Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34, 134) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 4, 27)
E: 2003/320
K: 2003/433
T: 7.11.2003
İtirazın süresinde yapıldığı anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü;
Şikayetli Avukat hakkında "Şikayetçiyi duruşma esnasında "Sen karışma sen daha çok yenisin, sus bakalım" diye azarladığı, duruşma bittikten sonra da "Demişsem ne olmuş, sen kimsin terbiyesiz diyerek hakaret ettiği ayrıca "Sus orospu" demek suretiyle üzerine yürüdüğünü ve küfrettiği" iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucunda Baro Disiplin Kurulunca eylem Avukatlık Yasasının 34. ve 134. maddeleri ile TBB Meslek kurallarının 4/1 ve 27/1. maddelerine aykırı bulunarak şikayetlinin kınama cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Şikayetli Avukat ile Şikayetçi Avukat hakkındaki dosyaların birleştirilmesi sonucunda Ankara Ağır Ceza Mahkemesinin ..Esas, ..Karar sayılı ilamı ile şikayetlinin müessir fiil suçundan dolayı beraatine, görevli memura hakaret suçundan dolayı cezalandırılmasına karar verilmiştir. Şikayetçi yönünden de aynı suç sabit görülmüş ve TCK. 272. maddesine göre tayin edilen cezaların karşılıklı olarak tamamen ortadan kaldırılmasına karar verildiği ve kararın Yargıtay'ca onandığı anlaşılmıştır.
Şikayetçi 25.04.2003 tarihinde Ankara Barosu Disiplin Kurulu Başkanlığına verdiği dilekçe ile şikayetinden vazgeçmiştir. Verilen cezanın ortadan kaldırılması veya şikayetçinin vazgeçmesi disiplin kovuşturması sonucunda verilecek karan etkilemez. Avukatlık sıfatının gerektiği saygınlık ve onuruna uygun davranma ve faaliyette bulunma zorunluluğu önde gelen yükümlülüktür. Buradaki yükümlülükler mesleğin saygınlığının ve prestijinin korunmasını amaçlar.
Avukatlar yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak zorundadırlar.
Avukat mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınır, hasım vekili hakkında küçük düşürücü nitelikteki kişisel görüşleri ve düşüncelerini açıkça belirtemez.
Şikayetli avukat Avukatlık Yasasının 34. maddesi ile TBB Meslek Kurallarının 4 ve 27. maddelerine aykırı hareket ettiğinden disiplin suçu oluşturmaktadır.
Bu nedenle Baro Disiplin Kurulunca yapılan değerlendirmede hukuki isabetsizlik görülmemiştir.
Sonuç olarak, itirazın reddiyle, Ankara Barosu Disiplin Kurulunca "Kınama Cezası" verilmesine ilişkin kararının ONANMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy