmış olduğu uyarma cezasının iptali ile ilgili idari dava sırasında, Baro Disiplin Kurulu dosyayı yeniden ele alarak uyarma cezasının karar kesinleşinceye kadar sicilden silinmesine karar vermiştir.
Şikayetli Avukatın İdare Mahkemesinde açmış olduğu davanın reddinden sonra Baro Disiplin Kurulu bu kez itiraza konu yapılan 24.12.2002 günlü 2002/2 Esas, 2003/1 Karar sayılı "Daha önce Şikayetli Avukat hakkında tayin edilen uyarma cezası ile ilgili kararın uygulanmasına" karar vermiştir.
Avukatlık Yasasının 157.maddesi hükmüne göre TBB Disiplin Kurulunun Uyarma, Kınama ve Para Cezasına ilişkin kararları kesin olup, Bakanlığın onayına tabi değildir. Sözü edilen cezaların "kesin" olduğunun belirtilmesi Adalet Bakanlığının onayına tabi olmadığı anlamındadır. Bu tür cezalara ilişkin kararlar için de idari yargı yolunun açık olduğu tartışmasızdır.
İdare Mahkemesi nezdinde iptal davası açılmış olması, "Uyarma" cezasının sicilden silinmesini gerektirmez. Silme işlemi, ancak, idari yargılama sonunda iptal karan verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi halinde mümkündür ve gereklidir.
Bu nedenle, Baro Disiplin Kurulunca, idari yargıda dava açılması aşamasında disiplin cezasının sicilden silinmesi yasaya aykırı ve yanlış bir işlemdir.
İtiraz konusu olayda, İdare Mahkemesi sonuçta davayı reddettiğinden, yapılan yanlışlığın düzeltilmesine gerek görüldüğü ve bu kez cezanın uygulanmasına karar verildiği anlaşılmaktadır. Başka bir deyişle, Baro Disiplin Kurulu, önceki aşamada cezayı sicilden silmek suretiyle yapılan yanlış işlemden geri dönmüş ve bu cezanın uygulanmasına karar vermiştir. Bu durum karşısında kesinleşmiş cezanın uygulanması gerektiğinden, karara karşı itiraz yolu da açık değildir.
Sonuç olarak, "Uyarma" cezası kesinleşmiş ve kesinleştiği tarihten itibaren de uygulanabilir nitelik kazanmış bulunduğundan, Kurulumuzca HERHANGİ BİR KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy