Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 157, 158) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 3, 4, 42, 43)
E. 2005/232
K. 2005/232
T. 30.09.2005 
Şikayetli Avukat hakkında, Ziraat Bankası Antalya Yenihal Şubesi vekili iken, 12.02.2002 tarihli vekaletnamede ahzu kabz yetkisi olmamasına karşın haricen ve icra dairelerinden tahsilat yaptığı ve bankaya ödemediği, bir kısım icra dosyalan için lüzumundan fazla avans almak ve 30.04.2002 tarihli ücret sözleşmenin 7. maddesi gereği avans bakiyesini ay sonunda belgeleri ile birlikte kapatmamak suretiyle yedinde tuttuğu iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikayetli Antalya …İcra Müdürlüğünün 2001/…. Esas sayılı dosyasında gayrimenkul satış işlemlerinin banka yetkilerinin istemi ve dosyanın haricen tahsil edilmesi nedeniyle geciktirildiğini bildirmiş, bu dosya ile ilgili olarak aldığı avans ve sahteliği iddia edilen 950.000.00 TL.lik iş emri ile ilgili açıklamada bulunmamıştır…..İcra Müdürlüğü'nün 2001/…. esas sayılı dosyasından para tahsil ettiğini, bankaya tahsil edilen parayı yatırdığını, 10.10.2002 tarih ve 40 no.lu reddiyat makbuzundaki imzanın kendisine ait olmadığını, ahzu kabz yetkisinin olmadığını sonradan fark ettiğini, 14 takip dosyası ile ilgili olarak ücreti vekalet alacağı olduğu için hapis hakkını kullandığını ve hakkında yapılan takibe itiraz ettiğini, takas definde bulunacağını belirtmiş, suçsuz olduğunu bildirmiştir.
Dosyada mevcut belgelerden 12.02.2002 tarihli vekaletnamede ahzu kabz yetkisi bulunmadığı halde Antalya ….İcra Müdürlüğünün 2001/…. esas sayılı dosyasından tahsilat yapıldığı, lüzumundan fazla avans istenip (….İcra Müdürlüğünün 2001/…. esas sayılı dosyası için 3.000.000.TL avans alınmış), avans artanının sözleşme gereği ay sonunda kapatılmadığı, gerek tahsil edilen paralar ve gerekse avans hususunda yazılı bildirimde bulunulmadığı görülmüştür.
TBB Meslek Kurallarının 42. maddesi, Avukat işle ilgili giderleri karşılamak üzere avans isteyebilir. Avansın işin gereğini çok aşmamasına ve avanstan yapılan harcamaların müvekkile zaman zaman bildirilmesine ve işin sonunda avanstan kalan paranın müvekkile geri vermesine dikkat edilir, hükmünü taşımaktadır. Şikayetli ile banka arasındaki sözleşme de bu yoldadır. İşin gereğinden fazla avans alındığı sabit olduğu gibi, avanstan yapılan harcamalar belgelendirilmemiş, gerekli bilgi verilmemiştir.
TBB Meslek Kurallarının 43. maddesi Müvekkil adına alınan paralar ve başkaca değerler geciktirilmeksizin müvekkile duyurulur ve verilir. Müvekkille ilgili bir hesap varsa uygun sürelerle durum yazıyla bildirilir hükmünü taşımaktadır. Vekaletnamede ahzu kabz yetkisi olmamasına karşın, icra dairesinden ve borçludan haricen para tahsil edilmiş olup, yazılı bir bildirimde de bulunulmamıştır. Her ne kadar Şikayetli Avukat tarafından bankanın takip dosyaları ile ilgili olarak ücreti vekalet alacakları bulunduğu, bu sebeple hapis hakkının kullanıldığı, aleyhe yapılan takipte takas defin bulunulacağı bildirilmiş ise de; Hapis hakkının kullanımı için, hangi işten ötürü ve ne miktarda alacağı olduğunun müvekkile yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. Böyle bir bildirimde yoktur.
TBB Meslek Kurallarının 3 ve 4.maddeleri hükmü gereği, Avukat mesleki çalışmasını kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde ve işine tam bir sadakatle yürütmek mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan özenle kaçınmak yükümlüğündedir.
Bu sebeplerle eylemin disiplin suçu oluşturduğuna ilişkin Baro Disiplin Kurulunca yapılan hukuksal değerlendirme yerinde ise de; eylemlerin temadi etmiş ve bir çok meslek kuralının (TBB Mes. Kur 3-4-42-43 ) ihlal edilmiş olması karşısında, eylem ile tayin edilen ceza arasında Avukatlık Yasasının 158. maddesi uyarınca adaletli bir denge sağlanmadığı anlaşıldığı ve yeniden inceleme ve araştırma gerektirir bir husus bulunmadığından tayin edilen uyarma cezasının Avukatlık Yasasının 157/6. maddesi hükmü uyarınca 200.00 YTL Para cezasına çevrilmek suretiyle düzeltilerek onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, Şikayetçi itirazının kabulüne, Antalya Barosu Disiplin Kurulunun uyarma cezası verilmesine ilişkin kararının 200.00 YTL Para cezasına çevrilmek suretiyle düzeltilerek onanmasına ve şikayetli avukat 200 YTL para cezası ile cezalandırılmasına, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy