Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 3, 4)
E.2013/92
K.2013/510
T. 12.07.2013
Şikâyetli avukat hakkında, …  Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken emekli olduğu ve Mahkeme’nin 2010/320 Esas sayılı dava dosyasına 01.06.2011 tarihli duruşmada sanıklar A.K., N.K. müdafii olarak katıldığı ve bu nedenle Avukatlık Yasası 34, TBB Meslek Kuralları 3 ve 4. Maddelere aykırı davrandığı iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikâyetli savunmalarında özetle; 15.06.2010 tarihinde izne ayrılarak emekli olduğunu, 15.12.2010 tarihinde Avukatlık Ruhsatnamesi aldığını, Avukatlık Kanunu 14. Madde ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi iptal kararı verdiği ve bu karar 06.05.2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden sanık müdafii olarak duruşmalara katılmasında bir sakınca olmadığını, 2010/320 esasının kendisinin emekli olduğundan sonra esasa kaydedildiğini savunmuş cezanın kaldırılmasını talep etmiştir.
Avukatlık Kanunu 34. maddesi “Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler ”
Disiplin kovuşturmasına konu sorun avukatlık andı içen her avukatın kamudaki güven ve itibarı koşullar ne olursa olsun koruması Avukatlık kanunu 34. Maddedeki ilkelere uygun davranmasıdır.
Anayasa Mahkemesi’nin 04.02.1962 tarih ve 161/11 sayılı kararında, “… Daha önce hakim veya savcı olarak görev yaptığı mahkemeye veya o mahkemenin bulunduğu yerdeki diğer mahkemelere çıkan bir avukatın durumunun, adaletin yerine getirilmesinde kuşkular yaratacağı, gerek mahkemeye gerekse avukatlık müessesine olan güveni sarsacağı açıktır. Adalet hizmetinin tarafsız yürütülmesi, her türlü kuşku dışında tutulması gereken yücelik taşır. Bu yüceliği korumakta kamu yararı olduğunu uzun uzadıya anlatmaya gerek yoktur.” Gerekçesinde de görüldüğü gibi gerçekte korunan Adalet duygusudur.
Bu yasağın dün başkanı ve sicil amiri olduğu mahkemede yarın olası olumsuzluklardan avukatı koruma, onu eski mahkemesinde hakimine, katibine, mübaşirine ezdirmeme, onurunu koruma içgüdüsü olduğu da asla göz ardı edilmemelidir. Uyarma cezası avukata mesleğin icrasında daha dikkatli ve duyarlı olunması gereğinin bildirilmesidir.
Bu nedenlerle Baro Disiplin Kurulu’nca eylemin disiplin suçu olduğuna ilişkin yapılan hukuksal değerlendirme isabetli olup kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak Şikâyetli avukat A.Y.’ın itirazının reddine, … Barosu Disiplin Kurulu’nun “uyarma cezası verilmesine” ilişkin kararın ONANMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy