Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 55) (Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği m. 6) (Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları m. 7)
E. 2008/309
K. 2008/443
T. 07.11.2008 
İzmir Barosu Yönetim Kurulu tarafından şikayetli avukatın kartvizitinin Avukatlık Yasası ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları ile Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği kurallarına aykırı bulunarak şikayetli avukat hakkında re’sen disiplin soruşturması başlatılmıştır.
Şikayetli avukat savunmasında, bürosunun açılışında açılış davetiyesi ile birlikte arkadaşlarına verdiği kartvizit hakkında, kendisinden daha deneyimli avukat arkadaşlarının yasak kapsamı içerisinde olabileceği yolunda kendisini uyarmaları üzerine toplayabildiği kadarını toplayıp yasaya uygun yeni kartvizit bastırdığını, reklam amacı taşımadığını ve meslek hayatına böyle bir yanlışla başladığından üzüntülü olduğunu bildirmiştir.
İzmir Barosu Disiplin Kurulu, şikayetlinin bürosunun açılış davetiyesinde adresi ile birlikte (Konak Tapu ve Kadastro Birimleri yanı) ibaresinin yer aldığı ve “Aksu Gayrimenkul Hukuk Danışmanlığı” amblemli davetiyenin içeriğinde “30 yılı aşkın bir süredir içinde bulunduğum ve çeşitli birimlerinde görev aldığım kurumumdan (Tapu ve Kadastro) emekli olduktan sonra yeni bir hayata başlarken sizi de yanımda görmekten mutluluk duyacağım.” ibaresine yer verildiği ve davetiyenin dip notunda da “çiçek gönderilmemesi, arzu edenlerin Tapu ve Kadastro Mensupları Dayanışma Derneği’nin Ziraat Bankası Konak Şubesi’ndeki 44306190-5001 no.lu hesabına bağışta bulunmalarını rica ederim.” notunun yazılı olduğu, kartvizitinde ise “Aksu Hukuk Kampı Gayrimenkul Danışmanlığı” ibaresinin bulunduğu, bunların Avukatlık Yasası’nın 55, Reklam Yasağı Yönetmeliği’nin 6 ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 7/b maddesi hükümlerine aykırı görülerek şikayetlinin kınama cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Baro Disiplin Kurulu kararına şikayetli tarafından itiraz edilmiştir.
Disiplin kovuşturmasına konu açılış davetiyesi ve ilişiğindeki kartvizit, vaktiyle kurumda birlikte çalıştığı kimselere yazılmış kişiye özel bir mektup olmayıp genel bir davetiye ve tanıtım kartıdır. Bu özelliğinden dolayı aleniyet kazanmamış, belli kişileri onurlandırmak için gönderilmiş yazı niteliğinde kabul edilemez. Ayrıca aynı davetiyede çiçek gönderecek olanların Tapu Kadastro Mensupları Dayanışma Derneği’ne bağışta bulunmasının istenmesi, adresin “Tapu Kadastro birimleri yanı” diye tanımlanması, davetiyenin başında firmanın ismi olarak AKSU Gayrimenkul Hukuk Danışmanlığı ibaresinin yer alması, belli konuda uzmanlık gösterimi olarak değerlendirilebilecek niteliktedir. Bu şekliyle davetiye ve eki kartvizit, basılı kağıtlarda avukatlık unvanı ve akademik unvan dışında, emekli yargıç, emekli savcı, emekli noter, hukuk uzmanı, marka patent vekili, sigorta uzmanı, bilirkişi, bakan, milletvekili ve benzeri sıfatların kullanılmasını yasaklayan ve kamu kurum ve kuruluşu ile özel kurum ve kuruluşlardaki, siyasi partilerdeki geçmiş ve mevcut görevlerin belirtilmesini yasaklayan, Reklam Yönetmeliği’nin 6. maddesine açıkça aykırılık oluşturduğunda duraksama yoktur.
Şikayetlinin eylemi disiplin suçunu oluşturduğundan baro disiplin kurulunun değerlendirmesinde ve takdir ettiği disiplin cezasında hukuka aykırılık görülmemiş ve kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, şikayetlinin itirazlarının reddi ile İzmir Barosu Disiplin Kurulu’nun kınama cezası verilmesine ilişkin kararının onanmasına oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy