Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 55, Ek. m. 1) (2547 S. K. m. 3) (Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği m. 6) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 7) 
E: 2004/379
K: 2005/54
T: 11.02.2005
İtirazın süresinde yapıldığı anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp, düşünüldü:
Üniversitede Hukuk Müşaviri olarak görev yapmakta olan şikayetlinin, yazışmalarda "Uzman Avukat" unvanı kullanmak suretiyle Avukatlık Yasası 55, Avukatlık Meslek Kuralları Madde 7, Türkiye Barolar Birliği Reklam Yönetmeliğinin 6. maddesine aykırı davrandığı iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikayetli, 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasının Genel İdari Hizmetler kadrosunda görev yaptığını, kurum içi resmi yazışmalarda Ticaret Hukuku uzmanlığı diplomasına sahip bulunduğunu ve bu unvanının 2547 Sayılı yasanın 2880 Sayılı yasayla değişik 3/T-1 maddesi uyarınca akademik unvanlar arasında sayıldığını, bu sebeple kurum içi yazışmalarda "Uzman Avukat" unvanını kullandığını, esasen "Serbest Avukat" olarak çalışmamakla gelir elde etmek amaçlı ticari faaliyet içinde olmadığını, bu sebeple reklam amacıyla hareket etmediğini, suçsuz olduğunu savunmuştur.
2547 Sayılı YÖK Yasasının 2880 Sayılı yasa ile değişik 3/1-m maddesinin "Öğretim Elemanları" başlığı altında, sadece Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçentlerin akademik unvana sahip oldukları bildirilmiştir.
Yasanın 3/T-1 maddesinde "Yüksek Lisans:" (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master): Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir" olarak tanımlamıştır. Görüldüğü üzere Yasanın 3/T-1 maddesi uyarınca, Yüksek Lisans eğitimi sonucu elde edilen "Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, master" gibi sıfatlar, yapılan eğitimi belgeleyen sıfatlar olup, akademik unvanlar değildir.
Avukatlık Yasasının Ek Madde 1 (Ek; 05.08.1984, 3003/8) uyarınca, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli veya sürekli avukatlık görevlerinde çalışanların baro levhasına yazılmaları isteklerine bağlı ise de; görevlerinin gereği olan işleri yaparken baro levhasına kayıtlı avukatların yetkileriyle haklarına sahip ve onların ödevleriyle yükümlü oldukları gibi, Avukatlık Yasası ve TBB Meslek Kurallarına aykırılık teşkil eden eylemler için öngörülen disiplin işlem ve cezalarının sözü edilen Avukatlar hakkında da barosunca uygulanacağı tartışmasızdır. Kaldı ki Kamu Avukatlığı, Serbest Avukatlık gibi bir ayrım, Avukatlık etik kuralları ile de bağdaşmaz.
Avukatlık Yasasının 55., Avukatlık Meslek Kurallarının 7., TBB Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 6. maddesinde, başlıklı kağıtlarda, kartvizitlerde ve diğer basılı kağıtta Avukat unvanı ve akademik unvan dışında, emekli yargıç, emekli savcı, emekli noter, hukuk uzmanı, marka patent vekili, sigorta uzmanı, bilirkişi, bakan, milletvekili ve benzeri sıfatların kullanılamayacağı açıkça bildirilmiştir. Bu nedenlerle Baro Disiplin Kurulunca yapılan hukuksal değerlendirme isabetli bulunmuş, kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, Şikayetli Avukatın itirazının reddine, Ankara Barosu Disiplin Kurulunun "Uyarma" cezası verilmesine ilişkin kararının ONANMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy