Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 174)
E. 2005/278
K. 2005/369
T. 11.11.2005 
Şikayetli avukatın, şikayetçi ile yaptığı yazılı sözleşmeye göre ücretini ve davanın ilk masrafını almış olmasına rağmen haklı bir sebep olmaksızın vekalet görevinden istifa ettiği, aldığı ücreti iade etmediği iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda Baro Disiplin Kurulunca eylem sabit görülmüş ve şikayetli hakkında disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikayetli avukat savunmasında, ücret olarak ödenen paranın yol masrafları için harcandığını hatta aldığı miktarın üzerinde harcama yaptığını, ayrıca şikayetçi tarafından ilk masraflardan sonra yapılan giderlerin istenilmesine rağmen ödenmediğini, şikayetçinin mahkeme kaleminde kendisine hakaret ettiğinden istifa ettiğini ödenen ücretin giderlere fazlası ile harcanmış olması sebebiyle iadesinin mümkün olmadığını savunmuştur.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden, şikayetli avukatın ücret sözleşmesinin yapıldığı tarihte, davanın görülmekte olduğu Çaykara ilçesinde çalışmakta olduğu, ücret sözleşmesinde ayrıca yol giderlerinin şikayetçi tarafından ödeneceğine dair bir açıklamanın bulunmadığı, şikayetçi tarafından sözleşmede kararlaştırılan vekil ücretinin şikayetli avukata ödenmiş olduğu, şikayetli tarafından yapıldığı iddia olunan masrafların şikayetçiden istenildiğine dair yazılı bir belgenin dosya içinde olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca şikayetçinin, mahkeme kaleminde şikayetliye hakaret ettiği yolundaki savunması da dosya içeriğine göre kanıtlanamamıştır.
Avukatlık Yasası’nın 174. maddesi, “üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır.” hükmünü içermektedir. Uzun süren yargılamalar sırasında avukat aldığı ücret yetersiz kalsa bile, yüklendiği işi sonuna kadar takip etmek zorunda olup, işi takipten vazgeçmesi halinde ise peşin aldığı ücreti geri vermesi, ücret almamış ise hiçbir ücret talep edememesi yasa gereğidir.
Disiplin kovuşturmasına konu olayda, şikayetli avukatın, haklı bir neden olmaksızın şikayetçinin vekaletinden istifa etmesi halinde peşin aldığı ücreti iade etmesi gerekmesine rağmen aksine davranışı disiplin suçunu oluşturduğundan, Baro Disiplin Kurulunca yapılan değerlendirmede hukuki isabetsizlik görülmemiş ve kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, itirazın reddi ile Trabzon Barosu Disiplin Kurulunun “uyarma cezası verilmesine” ilişkin kararının onanmasına oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy