Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 5, 6, 27)
E. 2005/229
K. 2005/315
T. 30.09.2005 
Şikayetli Avukat hakkında, mahkemeye verdiği 16.05.2003 tarihli dilekçesinde Şikayetçiye için kullandığı karşı davalar ile kendisine yeni davalar yaratmak istediğini düşünmemek mümkün değildir, çok bilen meslektaşımız gibi küçük düşürücü sözler sarf ettiği, iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda, Baro Disiplin Kurulunca eylem sabit görülmüş ve Şikâyetli hakkında disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikayetli Avukat savunmasında; şikayetçinin evvelce müvekkilinin aile avukatı olduğunu, annelerinin vefatında miras taksimine ilişkin belge düzenlediğini, sonra mahkemede kendi düzenlediği belgenin geçersizliğini iddia ettiğini, mahkemede iştirakin bozulması gerektiği bu amaçla dava açtığını, şikayetçinin de diğer taşınmaz hakkında aynı istemle karşı dava açtığını, lehine karar çıktığı halde hükmü temyiz ettiği ve tapu iptali davasını geciktirdiğini, müvekkilini çağırarak ona senin avukatın yanlış davalar açıyor diyerek kişiliğine yöneltilen isnada karşı cevap olarak (çok bilen meslektaşımız) sözünün kullanıldığını, kendisinin de Şikayetli Avukattan şikayetçi olduğu dosyanın birleştirilmesini istemiş olduğu halde dosyaların birleştirilmemiş olmasının ve kendisinin çok bilir avukat dediği için cezalandırıldığı halde bunu ne sebeple söylediğinin üzerinde durulmamış olmasının ve dolayısıyla sebep saik ilişkisi, CMUK ve TCK daki karşılıklı suçlarda cezanın iskatı, tahrik ve kusura göre ceza üzerinde durulmayarak karar verilmesinin hatalı olduğunu bildirerek verilen kararın kaldırılmasını istemiştir.
Şikayetlinin 16.05.2003 tarihli dilekçesinde kullanmış olduğu kendisine özeleştiri yolunu gösteriyorum. Aslında karşı dava ile de kendisine yeni davalar yaratmak İstediğini düşünmemek mümkün değil, çok bilen meslektaşımızın gibi küçük düşürücü nitelikte olup, objektiflik ilkesinden uzak, üstlenilen savunma görevi ile de bir ilgisi bulunmamaktadır.
Avukat haksız bir suçlama ile karşı karşıya bulunduğuna inansa dahi, hakkını yasal yollardan aramalı, hasım meslektaşı hakkında küçük düşürücü nitelikteki kişisel görüş ve düşüncelerini açıkça belirtmemelidir. Avukat yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır.(TBB. Meslek Kuralları 5, 6 ve 27)
Bu nedenlerle Şikayetlinin eylemi TBB Meslek Kurallarının 5, 6 ve 27.maddelerine aykırı olduğundan eylem disiplin suçunu oluşturmaktadır. Baro Disiplin Kurulunun eylemin disiplin suçunu oluşturduğuna ilişkin değerlendirmesinde hukuki isabetsizlik görülmemiş ve kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, şikayetlinin itirazlarının reddi ile aleyhte itiraz olmadığından İzmir Barosu Disiplin Kurulunun “Uyarma” cezası verilmesine ilişkin kararının onanmasına, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy