Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 5, 6) 
E: 2004/113
K: 2004/206
T: 12.6.2004
İtirazın süresinde yapıldığı anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Şikayetli Avukatın şikayetçi aleyhine açmış bulunduğu davanın dilekçesinde, şikayetçi hakkında kullandığı sözler nedeniyle açılan disiplin kovuşturması sonunda Baro Disiplin Kurulunca eylemi sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Dosyanın incelenmesinde, Şikayetli Avukatın Y.......Tic. Ltd. Şti. vekili olarak Ankara 27. Asliye Hukuk Mahkemesine 2001/732 esas sayılı dosya ile 30.000 dolarlık alacak davası açtığı, dava dilekçesinde şikayetçi hakkında "Gerek sözleşme ve taahhütnameye aykırı hareket etmeleri ve gerekse resmi kurumlara sahte adres vermeleri ve işlemler yapmaları iyi niyete aykırılık, diplomatik sahtekarlık ve suçtur" şeklinde ifadelere yer verdiği görülmüştür.
Şikayetli Avukat, şikayetçi hakkında dava açarken müvekkilinin dava dilekçesinde "diplomatik sahtekarlık" sözünün mutlaka yazılmasını istediğini, bu sözleri müvekkilinin yazılı talimatı üzerine kullandığını, olayın savunma sınırları içerisinde kaldığını savunmuştur.
Şikayetli Avukatın 23.11.2001 tarihli dava dilekçesinde kullandığı söz ve deyimler avukatın rahatlıkla kullanabileceği incelik ve nezaket düzeyinde olmayıp, şikayetçiyi küçük düşürücü ve rencide edici niteliktedir.
Avukatın vekil edeni tarafından kendisine iletilen ve hakaret unsuru taşıyan bir suçlamayı, aynen dava dilekçesine aktarması, Avukatlık mesleğinin bağımsızlığı ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.
Avukat yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun, objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalı, iddia ve savunmaların hukuki yönüyle ilgilenmelidir.
Avukatlar herhangi bir başvuruda veya verdikleri dilekçelerde, karşı taraf için objektifliği ihlal eden, mesleğin gerektirdiği saygı ve güvene yakışır tarzı aşan ifadeler kullanmamalı ve müvekkilinin kişisel düşmanlıklarına alet olmamalıdır.
Şikayetli Avukatın eylemi Avukatlık Yasasının 34. maddesi ile TBB Meslek kurallarının 5 ve 6. maddelerine aykırı bulunduğundan "disiplin suçu" oluşturmaktadır.
Bu nedenle Baro Disiplin Kurulunca yapılan değerlendirmede hukuki isabetsizlik görülmemiş ve aleyhe itiraz olmadığından kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, itirazın reddiyle Ankara Barosu Disiplin Kurulunun "Uyarma" cezası verilmesine ilişkin kararının ONANMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy