Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(AİHS m. 10) (1136 S. K. m. 34, 134) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 5, 27)
E. 2013/64
K. 2013/499
T. 13.07.2013
Şikâyetli avukat hakkında … Barosu Yönetimi’nin CMK nöbet sistemi ile ilgili “baronet” uygulamasına yönelik çalışmalarını Facebook sitesinde “…r Barosu baronet uygulaması bir dayatmadır ve sadece birkaç kişi talepte bulundu diye (talep de yok o da ayrı bir kolpa zaten) tüm sistemdeki avukatlara bu uygulanamaz. Bu konuya duyarsız kalmayalım” sözleriyle TBB Meslek Kurallar 5 ve 27/1 maddelere aykırı davrandığı iddiası ile açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülmeyerek disiplin cezası tayin edilmemiştir.
Şikâyetli avukat Baro Yönetiminin düzenlediği CMK Komisyonu başkanı … … … ve Baro Başkanı … …’in sorulara cevap veremediğini, talep olmadığı halde baronet sitemine geçilmek istendiğini “kolpa” sözcüğünün hakaret içerikli olmadığını “fırsat, uygun durum”, “bir amaca ulaşmak için olağandışı” anlamlarında kullanıldığını, AİHS’nin 10. maddesi uyarınca “kamu yararına sorunlar konusunda yurttaşların görüş bildirmeleri cezai ve diğer yaptırımlarla korkutarak isteksiz kılınmaktan sakınmak gerektiğinin altını çizerek, herkes için kıymetli olanı düşünce açıklama özgürlüğü olduğunu hatırlatmıştı” cümlesi ile sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu bildirmiş suçsuz olduğunu savunmuştur.
İncelenen dosya kapsamından Prof Dr. … … imzalı 5363 sayılı bila tarihli yazıda, İlgi yazıda sorduğunuz “kolpa” sözü İtalyanca colpo’dan “kolpo” biçimiyle şu anlamlarda açıklanmıştır “1-Fırsat uygun durum, punt. 2-Bir amaca ulaşmak için olağan dışı davranma rol yapma, 3- Açmaz, içinden çıkılması zor durum, 4-Hile, tuzak” ayrıca güncel Türkçe Sözlükte “1-Bilardo vuruş, 2-argo Dalavere” anlamlarında olduğunun bildirildiği görülmektedir. Sözlerin yer aldığı internet çıktısı da dosyada mevcuttur.
Baro Disiplin Kurulu “kolpa” sözcüğünün “içinden çıkılması zor durum” anlamında kullanıldığını kabulle disiplin cezası verilmesine yer olmadığına karar vermiş, Baro Başkanlığı karara itiraz etmiştir.
TBB Meslek Kuralları Madde 5, “Avukat, yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır.”
TBB Meslek Kuralları Madde 27/1, “Hiç bir avukat, herhangi bir meslektaşı, özellikle hasım vekili meslektaşı hakkında küçük düşürücü nitelikteki kişisel görüşlerini ve düşüncelerini açıkça belirtemez.”  hükümlerini amirdir.
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları, Avukatlık Yasası’nda yasal dayanağı bulunan ve avukatların ortak iradesiyle kabul edilmiş uyulması zorunlu kurallardır. Türkiye Barolar Birliği Meslek kurallarına uyulmasının yaptırıma bağlanmış olmasının amacı, meslektaşlar arasındaki ilişkilerin belli bir olgunlukla yürütülmesinde caydırıcı bir işlev görmek ve avukatlar arasında ortaya çıkabilecek gereksiz çekişmeler nedeniyle avukatlık mesleğine olan saygı ve güvenin sarsılmamasını sağlamaktır.  Bu kurallar meslektaşlar arasında saygı, sevgi ve dayanışmanın korunup geliştirilmesi olduğu kadar, aynı zamanda, hak aramanın kolaylaştırılması içindir de. Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın bir başka amacı ise, taraf avukatlarını sorumlu davranışlara yönlendirerek adaletin gerçekleştirilmesini sağlamaktır.
Prof Dr. … …5363 sayılı bila tarihli yazıda,“kolpa” sözü İtalyanca colpo’dan “kolpo” biçimiyle şu anlamlarda açıklanmıştır “1-Fırsat uygun durum, punt. 2-Bir amaca ulaşmak için olağan dışı davranma rol yapma, 3- Açmaz, içinden çıkılması zor durum, 4-Hile, tuzak” ayrıca güncel Türkçe Sözlükte “1-Bilardo vuruş, 2-argo Dalavere” anlamlarında olduğunun bildirildiği görülmektedir. Bu durumda özellikle Türkçe sözlük anlamı olan “Bilardo vuruş, Dalavere”  anlamları gönünde bulundurulduğunda söylenen sözlerin yazının tümü değerlendirildiğinde pekte hoş ve eleştirel sözler olmadığı açıktır. Elbette ki avukatla da, her birey gibi toplumu, mesleği ilgilendiren olaylarda tepkilerini dile getirip tavır koyma hakkına sahiptirler. Fakat bu tepkinin yansıtılmasında yasalara ve Meslek Kuralları’na uygun davranmak, kullanılan söz ve yazılardaki üslup düzeyine özen göstermek zorunluluğu vardır.
Bu nedenlerle itirazın kabulü ile eylemin disiplin suçu oluşturmadığına ilişkin Baro Disiplin Kurulu kararında hukuki isabet görülmemiş ve T.B.B. Meslek Kuralları 5, 27/1 maddeler uyarınca disiplin cezası tayini gerekmiştir.
Sonuç olarak… Baro Başkanlığı’nın itirazının kabulü ile … Barosu Disiplin Kurulu’nun “Disiplin Cezası Verilmesine Yer Olmadığına” ilişkin kararın KALDIRILARAK Şikâyetli Avukat … …’ın UYARMA CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,  Av. Özkan Bulgu’nun yokluğunda katılanların oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy