Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 31, 38)
E. 2012/880
K. 2013/393
T. 22.06.2013  
Şikâyetli avukat hakkında, … İcra Müdürlüğü' nün 2011/289 sayılı dosyasından gönderilen ödeme emrini tebliğinden sonra bürosundan aranarak ikamet adresine hacze gidildiği, bir süre sonra … ilinde ikamet eden şikâyetçi babasının aranarak telefonla "Oğlunuzun … borcundan dolayı evinize hacze geliyoruz, bir yere ayrılmayın" demek suretiyle Avukatlık Kanunu 34, TBB Meslek Kuralları 31, 38 maddelere aykırı davrandığı iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiş edilmiştir.
Şikâyetli avukat özetle … icra Müdürlüğü' nün 2011/289 sayılı dosyasıyla icra takibi yapıldığını, konu ile ilgili olarak çalışanı M.S.  tarafından yakmanın aranarak borç ile ilgili bilgilendirme yapıldığını, süresinde ödeme yapılmaması halinde haciz işlemi yapılacağının, borcun masraflarla birlikte ödenmek durumunda kalınacağının hatırlatıldığını, başkaca bir görüşmenin olmadığını söylediğini, kurum avukatlığı yapmaları nedeniyle miktarca az sayıca fazla olan dosyalarla ilgili haciz işlemi uygulamadan önce telefonla veya uyarı mektubu göndermek suretiyle tahsil yolları aradıklarını, son çare olarak hacze başvurduklarını. ofis çalışanlarının da bu çerçevede uyarıda bulunduklarını mesleğin alanının meslektaşlar lehine yorum yapılarak genişletilmesi gerektiğini savunmuştur.
Takip açıldıktan sonra şikâyetlinin telefonla hacze gelineceği bildirildiği, Şikâyeti’nin …’da ikamet eden babası aranarak rahatsız edildiği dosyadaki tanık beyanları ve şikâyetlinin kabulünden anlaşılmaktadır.
Avukat mesleki faaliyetlerini yürütürken sadece istediği sonucu elde etmeyi düşünmemeli, tüm davranışlarında saygın bir mesleğin mensubu olduğunu unutmamalıdır.
Mesleki yetkilerin sınırlarını zorlamak, hukuk dışı yollara sapma eğilimi göstermek  değildir.
Kaldı ki, İcra takibinden sonraki işle ilgili yazışmaların icra dosyası kanalıyla yapılması asıldır.
Bu nedenle, Baro Disiplin Kurulunca eylemin disiplin suçu oluşturduğuna ilişkin hukuksal değerlendirme isabetli bulunmuş itirazı reddi ile kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak,   Şikâyetlinin itirazının reddi ile … Barosu Disiplin Kurulunun “Uyarma Cezası Verilmesine” ilişkin kararının ONANMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy